Iraklı sanatçı, "kitap oyma sanatı" ile yıpranmış kitaplara hayat veriyor - Son Dakika
Güncel

Iraklı sanatçı, "kitap oyma sanatı" ile yıpranmış kitaplara hayat veriyor

Iraklı sanatçı Muammel Mecid, "kitap oyma sanatı" aracılığıyla ünlü isimlerin portresini yıpranmış kitaplara nakşederek, onları sanat eserine dönüştürüyor.

22.12.2022 11:02  Güncelleme: 12:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Iraklı sanatçı Muammel Mecid, "kitap oyma sanatı" aracılığıyla ünlü isimlerin portresini yıpranmış kitaplara nakşederek, onları sanat eserine dönüştürüyor.

Başkent Bağdat'ta yaşayan Mecid, kağıtları eskimiş ve okunamayacak haldeki kitaplara, saatlerce emek vererek dünyaca ünlü lider ve sanatçıların portresini işliyor.

AA muhabirine konuşan Mecid, icra ettiği bu meşakkatli sanat hakkında bilgi verdi.

"Kağıt üzerinde resim oyma işi çok zordur." diyen Mecid, bu sanatı yapabilmek için resim ve grafik yeteneğine sahip olmak gerektiğini dile getirdi.

Mecid, aynı zamanda ressam ve grafik tasarımcısı olduğunu ifade ederek, "Yıpranmış kitaplara ünlü isimlerin portresini çizmek çok titizlik gerektiriyor. Onların göz, kaş, burun ve yüz ifadelerini çizerken çok dikkat etmek lazım. Yaptığım iş pop art sanatıyla icra edilen resimlere de benziyor." diye konuştu.

"Amacım, yıpranmış kitapları görselliği ön plana çıkararak sesli kitaplara dönüştürmek"

Iraklı sanatçı, kitap oyma sanatını başlangıçta kağıtları katlayarak yaptığını, daha sonra kendini geliştirerek makas ve özel bıçak gibi aletler kullanmaya başladığını ifade etti.

Kitap oyma sanatındaki amacına dair ise Mecid, şunları kaydetti:

"Yaptığım işle amacım, sessiz ve yıpranmış kitapları görselliği ön plana çıkararak sesli kitaplara dönüştürmek. Bu kitapları aynı zamanda sanat eseri haline getiriyorum ve kıymetini artırıyorum."

Mecid, sanat eserine dönüştürdüğü yıpranmış kitaplara, Arap dünyasının ünlü ses sanatçısı Ümmü Gülsüm ve Feyruz'un yanı sıra Küba Devrimi'nin önderlerinden Che Guevara, Iraklı ses sanatçısı Kazım es-Sahir gibi isimlerin portresini nakşetmiş.

Devletin ilgili kurumlarının sanatına destek vermediğini söyleyen Mecid, kitap oyma sanatını sosyal medya hesabı üzerinden paylaşarak tanınırlığını artırdığını belirtti.

Iraklı sanatçı, "kitap oyma sanatı" ile yıpranmış kitaplara hayat veriyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Iraklı sanatçı, 'kitap oyma sanatı' ile yıpranmış kitaplara hayat veriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement