İçişleri Bakanı Efkan Ala, CHP'nin kapatılacağı iddialarına ilişkin, "Kendileri söylüyor, herhalde ellerinde, anamuhalefet partisi genel başkanı söylediğine göre, önemli birtakım bilgilerin, belgelerin olması lazım. Ben, böyle bir şeye imkan ve ihtimal vermiyorum. Kimse Türkiye'de böyle bir şeye bu saatten sonra girişemez, girişmemelidir. Ama böyle bir şeyin girişimi olursa o zaman biz de başından beri durduğumuz yerde dururuz, biz parti kapatmaya karşıyız" dedi.
Ala, NTV'de katıldığı "Özel Röportaj" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
TBMM'deki "Anayasa'ya, evet, yemin ediyoruz, uyuyoruz ama bu Anayasa'nın kötü bir anayasa olduğunu söylememize engel bir durum yok, olsa da tanımıyoruz" sözlerinin hatırlatılması üzerine Bakan Ala, "Son derece doğru, Anayasa'nın ruhunu irdeleyen, oturduğu zemini sorgulayan ve yapanların meşruiyetine dair tereddütleri anlatan bir konuşma" diye konuştu.
"Bu çağda, dönemde muhalefet partileri nasıl oluyor da millet egemenliğini satır aralarına gasbetmiş bir darbe anayasasını savunuyorlar" diyen Ala, Anayasa'nın TBMM'yi, milletin seçtiği milletvekillerini, 20 anayasal kurumdan bir kurum olarak tanımladığını aktardı.
YÖK'ten TRT'ye, uyuşmazlık mahkemesinden HSYK'ya, Sayıştaydan askeri yargıya kadar 20'ye yakın anayasal kurumlar geçidi olduğuna, Meclis'in de bunlardan biri olarak görüldüğüne dikkati çeken Ala, "Bu anlayışı tanıyor mu muhalefet partileri? Bu anlayışı meşru mu görüyorlar? Bu doğru bir şey değil. Yaptığım konuşmanın altında... Doğru, Türkiye'nin ihtiyacı olan bir değerlendirmedir. Milletin önüne engel çıkaran bir anayasal düzeni değiştirmek bizim boynumuzun borcudur" ifadesini kullandı.
Mevcut anayasanın, halkın egemenliğini öteleyen, engelleyen, önüne engeller koyan bir anayasa olduğunu belirten Ala, bunu peyderpey değiştirdiklerini, bu seçimlerde, 400'e yakın milletvekilleri olduğu takdirde, Batı standardında, demokratik, halkın iradesini yansıtan bir anayasayı yapacaklarını söyledi.
"Çözüm Süreci'ne" ilişkin bir soru üzerine Ala, bu sorunu Türkiye'ye yakışır bir şekilde çözmek için 2002'den beri sürekli adım attıklarını, gelinen noktanın önemli olduğunu kaydetti. Ala, "Nasıl ki biz din ve vicdan özgürlüğünün önündeki engelleri kaldırdığımızda Türkiye'ye irtica gelmedi de bir ferahlık geldi, kalkınmaya katkıda bulundu, işte bu sorunu çözdüğümüzde de Türkiye'ye yeniden bir bütünlük, aidiyet duygusuna katkı sağlayan bir ortam oluşacaktır" diye konuştu.
-"Önerileri varsa getirirler"-
"İç Güvenlik Paketi'nde bir değişiklik olacak mı özellikle tartışılan maddelerle ilgili" sorusuna, Ala, şu yanıtı verdi:
"Biz ne yapacağımızı biliyoruz. Toplumda da tartışarak ortaya koyduk. Biz, gösterilerde molotof kullanılmasını, bonzai, uyuşturucu satışının engellenmesi için düzenlemeler yaptık. Biz, jandarma ve sahip güvenliğin sivil otoriteye ki Avrupa Birliği ilerleme raporlarında hep eleştiri konusuydu, bağlanması için düzenlemeler yaptık. Nüfus hizmetlerinde vatandaşlara daha kaliteli hizmet sunmak için düzenlemeler yaptık. Polis teşkilatında, komiser, başkomiser sayısının iki katına yakın emniyet müdürü olmuş. Böyle bir şey olmaz, başkomiserden daha fazla emniyet müdürünün olduğu bir düzen, düzen değildir. Böyle devam ettirilemez teşkilat yapısı, bunu düzelten düzenlemeler yapıyoruz. Buna ilişkin de başından itibaren 'kimin ne önerisi varsa' buyursun dedik. Şu anda görüşülüyor ve onlarca önergeler veriliyor."
"Genel Kurul'da kabul edilmiş maddeler tekrar görüşülür mü" sorusu üzerine, Ala, buna TBMM'nin karar vereceğini bildirdi.
Muhalefetin, öneri sunmak yerine TBMM'yi çalışamaz hale getirdiğini anlatan Ala, buna rağmen kapıları kapatmadıklarını, herkesin önerisine açık olduklarını ifade etti.
"Polisin gözaltı ve silah kullanma yetkisi tartışılan maddeler. Bunlarda bir yumuşamaya gider misiniz" sorusuna İçişleri Bakanı Ala, şu yanıtı verdi:
"Biz oraya her şeyi hesap ederek, ciddi şekilde çalışarak metinler götürdük. Ama insanlar, toplum kesimleri, milletvekilleri başka önerilerde bulundular, o önerilerde dikkate alınacaklar oldu aldık, alınmayacaklar oldu almadık. Yine aynı prosedür devam ediyor. Milletvekillerinin önerileri varsa getirirler, değerlendirilir."
-"Parti kapatmaya karşıyız"-
"CHP'nin kapatılacağı" iddiaları sorulan Ala, şunları belirtti:
"Bu memlekete yazık oluyor. Seçimlerde, Anayasa değişikliğinde parti kapatmayı neredeyse ortadan kaldıran bir öneriyi götürmedik mi Meclise? Götürdük. Kim karşı çıktı? CHP en başta karşı çıktı, 'ret' verdi. Biz başından beri parti kapatmaya karşıyız. Partilerin tüzel kişiliklerinin kapatılması yanlıştır, bu doğru bir şey değil, bundan en çok zararı Türkiye gördü, biz gördük, herkes gördü. O zaman 'partiler kapatılsın' diyenler şimdi bağırıyor ama yine biz doğru yerde duruyoruz. Biz yine parti kapatılmasına karşıyız. Herhangi bir partinin kapatılması diye biz bir şey duymadık.
Kendileri söylüyor, herhalde ellerinde, anamuhalefet partisi genel başkanı söylediğine göre, önemli birtakım bilgilerin, belgelerin olması lazım. Ben, böyle bir şeye imkan ve ihtimal vermiyorum. Kimse Türkiye'de böyle bir şeye bu saatten sonra girişemez, girişmemelidir. Ama böyle bir şeyin girişimi olursa o zaman biz de başından beri durduğumuz yerde dururuz, biz parti kapatmaya karşıyız. Partiler kapatılarak hiçbir sorun çözülemez, partilerin önü açılarak çözülür. Ama umarım CHP hiç olmazsa bundan bir şey öğrenir."
"17 Aralık operasyonunun ardından size ait olduğu iddia edilen ses kayıtları sızmıştı, sert ifadeleriniz vardı. Bunla ilgili ne düşünüyorsunuz" sorusuna Ala, "Millet iradesine kastediliyor ve darbe yapılıyor. Darbe hangi enstrümanla yapılıyor ise o enstrümanla karşılık verilir. Tankla yapılıyorsa üzerine çıkılır, karşısında durulur, birtakım işlere hukuk kılıf uyduruluyorsa o kılıf yırtılıp, çöpe atılır. Çünkü hiçbir hukuk düzeni darbeye imkan vermez, öyle yorumlanamaz" karşılığını verdi.
Son Dakika › Güncel › İçişleri Bakanı Ala Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?