İstanbul-İzmir Otoyol Projesinin Çed Toplantısında Çevre Tepkisi - Son Dakika
Son Dakika Logo
Güncel

İstanbul-İzmir Otoyol Projesinin Çed Toplantısında Çevre Tepkisi

İstanbul-İzmir Otoyol Projesinin Çed Toplantısında Çevre Tepkisi
07.10.2011 14:15

Bursa'nın Karacabey İlçesi'nde düzenlenen İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısında, otoyolun tarıma darbe vuracağı iddia edildi.

Bursa'nın Karacabey İlçesi'nde düzenlenen İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısında, otoyolun tarıma darbe vuracağı iddia edildi.

Karacabey Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ve Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ Teknik Müdürü Nurettin Akdeniz, Genel Müdür Yardımcısı Bülent Esendal, Prof. Dr. Cem Avcı, Karayolları 14'üncü Bölge Müdürlüğü Taşınmazlar Başmühendisi Yusuf Piri, Otoyolu Proje Başmühendisi Tuncer Çimen, Yapım Başmühendisi Murat Gönenli ve müteahhit firma temsilcilerinin katıldığı toplantıda Nilüfer ve Karacabey ilçelerinden geçen Uluabat Gölü güzergahında meydana gelen ana değişiklikle ilgili bilgiler verilerek, vatandaşların görüşleri alındı.

ÇEVRECİ KURULUŞLARI UYARILARI İLE GÜZERGAH DEĞİŞTİ

Toplantıda zaman zaman tansiyon yükselirken Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi hakkındaki teknik bilgiler Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Esendal, Prof. Dr. Cem Avcı, danışman firma temsilcisi Tolga Balta tarafından sunuldu.

Mühendislik bilgilerin ışığında her açıdan yapılan değerlendirmelerin ardından projenin şekillendiğini söyleyen Otoyol AŞ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Esendal, çevreci kuruluşların da uyarıları doğrultusunda, Ramsar içinde kaldığı için Uluabat güzergahında değişikliğe gidildiğini ifade etti. Otoyol Yatırım AŞ'nin, Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 22 yıl 4 aylık dönemi kapsayan yap-işlet-devret sözleşmesiyle görevli şirket olarak atandığını anlatan Esendal şu bilgileri verdi;

"Proje; 377 kilometre uzunluğunda yeni otoyol, İzmit Körfezi üzerinde kurulacak yaklaşık 3 km uzunluğundaki asma köprüye yaklaşık 46 km uzunluğundaki bağlantı yollarının yapımıyla tamamlanan otoyolun 27 km uzunluğundaki mevcut Bursa çevre yoluyla birlikte ücretli yol olarak işletilmesini kapsayacaktır. Bu bilgilendirme süreci, geniş bir paydaş katılım programının bir parçasıdır. Planlanan yol güzergâhı üzerinde veya yakınında ikamet eden halk, yerel işletmeler, devlet kurumları, sivil toplum örgütleri ve proje ile ilgilenen herkes paydaş olarak adlandırılmaktadır. Paydaş katılım programı, yeni otoyolun detaylı tasarımı, inşası ve işletilmesi süresince devam edecektir.'

"TARIM YOK OLACAK"

Projeye sert tepkide bulunanlardan biri Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy oldu. Doğaya zararı olacağı için ilk güzergaha tepki gösterdiklerini ve değişikliğe gidildiğini söyleyen Doç.Dr. Aksoy, "Ancak bizi anlamadılar ya da amaç başka. Yeni güzergah daha büyük tahribat yapacak" diye konuştu.

Otoyol Güzergahı Bursa Platformu adına konuşan Seyit Ali Geçici ise, yeni güzergahta binlerce dönüm birinci sınıf tarım arazisinin heba edileceğini savundu. Geçici, Uluabat Gölü güneyinden geçecek olan otoyol orijinal güzergahından vazgeçilme sebebinin; "Ramsar Koruma Havzası" içinden geçerek kirliliğe yol açacağı ve üremekte olan canlı türlerini yok edeceği gösterilirken, yeni güzergahın, hakim kuzey rüzgarları ile gölü daha çok kirleteceğini ve canlı türlerini yok edeceğini iddia etti.

Geçici, gölün güneyinden geçen orijinal güzergah, göle 10 km paralel geçerken, yeni güzergahın 33 kilometre paralel geçtiğini ve bu nedenle kuzey geçiş güzergâhındaki arazi eğimi ve bakısı sebebiyle oluşan kirli havanın, Uluabat Gölü'nün hem su havzasını hem de havasını kirleteceğini savundu.

"ÇİFTÇİ GEÇ BİLGİLENDİRİLDİ"

Toplantıda konuşan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, birinci derece etkilenen çiftçi kesimi olarak geç bilgilendirildiklerini ifade ederken, projeyi detaylıca inceleyerek tavır belirleyeceklerini, çiftçinin görüşüne rağmen hareket edilmesi durumunda ise en sert eylemlerle tepkilerini göstereceklerini vurguladı.

Toplantının sonunda konuşan Karacabey Kaymakamı Dursun Balaban ise otoyolun Karacabey ya da Mustafakemalpaşa'dan geçmesinin iki ilçenin kardeşliğine asla zarar veremeyeceğini söyledi.

Mustafakemalpaşa'dan yoğun katılımın olduğu toplantının yapıldığı salonun çıkışında sergilenen projeye ilişkin haritalar vatandaşlar tarafından ilgiyle incelendi. - Bursa/ Karacabey

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İstanbul-İzmir Otoyol Projesinin Çed Toplantısında Çevre Tepkisi - Son Dakika


Advertisement