İsrail'in BM İnsan Hakları Konseyi mekanizmalarına dönmesi - Son Dakika
Son Dakika Logo

İsrail'in BM İnsan Hakları Konseyi mekanizmalarına dönmesi

İsrail\'in BM İnsan Hakları Konseyi mekanizmalarına dönmesi
04.11.2013 11:45

Filistin'in BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi İbrahim Khraishi, İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi mekanizmalarına dönmek için konseyde tam üyelik i...

Filistin'in BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi İbrahim Khraishi, İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi mekanizmalarına dönmek için konseyde tam üyelik istediğini belirterek, "Bir buçuk yılı aşkın bir süredir konseyle işbirliği yapmadıkları için cezalandırılmalılar" dedi.

Khraishi, AA muhabirinin soruları üzerine, İsrail'in BM İnsan Hakları Konseyi'ndeki "Evrensel Periyodik İncelemesi"ne katılmasının pek çok ülkenin baskısı sonucu gerçekleştiğini söyledi.

İsrail'in bu incelemeye zamanında katılmamasının bütün BM süreci üzerinde etkisi bulunduğuna işaret eden Khraishi, "Evrensel Periyodik İnceleme"nin bütün ülkeler için uluslararası bir sorumluluk olduğunu kaydetti.

İsrail hükümetinin yaklaşık bir buçuk yıldır konsey mekanizmalarını protesto ettiğini ve ocak ayında gerçekleşmesi gereken incelemesine de katılmadığını anımsatan Khraishi, "Bu, uluslararası toplum için iyi ve önemli bir mesaj. İsrailliler ciddi ve gerçek bir baskı olmadan uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmiyorlar" dedi.

İsraillilerin uluslararası hukuka saygı duymak istemediğini ve Filistinlilerle birlikte var olmayı reddettiğini ifade eden Khraishi, "İsrail'in şu andaki yönetimi İsrail'i hiçbir yere götürmüyor. Onlar kaybediyorlar, biz bir şey kaybetmiyoruz. Çünkü biz her şeyimizi zaten kaybettik" diye konuştu.

Bu ülkenin BM İnsan Hakları Konseyi'nde tam üye olmak için pek çok batılı ülkeyle görüştüğünü belirten Khraishi, aralarında Türkiye'nin de olduğu bazı ülkelerin bu talebe karşı çıktığını kaydetti.

İsrail'in yaptığı hataların bir bedeli olması gerektiğini vurgulayan Khraishi, "Bir buçuk yılı aşkın bir süredir konseyle işbirliği yapmadıkları için cezalandırılmalılar" dedi.

- "Gerçeklerle yüzleşmek için çok zayıflar" -

Konseyin İsrail hakkındaki "Evrensel Periyodik İnceleme" raporunu geçen cuma günü kabul etmesini de değerlendiren Khraishi, raporda bütün taleplerin yansıtıldığını ifade ederek, İsrail'in bu talepleri dikkate alacağını umduğunu söyledi. Khraishi, "Fakat İsraillileri biliyorum. Yapmak istemiyorlar ve ciddi değiller. Gerçeklerle yüzleşmek için çok zayıflar" diye konuştu.

BM İnsan Hakları Konseyi'nde sadece 47 tam üye devlet bulunuyor ve üyeler üç yıllığına görev yapıyor. Ard arda iki dönem seçilen üye, üçüncü dönem aday olamıyor. Tam üye seçilebilmek için BM Genel Kurulu'nda yapılan gizli oylamada üyelerin yarıdan fazlasının oyunun alınması gerekiyor. Bu yıl boşalacak üyelikler için 12 Kasım'da seçim yapılacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İsrail'in BM İnsan Hakları Konseyi mekanizmalarına dönmesi - Son Dakika


Advertisement