Adana İncirlik Hava ÜssündeToplu Sözleşme Protestosu - Son Dakika
Güncel

Adana İncirlik Hava ÜssündeToplu Sözleşme Protestosu

Adana İncirlik Hava ÜssündeToplu Sözleşme Protestosu

Adana'daki İncirlik Hava Üssünün sivil çalışanları, ABD'li işverenle 24. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasını protesto etti.

13.08.2014 23:07  Güncelleme: 08:58

Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nün sivil çalışanları, ABD'li işverenle 18 Haziran'da başlayan 24. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamasını protesto etti.

Merkez Sarıçam ilçesindeki İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı nizamiye kapısı önünde toplanan Türk Harb-İş Sendikası üyesi işçiler, sloganlar atarak yürüdü.

Türk Harb-İş Genel Başkanı Bayram Bozal, burada yaptığı açıklamada, yetkili oldukları Adana'daki İncirlik Hava Üssü başta olmak üzere Ankara ve İzmir'deki Amerikan askeri iş yerlerlerinde 18 Haziran'da başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin, işverenin tutumuna bağlı olarak tıkandığını söyledi.

Bozal, 12 oturum gerçekleştirdikleri müzakereler neticesinde 20 maddede anlaşmaya varıldığını belirterek, görüşmelerde ülke şartları, işyerinin stratejik önemi ve riskleri göz önünde tutarak çalışanların haklı taleplerini masaya yatırdıklarını ifade etti.

Toplu iş sözleşmesi süreci ile ilgili bilgi veren Bozal, şöyle konuştu:

"İşveren kesiminden, mevcut özlük ve ekonomik hakların korunması, yılın ilk üç ayında gerçekleşen enflasyonun tamamı ile bundan sonra gerçekleşecek enflasyon farklarının üçer aylık dilimler halinde ödenmesi ve ücretlerde yüzde 2,5 oranında iyileştirme yapılması gibi son derece makul ve kanaatkar taleplerde bulunduk. Ancak işveren tarafı müzakere teamüllerini zorlayan bir yaklaşımla taleplerimize karşılık vermemiş, Amerika'nın yaşadığı ekonomik zorluklardan bahsederek işçilere ABD'deki hava kuvvetleri işçilerine verilen yüzde 1'lik zammın üzerine çıkamayacaklarını, ayrıca en önemli toplum sözleşme kazanımlarımızdan olan 400'er dolarlık 4 adet refah payının ödenemeyeceğini, aski halde işçi tenkisatı yapacakları gibi tehditlerle müzakere sürecini tıkamıştır."

Bozal, keyfiliğe boyun eğmeyeceklerine değinerek, şunları kaydetti:

"Bozulduğunu söyledikleri Amerikan ekonomisinin faturasını İncirlik çalışanının sırtına yüklemeye çalışan işverene burasının Türkiye olduğunu hatırlatıyor ve uyarıyoruz. Bunca yıl bu kurumlarda onuruyla çalışan, alın teri akıtan, en az burada çalışan Amerikalılar kadar risk altında görevlerini sürdüren emektar insanları, ekmeğiyle tehdit etmekten vazgeçin. Maliyetleri düşürme adına yıllarca tenkisat yaptınız. İncirlik'te bin 731 olan işçi sayımız bugün 911'e düşürülmüştür. Yeni haksızlıkların yaşanmasına müsaade etmeyeceğiz."

Toplu sözleşmede yasal müzakere süresinin devam ettiğini bildiren Bozal, haklarını korumayı kararlılıkla sürdüreceklerini kaydetti.

Konuşmanın ardından işçiler dağıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Adana İncirlik Hava ÜssündeToplu Sözleşme Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement