IRCICA Mali'deki 370 bin tarihi el yazmasını gün yüzüne çıkarıyor - Son Dakika
Güncel

IRCICA Mali'deki 370 bin tarihi el yazmasını gün yüzüne çıkarıyor

IRCICA Mali\'deki 370 bin tarihi el yazmasını gün yüzüne çıkarıyor

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın İstanbul'da faaliyet gösteren kültür kuruluşu IRCICA, Mali'deki İslam kültür mirasının korunması amacıyla Mali devletiyle işbirliği anlaşması imzaladı.

23.09.2016 09:38  Güncelleme: 09:40

IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, imzalanan protokol çerçevesinde Mali'de yaşanan savaşta başkent Bomoko'ya nakledilen 370 bin tarihi el yazmasını onararak dijital ortama aktaracaklarını ifade etti.

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren, Mali Kültür Bakanı Ramatulaya Dialo'nun özel davetlisi olarak gittiği Mali'de İslam kültür mirasının korunması amacıyla çeşitli temaslarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı İbrahim Aboubacar Keita'yı ziyaretinin ardından Mali'nin en eski kültür merkezlerinden Timbuktu'daki Ahmed Baba Kültür Merkezi'ni ziyaret eden Eren, buradaki el yazması eserleri inceledi. Ardından Eren'e Timbuktu fahri hemşerilik beratı takdim edildi.

MALİ'DEKİ İSLAM KÜLTÜR MİRASI IRCICA'YA EMANET

Mali Cumhurbaşkanı Aboubacar tarafından IRCICA Genel Direktörü Doç. Dr. Halit Eren onuruna başkent Bomoko'da verilen yemek davetine Mali Eyaletler Bakanı, Kültür Bakanı, Yüksek Eğitim Bakanı, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri, Maliye Bakanı ve Turizm Bakanı da katıldı. Davette Mali İslam Kültür Mirasının korunması için atılacak somut adımlar ve IRCICA'nın bu alanda yapacağı katkılar ele alındı. IRCICA Direktörü Eren, Mali Kültür Bakanı ile ertesi gün tekrar bir araya gelerek Mali'deki İslam kültür mirasının korunması ile ilgili çalışmaların desteklenmesine ilişkin işbirliği anlaşmasını imzaladı.

370 BİN EL YAZMASI RESTORE EDİLECEK

Anlaşma kapsamında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Halit Eren, şunları söyledi; "IRCICA olarak Mali'nin önemli ailelerinde ve kültür merkezlerinde bulunan ve savaş sırasında Timbuktu'dan başkent Bomoko'ya taşınan 370 bin el yazmasının restorasyonunu ve dijital ortama aktarılmasına katkı sağlayacağız. Bununla birlikte el yazmalarının restorasyonu için Mali'de kitap hastanesi kuracağız. Yazmaların tek bir kültür merkezi çatısı altında bir araya getirilmesi için yapılan projeye de destek olmayı amaçlıyoruz. Ayrıca, Mali'deki akademik kuruluşlarla da Mali İslam Tarihine ilişkin araştırma, toplantı ve sempozyumlar gerçekleştireceğiz"

IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, Mali Başbakanı ve Dışişleri Bakanına yapmış oldukları ziyaretin ardından son ziyaretini ise Türk Büyükelçiliği'ne yaptı. Eren, burada Türkiye'nin Mali Büyükelçisi Hikmet R. Şekeroğlu'yla görüşmesinin ardından Türkiye'ye döndü.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel IRCICA Mali'deki 370 bin tarihi el yazmasını gün yüzüne çıkarıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement