İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Doğru - Son Dakika
Güncel

İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Doğru

İran\'da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Doğru

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, "Geçen hafta Molla Abdulhamid İsmailzehi ve Ehli Sünnet Şurasın'dan bazı alimlerle görüştük. Hükümet olarak (Sünnilerin) vatandaşlık haklarını savunma konusunda söz verdim." dedi.

14.05.2017 21:17

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, "Geçen hafta Molla Abdulhamid İsmailzehi ve Ehli Sünnet Şurasın'dan bazı alimlerle görüştük. Hükümet olarak (Sünnilerin) vatandaşlık haklarını savunma konusunda söz verdim." dedi.

Başkent Tahran'daki Hicab Kapalı Spor Salonunda İranlı Sünni gruplardan Davet ve Islah Cemaati, İran'ın önde gelen Sünni alimlerinden Abdulhamid İsmailzehi'ye yakın olanlar ve İran Meclisi'ndeki Sünni milletvekilleri tarafından düzenlenen "Tahran Sünnileri Kongresinde" konuşan Cihangiri, ülkedeki Sünnilere seçime yönelik mesajlar verdi.

Reformist lider Muhammed Hatemi'nin başında olduğu Reform hükümetinin başlattığı kalkınma hamlesinin Ruhani hükümeti döneminde devam ettiğini belirten Cihangiri, "İran Şii, Sünni, Türk, Kürt tüm renkleriyle İran'dır. Bu renklerden sadece biriyle İran olunmuyor." ifadelerini kullandı.

Geçmiş dönemlere göre Sünnilere bazı hakları tanıdıklarını dile getiren Cihangiri, "Diplomasi kapısını Ehli Sünnet'e açtık. İlk defa bir büyükelçi Sünnilerden atandı. Eyalet vali yardımcısı, kaymakam atadık. Sünniler ülkenin her kademesinde yer almalılar." dedi.

Seçim çalışmaları sırasında ülkenin önde gelen Ehli Sünnet alimleriyle görüştüğünü ve taleplerini dinlediğini belirten Cihangiri, "Geçen hafta Molla Abdulhamid İsmailzehi ve Ehli Sünnet Şurasın'dan bazı alimlerle görüştük. Hükümet olarak (Sünnilerin) vatandaşlık haklarını savunma konusunda söz verdim. Hükümet anayasal hakların hayata geçirilmesi konusunda çaba sarfetmektedir." şeklinde konuştu.

Reformist siyasetçi Cihangiri'nin, cumhurbaşkanlığı seçimlerine propaganda çalışmalarında Ruhani'ye destek olmak için aday olduğu değerlendiriliyor.

Resmi olmayan rakamlara göre İran'da yaklaşık 15 milyon Sünni vatandaş bulunuyor. Cuma günü düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 6 milyon 500 bin Sünninin oy kullanabilme şartlarına sahip olduğu belirtiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran'da Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement