İskenderun Güvercinine 'Fiziksel' Tanımlama - Son Dakika
Güncel

İskenderun Güvercinine 'Fiziksel' Tanımlama

İskenderun Güvercinine \'Fiziksel\' Tanımlama

Hatay’da İskenderun güvercinlerinin fiziksel ve performans özelliklerinin belirlenmesi için yapılan gözlem çalışmasında sona yaklaşıldı.

14.08.2015 11:54

Hatay'da İskenderun güvercinlerinin fiziksel ve performans özelliklerinin belirlenmesi için yapılan gözlem çalışmasında sona yaklaşıldı.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi bünyesindeki Özel Kümes Hayvanları Yetiştirme Ünitesi'nde 4 metrekarelik bir alanda kurulan kümeste 3 çift güvercinle başlanan ve yaklaşık bir yıl süren çalışmada sıfır ölümle 24 güvercin sayısına ulaşıldı. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ile İlçe Tarım Müdürlüğü'nün önerisiyle bu işe başladıklarını söyleyen MKÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvan Yetiştirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Yıldırım, "İskenderun güvercinlerinin bölgemizde yaygın şekilde üretildiğini biliyorduk. Ama bu güvercinlerin herhangi bir fizyolojik özellikleri ya da performansına ilişkin hiçbir veri yoktu elimizde. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası'ndan üç çift olmak üzere 6 adet İskenderun güvercini getirttik. 2014 yılının Eylül ayında başladığımız çalışmada güvercinlerin öncelikle fiziksel özelliklerini ve performanslarını belirledik" dedi.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası'nın bu güvercinleri saf halde Almanya'dan getirttiğini vurgulayan Yıldırım, "Çünkü burada İskenderun güvercini adı altında birçok güvercin yetiştiriliyor, ama morfolojik olarak çok farklı özelliklere sahip hayvanlar var. Herhangi bir ırk ya da tip sabitleştirmesi gibi bilimsel bir çalışma yok. Bu açıdan elimizde bulunan üç çiften başlayarak biz bunu 24 adete çıkardık. 4 metrekarelik bir alanda özel bir kafeste yaptığımız bu çalışmada yeteri kadar istatistik analiz yapacak sayıya getirdiğimiz bu hayvanların sayılarından yola çıkarak, bir takım fiziksel özelliklerinin ölçümünü yaptık. Gaga yapısı, vücut yapısı, kanat uzunluğu, kuyruk yapısı ve diğer birçok ayrıntılarını inceledik. Kısaca fiziksel özelliklerinin belirlenmesi için veri topladık" diye konuştu.

Halk arasında bu güvercinlerle ilgili birçok yanlış bilginin dolaştığını belirten Yrd. Doç. Dr. Hakan Yıldırım şunları aktardı:

"Analık özelliğinin az olduğu söylenen bir ırk olmasına karşın odaya koyduğumuz kamera ile İskenderun güvercinlerinin yavrularına bakım özelliklerini gözledik. Bunların gaga yapısı itibariyle herhangi bir yemleme yapamayacağı konusunda halk arasında söylentiler vardı. Ama yaptığımız gözlemler sonucunda yavrularına rahatlıkla bakabildiğini gördük."

Her ne kadar kendi uçuş ortamlarına uygun olmasa da temiz, hijyenik bir ortam olduğu sürece İskenderun güvercinlerinin iyi bakıldığında çoğaltılabileceğini ifade eden Yıldırım, bunun da çeşit elde etme ve performanslarını daha iyi sergileyebilme konularında yetiştiriciler için umut verici bir durum olduğunu dile getirdi. İlk aşamada analık özelliği denilen bu performansla fiziksel özelliklerinin belirlenmesine ilişkin ham verileri dosyaladıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hakan Yıldırım, "Onları piyasadaki yetiştiricilerin mahalli olarak adlandırdıkları çeşit isimleri ile uyumlu olacak şekilde bir istatistik analiz yapıp kitapçık haline getireceğiz. ve en kısa zamanda İskenderun İlçe Tarım Müdürlüğü'ne ulaştıracağız" dedi.

İSKENDERUN GÜVERCİNİ

İskenderun güvercinin en belirgin özelliği filo tipi uçma özelliğine sahip olmaları. Gaga yapısı diğer güvercinlerden farklı olarak kavislidir ve bundan dolayı ilk iki hafta yavrularını kursaklarında oluşturdukları 'kursak sütüyle' beslerler. Bilinen 12 adet farklı türü (varyete) bulunuyor. Ama halk arasında çok değişik renklerde görülebilen türleri de olabiliyor. İngiltere'de Scandaroon olarak isimlendirilen İskenderun güvercinine, Almanya'nın güneyinde bulunan Nurnberg, Erlangen, Fuhrt ve Michelav bölgelerinde de rastlamak mümkün. - HATAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İskenderun Güvercinine 'Fiziksel' Tanımlama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement