Hayat tarzında yapılacak küçük değişikliklerle doğayı korunmasına katkı sağlamak mümkün. Bir yıl boyunca 15 kilometrelik mesafede işe araba yerine otobüsle gidilmesi, karbondioksit salım miktarında 2 tonluk azalmaya neden oluyor.
İsveç'in Stokholm kentinde 1972'de düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda, tüm ülkelerde çevre bilincinin artması için 5 Haziran'ın Dünya Çevre Günü olması kararlaştırıldı.
Dünyadaki tüketim alışkanlıklarının değişmesiyle, sınırlı doğal kaynaklar da her geçen gün azalıyor. Bu nedenle doğaya saygılı yaşam tarzını benimsemek gün geçtikçe daha çok önem kazanıyor.
Bunun için insanların, gereksiz tüketimden kaçınmaktan plastik kullanımını azaltmaya, elektronik faturalara abone olmaktan toplu taşıma kullanmaya kadar çevreye yapabilecekleri birçok katkı bulunuyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, daha sağlıklı çevrede yaşamak için alınacak önlemlerden bazıları şunlar:
-Bir plastik eşyanın doğada kendiliğinden yok olması için bin yıl beklemek gerekiyor. Bunun için plastik tüketimini azaltmak, plastikleri normal atıklardan ayrı toplamak ve geri dönüşümünü sağlamak önem taşıyor.
-Naylon poşetlerden de uzak durmak gerekiyor. En çevre dostu yöntem ise alışverişe tekrar kullanılabilecek bez torbalar ve filelerle çıkmak.
-Gereksiz tüketimden kaçınmak, dünyanın ekolojik ayak izini azaltabilir. Tek fincan çay içmek için ısıtıcı dolusu suyu kaynatmamak, kullanmadığımız elektrikli aletleri kapatmak kaynak israfını engelleyebilir.
-"Ev yalıtımı ve aydınlatmaya dikkat"
-Dünyadaki toplam enerji tüketiminin çoğu ısıtma ve soğutma amaçlı kullanılıyor. Isıtma ve soğutma sistemlerini çalıştırmak için kullanılan enerjinin yüzde 95'i fosil yakıtlardan sağlanıyor ve bu da ortaya çıkan sera gazı emisyonunu artırıyor. Bu nedenle evin yalıtımınına özen gösterilmesi gerekiyor.
-Evlerde aylık elektrik faturalarının yaklaşık yüzde 20'si aydınlatma amaçlı kullanılıyor. Bu nedenle aydınlatma seçeneğinin tasarruflu ürünlerden yana kullanılması önem taşıyor. Örneğin, 75 vatlık akkor lamba yerine 75 vatlık floresanın kullanılmasıyla, aynı aydınlatmanın yüzde 80 daha az enerjiyle elde edilmesi mümkün.
-Bir yıl boyunca 15 kilometrelik mesafede işe araba yerine otobüsle gidilmesi, karbondioksit salım miktarında 2 tonluk azalma sağlıyor. Ancak en çevre dostu ulaşım yönteminin bisiklet olduğunu unutmamak gerekiyor.
-Kağıt fatura yerine elektronik fatura kullanılması hem ağaçları kurtarıyor hem de posta yoluyla dağıtılan kağıt faturalardan kaynaklanan karbondioksit emisyonunu azaltıyor.
-"Ömrünü tamamlayınca geri dönüşüme"
- Türkiye'de günde yaklaşık 65 bin ton çöp birikiyor. Eşyaların ekonomik ömrünü tamamlayıncaya kadar aynı ya da farklı amaçlarla kullanılmasıyla, çöp miktarını azaltmak mümkün oluyor.
-Hammadde olarak kullanılan doğal kaynaklardaki tüketimi azaltmak amacıyla, atıklar geri dönüşüm programlarıyla yeniden ekonomiye kazandırılabiliyor. Geri dönüşümle hem hammadde tüketimi hem de katı atık depolama sahalarına giden atık miktarı azalıyor. Bu nedenle cam, kağıt alüminyum, plastik, pil, yağ, elektronik gibi atıkları geri dönüşüme göndermek önem taşıyor. - Ankara
Son Dakika › Güncel › İşe Araba Yerine Otobüsle Git, Karbon Salınımını 2 Ton Azalt - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?