İstanbul Afet Farkındalık ve Hazırlık Toplantısı - Son Dakika
Güncel

İstanbul Afet Farkındalık ve Hazırlık Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "İlk 72 saat bir deprem açısından çok önemlidir.

12.10.2017 15:59

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "İlk 72 saat bir deprem açısından çok önemlidir. İlk birkaç saat, teoride 72 saat, müdahale açısından önemli olmakla beraber ilk 6 saat, belki ilk 4 saat müdahalenin en önemli zamanıdır. Dolayısıyla iyi bir mekanizmanın, özellikle bina yoğunluğu yüksek olan kentlerde, İstanbul'da çok hızlı bir müdahale mekanizmasının, ihtiyaç olduğunu ben biliyorum." dedi.

Akdağ, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde düzenlenen "İstanbul Afet Farkındalık ve Hazırlık Toplantısı"nın açılışında, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun 1999 depremi sonrası İstanbul'a kurulan toplanma alanlarının ve toplum gönüllülerinin durumunu sorması üzerine Akdağ, "İstanbul'da 500 noktada konteynerler halen var. Atıl durumda olduklarına dair bende bir malumat yok. Bu 500 konteyneri tekrar gözden geçirtirim. Bunların güncellenmesi gerekir. Çünkü malzemelerin belli ömürleri var. Bunların zaman zaman yenilenmesi gerekir. Bu şekilde konteynerlerle lojistik destek hazırlığı yapmak doğru. Özellikle büyük malzemeler açısından başka bir yol izleyemezsiniz. Gönüllüler ya da profesyonel kurtarma ekiplerine ya da birtakım kurslu çalışan sivil toplum örgütlerinin mensuplarına büyük malzemeleri evlerine veremezsiniz. Ama en azından kendi giysileri, baretleri ya da müdahale edebileceği birtakım malzemeleri uygun br çantayla onların evlerinde bulundurmanın yararı olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Akdağ, yaklaşık 15 yıldır Türkiye'de nerede büyük bir afet olduysa orada olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"İlk 72 saat bir deprem açısından çok önemlidir. Ama aslında o ilk 72 saatin ilk saatlerinin altın saatler olduğunu hepimiz biliyoruz. İlk birkaç saat, teoride 72 saat, müdahale açısından önemli olmakla beraber ilk 6 saat, belki ilk 4 saat müdahalenin en önemli zamanıdır. Dolayısıyla iyi bir mekanizmanın, özellikle bina yoğunluğu yüksek olan kentlerde, İstanbul'da çok hızlı bir müdahale mekanizmasının, ihtiyaç olduğunu ben biliyorum. Bu, profesyonellerin meseleyi yöneteceği, gönüllülerin ise buna katkı vereceği bir sistem halinde geliştirilmelidir. Daha önceden yetiştirilmiş, eğitilmiş gönüllüler var. Elbette mevcut potansiyeli kullanacağız. Bu potansiyel üstüne daha fazlasını nasıl koyarız, buna bakmamız gerekiyor. Eğitimlerin niteliğini zaman zaman gözden geçirip güçlendirmemiz gerekiyor."

"İyi eğitilmiş, ciddi bir gönüllü ordusu oluşturacağız"

Akdağ, araştırmalara göre bir eğitimin üzerinden 3 ay geçmişse davranış biçimlerinin zayıfladığını, dolayısıyla eğitimin tekrar edilmesi gerektiğini vurguladı.

Eğitilmiş kişileri, yeniden eğitmek ve eski bilgileri yenilemenin çok önemli olduğuna dikkati çeken Akdağ, "Önümüzdeki bir yıl içinde yoğun bir biçimde İstanbul gibi riski büyük olan kalabalık şehirlerimiz başta olmak üzere iyi eğitilmiş, ciddi bir gönüllü ordusu oluşturacağız. Türkiye'de bizim kurtarma birliklerimizde 2 bin civarında profesyonelimiz var. Bazı illerde ziyaret ettim, gerçekten bu arkadaşlarımız çok iyi yetişmiş arkadaşlar. Hem bunların sayısının arttırılması hem de gönüllülerle birlikte çalışma alışkanlığının biraz daha geliştirilmesi önemli olacak." ifadelerini kullandı.

Akdağ, deprem sonrası toplanma alanlarının sayısının sorulması üzerine, şunları söyledi:

"Bu konuda birçok spekülasyonun yapıldığını, basında haberler yapıldığını biliyoruz. Bundan bir müddet önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de ekibinin olduğu toplantıda belediye başkanı ifade etmişti, İstanbul'da binin üstünde toplanma alanı var. Bu konu aslında speküle edildiği gibi değil... Sürekli olarak hızlı kentleşen ve yeni binaların yapıldığı bir şehirde mutlaka bunları zaman zaman gözden geçirmek ve bu hususta güçlü kalmaya devam etmek gerekiyor. Ama söylendiği gibi 'Bu noktada İstanbul'da binalar yapılıyor, bu alanlar terk ediliyor' gibi bir durum söz konusu değil. Geliştirilmesi gerekiyorsa işte bu toplantılarla bunları tartışıp geliştirebiliriz."

İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı, "Bizim çadırkent, konteynerkent alanı olarak belirlediğimiz 156 yer var. 2 bin 285 toplanma alanı, 130 da ana toplanma alanı var." dedi.

Daha sonra basına kapalı devam eden toplantıya, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Mehmet Güllüoğlu, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve diğer yetkililer katıldı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul Afet Farkındalık ve Hazırlık Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement