Avrupa Birliği ile Adalet Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü 'İcra Dairelerinin Etkinliğinin Arttırılması Projesi' kapsamında icra daireleri kapatılıp, tüm işlemler uzmanlaşmış bürolar aracılığıyla elektronik ortamda yapılacak. Yeni sistemle, mali işlemler banka hesapları üzerinden, elektronik tebligat ve UYAP sistemi üzerinden de e-haciz yapılabilecek.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, mevcut icra uygulamalarında yaşanan sıkıntıların ve şikayetlerin önüne geçmek amacıyla Türkiye genelinde 12 bölgede uygulamaya konulan 'Pilot İcra Uygulaması' sisteminin Adana'da da faaliyete geçirilmesi için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda, çalışmaların değerlendirilmesi ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan'ın öncülüğünde, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Ramazan Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cumali Tülü ve Adana'da hizmet veren icra dairelerini müdürlerinin katılımıyla toplantı düzenlendi.
'İŞ KOLAYLAŞACAK'
Toplantıda konuşan Başsavcı Ali Yeldan, icra dairelerinin birçok sorunu olduğunu belirterek, "İcra müdürlerimiz, kurumun temsili ile alacaklı borçlu dengesinde adaleti temsil ediyor. Pilot icra uygulamaları kapsamında, burada görüş alışverişinde bulunarak sorunlarımızı tespit edip bunların çözümüyle ilgili çalışmalar yapacağız. Adana'da pilot icra uygulamasına geçerek vatandaşlarımıza daha hızlı, daha güvenli, daha şeffaf, daha kaliteli ve daha adil hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Bu sistemle hem vatandaşlar, hem avukatlar hem de çalışan personelin işi kolaylaşacak" dedi.
İCRA DAİRELERİ KAPATILIP UZMAN BÜROLAR KURULACAK
Karataş İcra Müdürü Önder Şahin, proje hakkında bilgiler verdi. Şahin, uygulama ile icra dairelerinin kapatılıp tek bir çatı altında toplanacağını belirterek, "Tüm icra daireleri 'İcra Müdürlüğü' altında toplanacak. Bununla birlikte alanında uzmanlaşmış personelin görev yapacağı 6 büro oluşturulacak. Bu birimler 'Müracaat ve Kalite Yönetim Bürosu, Esas ve Aile Bürosu, Haciz Bürosu, Satış Bürosu, Mali İşlemler Bürosu, Dosya ve Arşiv Bürosu' olarak hizmet verecek. Projesinin hayata geçirilmesi ile her icra çalışanın başında onlarca kişinin yığılmasının önüne geçilecek, tüm işlemler elektronik ortamda gerçekleştirilerek ve fiziki evrak kullanımı son bulacak" diye konuştu.
'HİZMET KALİTESİ ARTACAK'
Mevcut sistemin terk edilerek yepyeni bir icra sisteminin kurulacağını, böylece hizmet kalitesinin artacağını ve yapılan hizmetlerin daha hızlı olacağını kaydeden Önder, şunları söyledi:
"Yeni sistemle tüm kurum ve kuruluşlarla entegrasyon sağlanacak. Şu an UYAP sistemi üzerinden trafik ekranı ile haciz koyma ve kaldırma işlemleri yapılabiliyor. Aralık ayı itibariyle de tapu ekranından tapu kayıtları üzerine haciz kaldırma ve koyma işlemleri yapılabilecek. Ayrıca, eskiden fiziki evrak olarak posta yoluyla gönderilen tebligatlar, yazışmalar artık 'E-tebligat' uygulaması ile avukat, şirketler ve bankalar elektronik posta ile gönderilecek. Şu an itibariyle anlaşma yapılan 40 bankayla sistem tanımlı ve elektronik ortamda karşılıklı yazışmalar yapılıyor. Bu sayede, ilgili kişilerin banka hesapları üzerinde haciz koyma veya kaldırma işlemleri, hızlı ve seri bir şekilde yapılabilecek. Bunun yanı sıra avukatlar, elektronik olarak yine UYAP sistemi üzerinden başvuru, talep ve işlemlerini gerçekleştirebilecek. Mali işlemler de banka hesapları üzerinden yapılacak." - Adana
Son Dakika › Güncel › İcrada 'E-tebligat' ve 'E-haciz' Dönemi - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?