Güvenlik paketi olarak meclise sunulacak olan teklifin yasalaşmaması için bir araya gelen Mezopotamya Hukukçular Derneği üye ve yöneticileri karara dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması düzenledi.
Diyarbakır Adliyesi önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Mezopotamya Hukukçular Derneği adına konuşan avukat Resul Tamur, hükümet tarafından kamu güvenliğinin sağlanması gerekçesiyle kanun yasalaştırılmak istendiğini söyledi.
Başta adil yargılanma hakkı, silahların eşitliği ilkesi, savunma hakkı, özel yaşamın gizliliği, mülkiyet hakkı, toplantı ve gösteri hakkı gibi uluslararası hukuk tarafından güvence altına alındığını hatırlatan Temur, hukuk devleti ve demokrasilerin ölçütü olarak kabul edilen bu temel hakların, büyük oranda kısıtlanmasının amaçlandığını ifade ederek şöyle dedi:
"Avukatların soruşturma dosyasına erişim hakkını engelleyen ve 21 Şubat 2014 tarih ve 6526 Sayılı Yasa ile CMK'nın 153. maddesinin 2,3,4 fıkraları yürürlükten kaldırılmışken, iş bu yasa teklifi ile savunma hakkını kısıtlayıcı olan ve yürürlükten kaldırılarak aynı fıkralar yasa maddesine eklenmek istenmektedir. CMK'da savunma hakkı bakımından çok önemli bir kazanım olarak nitelendirilebilmektir. Bir değişikliğin geri alınması yönünde ortaya çıkan irade, hukuku belirli kişilere ve soruşturmalara göre şekillendirmektir. Kötü muamele ve işkenceye imkan sağlamak ve bu güvenlik paketinin yasallaşmasının sağlanarak eksik kalan yasal zeminin oluşturulması istenmektedir. Bu teklifin yasalaşması durumunda adil yargılanma hakkının bir unsuru olarak silahların eşitliği ilkesi çerçevesinde ciddi ihlaller yaşanacaktır. Avukatlar yapılan soruşturmanın, toplanan ve elde edilen delillerin hatta tutuklama müessesesinin hukuka uygunluğunu tartışamayacak, soruşturma aşamasındaki hiç bir delile ulaşamayacaktır"
Son Dakika › Güncel › Hukukçulardan Güvenlik Paketine Tepki - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?