Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile İran arasında, Cenevre anlaşmasının uygulanmasına ilişkin ilk görüşme bugün Viyana'da gerçekleşti.
Basına kapalı olarak yapılan görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, "görüşmede İran ile 5+1 ülkeleri arasında Cenevre'de yapılan anlaşmanın uygulanmasına ilişkin yöntemlerin görüşüldüğü" belirtilerek "gelecek görüşmenin 21 Ocak'ta Tahran'da yapılması kararı alındığı" bildirildi.
Kurumun Viyana'daki merkezinde yapılan görüşmeye, UAEA adına güvence denetimlerinden sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Tero Varjoranta ile İran adına Büyükelçi Reza Najafi katıldı.
UAEA temsilcisi Varjoranta, "Cenevre anlaşmasının uygulanmasına ilişkin altı önemli ve pratik yöntemi ele aldıklarını ve bunların biran önce uygulanmasını görüştüklerini" söyledi. Görüşmenin "olumlu ve verimli geçtiğini" ifade eden Varjoranta, 21 Ocak'ta Tahran'da tekrar bir araya gelinmesinde mutabık kaldıklarını" kaydetti. Varjoranta, UAEA müfettişlerinin 8 Aralık'ta Arak'taki ağır su reaktöründe yaptıkları denetim sonuçlarının da görüşmede ele alındığını ve UAEA ile İran arasındaki işbirliğinin devam etmesinde mutabık kaldıklarını bildirdi.
İran temsilcisi Büyükelçi Najafi de yaptığı açıklamada, "görüşmenin olumlu ve verimli geçtiğini" belirterek, Cenevre anlaşmasının uygulanması için UAEA ile vardıkları mutabakatın altı pratik yöntemini ele aldıklarını ve "görüş birliğine vardıklarını" söyledi.
Cenevre anlaşmasının uygulanmasına 11 Şubat'ta başlanacağını belirten Najafi, UAEA ile 21 Ocak'ta Tahran'da ikinci bir görüşme yapmak üzere anlaştıklarını bildirdi. Üzerinde mutabık kalınan altı pratik yöntemin neler olduğu konusunda bilgi vermek istemeyen Najafi, "Cenevre anlaşmasının uygulanmasında bir sorun olmadığını ve UAEA ile bu konuda görüş birliği içinde olduklarını" kaydetti.
Najafi bir soru üzerine, Cenevre anlaşmasının uygulanması için önlerinde yaklaşık iki ay zaman olduğunu, bu süre içinde gerekli çalışmaları yapacaklarını belirtti.
İran yönetimi, BM Güvenlik konseyinin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 ülkeleriyle Cenevre'de imzaladıkları anlaşma ile nükleer programını barışçıl amaçla kullanacağını taahhüt etmişti. Anlaşma, İran'ın nükleer silah yapmaya yönelik faaliyette bulunmaması ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması karşılığında BM Güvenlik Konseyinin uyguladığı yaptırımların kaldırılmasını öngörüyor. - İran
Son Dakika › Güncel › İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?