Hollanda'da Türk Dış Politikası Tartışıldı - Son Dakika
Güncel

Hollanda'da Türk Dış Politikası Tartışıldı

Hollanda\'da Türk Dış Politikası Tartışıldı

Hollanda'da Amsterdam Tartışmaları'na devam edildi.14'üncüsü düzenlenen tartışmada Eksen Kayması ile Paradigma Değişimi Arasında Türk Dış Politikası masaya yatırıldı.

09.02.2012 14:52

Hollanda'da Amsterdam Tartışmaları'na devam edildi. 14'üncüsü düzenlenen tartışmada Eksen Kayması ile Paradigma Değişimi Arasında Türk Dış Politikası masaya yatırıldı.

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da düzenlenen toplantıda Eksen Kayması ile Paradigma Değişimi Arasında Türk Dış Politikası masaya yatırıldı. UETD Hollanda, Türkevi Araştırmalar Merkezi ve Türk Liderlik Topluluğu'nun ortak olarak düzenlediği toplantı başkent Amsterdam'da gerçekleşti. Wissenkerke - Sloterdijk'ta düzenlenen toplantıya, Lahey Kültür ve Tanıtma Ataşesi Ahmet Temurci, Lahey Kültür ve Tanıtma Müşaviri Enis Tataroğlu, UETD Hollanda ve Türkevi Araştırma Merkezi Başkanı Veyis Güngör, Hollanda Türk Liderlik Topluluğu Başkanı Semih Tuna, Hollanda Türk Yazarlar Kulübü Başkanı Sadık Yemni, akademisyenler, yerel siyasetçiler ve Selçuk üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Çemrek konuşmacı olarak katıldı.

TÜRKİYE'NİN EMPERYAL GÖRÜŞÜ

Türk Dış Politikası'nın masaya yatırıldığı 14'üncü Amsterdam Tartışmaları programında ki konuşmasına 'Türkiye'de emperyal düşünce yeniden uyandı' diyerek başlayan Selçuk üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Çemrek, 'Bugün Türkiye'nin hala Ege, Kıbrıs, Ermenistan, Suriye, Irak, ve Yunanistan ile kadim sorunları devam ettiği gibi hala AB üyesi değildir. Bu bağlamda Thomas Kuhn'un 'paradigma değişimi' (paradigm shift) kavramına atıfla bir dönüşüm yapmamıştır. Bu bağlamda Türk Dış Politikası eksen kayması ile paradigma değişimi arasında araftadır ve paradigma değişimi belirginleştikçe kendi eksenini var edecektir. Türkiye, 'sınırlarda sıfır problem' politikasından zaman zaman kayıyor fakat son 10 yılda Türk Dış Politikası ciddi bir şekilde ivme kazanmıştır. Ayrıca Türkiye'nin emperyal görüşü dış politikaya yansımıştır? dedi.

DÜNYANIN HER YERİNDE AT KOŞTURAN BİR TÜRKİYE

Çemrek, Türkiye'nin dış politikada iyi yolda olduğunu düşündüğünü söylediği toplantıda 'Türk Dış Politikası'na etkinlik alanı itibarıyla bakarsak eğer 10 yıllık dönemler itibariyle, 10 yıl öncesinde daha içine kapanık bir Türkiye söz konusuyken, bugün Latin Amerika'da, Afrika'da, Orta Doğu da, Orta Asya'da çok daha etkin bir Türkiye ile karşılaşmamız itibariyle, bunu sadece dış politika üretim merkezleri çerçevesinde demiyorum, hangi uçağa binerseniz binin, elinde James Bond çantasıyla bir ülkeden öteki ülkeye koşan Türk tüccarları, Türk akademisyenleri ile dünyanın her yerinde at koşturan bir Türkiye'nin varlığı ile ve bunuda Türk Dış Politikası'nın etkinlik alanını artık kendi interlantının ötesinde bir yerlere ulaşmasını mümkün kılması çerçevesinde düşünürsek, evet Türk Dış Politikası etkinliğini arttırdığı için olumlu bir yolda ilerliyordur' dedi.

FARKLI DÜŞÜNCELER

'Katılımcıların farklı düşünmeleri, aynı konuya farklı bakmaları Amsterdam Tartışmaları'nın en önemli özelliğidir' diyen UETD Hollanda ve Türkevi Araştırma Merkezi Başkanı Veyis Güngör, Amsterdam Tartışmaları Projesi ile birlikte önümüzdeki aylarda farklı konuların masaya yatırılıp tartışılacağını söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hollanda'da Türk Dış Politikası Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement