İBB Karikatür ve Mizah Merkezi Ahmet Öztürklevent'i Ağırlıyor - Son Dakika
Güncel

İBB Karikatür ve Mizah Merkezi Ahmet Öztürklevent'i Ağırlıyor

İBB Karikatür ve Mizah Merkezi Ahmet Öztürklevent\'i Ağırlıyor

Karikatür Dehası, Dünyaca Ünlü Karikatürist Mimar Ahmet Öztürklevent Birleşmiş Milletler'den "Mükemmellik" Ödülü Aldı.

21.02.2013 13:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

16 Mart'a kadar gezilebilecek olan sergi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Karikatür ve Mizah Merkezi'nde açıldı.

Karikatür dünyasının en önemli isimlerinden biri olarak, Ulusal ve uluslararası yarışmalarda yüze yakın ödülü bulunan Ahmet ÖZTÜRKLEVENT son olarak Birleşmiş Milletlerden "Mükemmellik" ödülü aldı. Sanatçı, Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından düzenlenen "Ranan Lurie Political Cartoon (UNCA)" yarışmasında "Citations for Excellence" (Mükemmellik) ödülüne layık görüldü.

Seydişehirli sanatçının karikatüre ilgisi ortaokul yıllarına dayanıyor.Karikatürü sevdiren ise dönemin ünlü dergisi Akbaba.Yaptığı ilk karikatürle 1979'da Vatan gazetesinin açtığı Ulusal Karikatür Yarışması'nda Karikatürcüler Derneği Özel Ödülü alan Ahmet Öztürklevent'in ulusal ve uluslararası yarışmalarda 100'e yakın ödülü bulunuyor.

Ahmet Öztürklevent Karikatür dünyasının nefesini tutarak izlediği ve karikatür oskarı olarak nitelendirilen, binlerce karikatüristin katıldığı Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda iki kez büyük ödülün sahibi oldu. 25 yıl boyunca çalışmalarını aralıksız Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na gönderen sanatçı, yarışmanın 25'inci yılında büyük ödüle değer görülmüştü. Aynı Yarışmanın 27'nci yılında, yine birincilik ödülüne layık bulundu. Ortadoğu sorununu tüm çıplaklığıyla anlatan "AĞLAMA DUVARI" karikatürü Türkiye ve dünyada ses getirdi. Öztürklevent, karikatürüyle amacının dünyanın dikkatini Filistin sorunu ve Ortadoğu'ya çekmek olduğunu ifade ederek"Bu,karikatürün gücünü gösteriyor. Karikatür çok önemli işlevi olan, geniş halk kitlelerine hitap eden bir olgu. Ortadoğu sorunu dünyanın sorunudur.Bu sorunu karikatürle dile getirmeye çalıştım.Karikatürde ağlama duvarı var. İnsanlar ibadet ediyorlar ,yukarıda ise aynı anda nişan almış askerler var" dedi.

Karikatürün özünde eleştiri olduğunu ifade eden sanatçı "Karikatürcü eleştirir.Asla kimseye boyun eğmez.Biz burada bir eleştiri getirdik.Bazı şeyler sözle anlatılmaz.Bu karikatür de Filistin sorununu gayet güzel anlatıyor" diye konuştu.

2001'de bir kırılma noktası yaşayan sanatçı bu tarihten itibaren aldığı üst üste ödüllerle Türkiye'nin sesini ve çizgilerini dünyaya tanıtmaya devam ediyor.Nasrettin Hoca Uluslararası Karikatür Yarışması'nda başarı ödülleri, özel ödüller ve 2004'te ise büyük ödülü aldı. 2004-2008 arasında Nehar Tüblek Karikatür Yarışması'nın birinciliğini üç kez kazanarak bir rekora imza attı. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda birincilik, İran'da Uluslararası Tebriz Karikatür Yarışmasında" Şehir ve Vatandaş" Onur Ödülü ise aldığı ödüllerden bazıları.

Tercihini "kara mizah"tan yana kullanan Ahmet Öztürklevent, mesleği nedeniyle de, grafik, karikatürünün vazgeçilmez parçalarından biri oluyor.Sanatçı hiçbir zaman yazılı karikatür yapmıyor. "Karikatürün yazıya ihtiyacı yoktur.Bir konuyu alırım, üzerinde yoğunlaşırım. Tabii öyle bir anda çıkmıyor. Birkaç eskiz yapıyorsunuz. Yani sadece konu bulmak yetmez; konuyla grafiğin birlikteliğini de sağlamak gerek. Bir tür sihir bu; o birleşimi sağladığınızda patlama oluyor zaten"diyor.

Olumsuzluklara tepkilerini karikatürle veren sanatçı" "Mizahın olmadığı yerde yaşamak zor ama her şeyin mizah olduğu bir yerde de yaşamak imkansızdır" diyen Brecht'in sözlerine atıfta bulunuyor."Topluma baktığınızda rahatsız oluyorsunuz aslında. Çünkü toplum 'Nasıl para kazanırım, o parayı nasıl korurum?' makasına girmiş, onun dışında hiçbir şey göremiyor. Dolayısıyla birilerinin onları uyandırması gerekiyor. Karikatürcüler de bunu yapıyor işte. Dünyanın en büyük karikatürcüleri Türkiye'den çıkmıştır diyebilirim. Çelişkilerin bol olduğu bir ülke; belki de ondan kaynaklanıyordur" diyerek karikatürle ilgili farklı bakış açıları ortaya koyuyor.

Genel olarak mizah ve karikatür anlayışından bahseden Ahmet Öztürklevent "Öncelikle içinde derin bir hicvetme duygusu olmalı. Mizah sanki dördüncü boyut,mucizevi bir şey. Karikatür de mizahtan beslendiğinden aynı tanım onun için de geçerli.Karikatür çok net olmalı, dolambaçlı yollara sapmadan, ani vermeli mesajını. Sersemletmeli, şoke etmeli.Benim karikatür anlayışım bu" diyerek sözlerini tamamlıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İBB Karikatür ve Mizah Merkezi Ahmet Öztürklevent'i Ağırlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement