ANIL BAĞRIK - Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile korunan Göksu Deltası'na sahip olan ve önemli kuş göç yolları üzerinde bulunan Mersin'de, kaçak avcılıkla mücadele için yapılan çalışmalarda avcıların çok çeşitli yasak yöntemler kullandığı tespit edildi.
Doğa Koruma ve Mili Parklar Şube Müdürü Ahmet Çörtük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin'in kuşların göç yolları üzerinde bulunduğu için ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Bu zenginliğin devamı için kaçak avcılıkla mücadelenin önemli olduğuna dikkati çeken Çörtük, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ile Merkez Av Komisyonu tarafından belirlenen usuller çerçevesinde avlanması yasak olan veya belirli süreler içinde avlanılmasına izin verilen türlerin korunması için denetimler yaptıklarını ifade etti.
Bu denetimlerde yasaya aykırı avcılık yapanların tespit edilmesi halinde idari yaptırımda bulunduklarının altını çizen Çörtük, çoğunluğu son 3 ay içinde olmak üzere bu yıl Mersin genelinde kaçak avcılık yapan 129 kişiye 115 bin lira para cezası kestiklerini bildirdi.
İdari para cezasının yanı sıra bu kişilere toplamda 90 bin lira da tazminat cezası verildiğini anlatan Çörtük, "Kaçak avlananlar doğadaki hayvanları eksilttiği için bu tazminat uygulanıyor" dedi.
Çörtük, denetimlerde 3 yaban keçisi, 11 yaban tavşanı ile keklik, saka kuşu ve bıldırcının aralarında bulunduğu çeşitli türlerden 111 kuş ele geçirdiklerini ve canlı olan 40'ının doğaya bırakıldığını kaydetti.
Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan, kuşların kışlama ve kuluçka alanı olarak kullandığı Göksu Deltası'nın kendileri için ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Çörtük, burayla ilgili sıkı bir koruma içinde olduklarını aktardı.
Kaçak avcılardan yasaklı ilginç yöntemler
Çörtük, yakaladıkları avcıların yanlarında avda kullanılması yasak birçok malzeme de ele geçirdiklerini, kaçak avcılık yapanların en çok da ses cihazı kullandığını belirtti.
Avlanacakları bölgeye kuş sesi yayan avcıların bu sayede diğer kuşları topladığını anlatan Çörtük, bu yöntemle genellikle keklik ve saka kuşu avlandığını bildirdi.
Özellikle kuşların canlı yakalanması için "kıl tuzağı" kullanıldığına dikkati çeken Çörtük, kontroller sırasında 175 ses cihazı, 12 projektör, 63 av tüfeği ile 20 tuzak ve kaba el konulduğunu ifade etti.
Çörtük, kuş türü zenginliğinin korunması için gece gündüz denetim yapmaya devam edeceklerini, yasak yöntemlerle avlanmaya veya avlanmasına izin verilmeyen türlere zarar vermeye çalışanlara asla izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.
Bu arada, avda kullanılması yasak olan "kıl tuzağı" adlı tellerin araziye serilip yanına bir keklik bırakılarak diğer kuşların gelmesinin sağlandığı, ayağı tuzaklara takılan kuşların avcılar tarafından canlı olarak yakalandığı belirtildi. Ayrıca, avcıların kanatlarını bağladıkları güvercinleri araziye bıraktığı ve onu avlamak için gelen şahin gibi yırtıcı kuşları yakaladıkları öğrenildi. - Mersin
Son Dakika › Güncel › Kaçak Avcıların Yasaklı Yöntemleri Deşifre Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?