Jeotermal Seralar"In Domatesine Büyük İlgi - Son Dakika
Güncel

Jeotermal Seralar"In Domatesine Büyük İlgi

Türkiye'nin önde gelen jeotermal merkezlerinden Kütahya'nın Simav ilçesinde tozlaşmanın Bombus arısıyla sağlandığı, jeotermal ile ısıtılan seralarda yetiştirilen organik domatesler, özellikle büyük şehirlerde büyük ilgi görüyor.

12.11.2017 11:14

MUHARREM CİN - Türkiye'nin önde gelen jeotermal merkezlerinden Kütahya'nın Simav ilçesinde tozlaşmanın Bombus arısıyla sağlandığı, jeotermal ile ısıtılan seralarda yetiştirilen organik domatesler, özellikle büyük şehirlerde büyük ilgi görüyor.

Simav'da konut ve kamu binalarının ısıtılmasında kullanılan jeotermal su, yaklaşık 400 dekar alanda kurulu 130 civarında seranın ısıtılmasında da kullanılıyor. Seralarda üretilen domatesler, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak tüketiciye sunulmak üzere büyük şehirlere gönderiliyor.

Simav Belediye Başkanı Süleyman Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuyu sıcaklığı 140 dereceyi bulan termal suyla 1992 yılından beri ilçeye temiz, konforlu ve ucuz ısınma imkanının sağladıklarını hatırlattı.

Özkan, jeotermalin seracılık alanında kullanımına ise ilk kez 1994 yılında başlandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Belediyemizin şirketi aracılığıyla vatandaşlarımıza örnek olması için 1994 yılında 15 dekarlık bir alanda seracılık denemeleri ve uygulaması başlattık. Bu uygulamalardan olumlu, başarılı sonuçlar aldık ve kurduğumuz seraları bir süre sonra vatandaşlarımıza kiraladık. Belediye olarak önderlik yaparak jeotermal enerjiyi seraların kullanımını sağladık. Şu anda ise yaklaşık 400 dekarlık alanda vatandaşlarımız jeotermal ısıtmalı seralarda domates ve salatalık üretimi yapıyor."

"Kesinlikle hormon kullanılmıyor"

Jeotermal seralarda üretilen domateslerin, normal seralarda üretilenlerden göre çok farklı olduğunu vurgulayan Özkan, "Kesinlikle hormon kullanılmıyor. Bombus arısı ile döllenme sağlanıyor. Ürünlerimizi, iriliği, rengi, aroması, dayanıklılığı ve kendine özgü lezzetiyle ülkemizde üretilen diğer domateslerden çok daha güzel. Toptancılar bu domateslere büyük ilgi gösteriyor. Üretilen domatesler toptancıya 2,70 ile 3 lira arasında satılıyor." ifadelerini kullandı.

İstanbul, Ankara ve İzmir'e gönderiliyor

Özkan, jeotermal sayesinde bölgede yılın 12 ayı domates üretimi yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Eynal Kaplıcaları bölgemizdeki 130 civarında serada yılda yaklaşık 8 bin ton domates üretiliyor. İç pazara ancak yeten domatesler, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük illere gönderiliyor. Buralardaki talepleri ancak karşılayabiliyoruz. Topraklı seracılıkta verim düştüğü için topraksız üretime geçmeye başladık. Bundan sonraki süreçte modern seracılığa geçmeyi hedefliyoruz. Belediye olarak seracılık yapmaları konusunda vatandaşlarımızı yönlendiriyoruz. Devletimizin sunduğu teşviklerden yararlanmalarını istiyoruz. Biz Simav Belediyesi olarak her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Gelecekteki hedefimiz rekolteyi artırarak dış pazara açılmak istiyoruz."

Simav domatesine ödül

Yaşama Dokunanlar Platformu tarafından ekim ayında düzenlenen Tarım Ürünleri Oskar Yarışması'nda Simav domatesinin birinci olduğunu anımsatan Özkan, "Simav 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz, platformun düzenlediği yarışmaya katıldı. Yarışma sonucunda Simav domatesi birinci oldu. Bu durum üreticilerimiz arasında büyük sevinç kaynağı oldu ve bir kez daha Simav domatesinin kalitesi tescillenmiş oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Jeotermal Seralar'In Domatesine Büyük İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement