Kadının Güçlenmesi Prensipleri" Tanıtım Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Kadının Güçlenmesi Prensipleri" Tanıtım Toplantısı

Kadının Güçlenmesi Prensipleri" Tanıtım Toplantısı

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Solrun Gisladottir, Türkiye'de özel sektörün kadın istihdamına yönelik olumlu bir bakış açısına sahip olduğunu belirterek, "Ancak kadınların işgücüne katılım oranı Türkiye'de hala gerilerde.

25.01.2017 10:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Solrun Gisladottir, Türkiye'de özel sektörün kadın istihdamına yönelik olumlu bir bakış açısına sahip olduğunu belirterek, "Ancak kadınların işgücüne katılım oranı Türkiye'de hala gerilerde." dedi.

Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs-Women's Empowerment Principles) Uygulama Rehberi, Salt Galata'da düzenlenen toplantıyla UN Women UN Global Compact ve UN Golabal Compact Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubu tarafından tanıltıldı.

Toplantının açılışında konuşan Gisladottir, Türkiye'nin WEPs'in iyi uygulayıcılarından biri olduğunu belirterek, kadınların güçlenmesi açısından hem Türkiye hem de dünya geneli için çok sayıda planları, stratejileri ve iyi niyetleri olduğunu söyledi.

İyi niyet ile uygulama arasında dünyanın birok yerinde ciddi uçurum olduğunu dile getiren Gisladottir, Türkiye'de kadınların istihdama ve siyasete katılımının düşük olduğunu aktardı.

Gisladottir, "Türkiye'de kadınların siyasete ve işgücüne katılımı açısından tablo çok iyi değil. Bunun önemli nedenlerinden birisi kadınların evde çocuklarına, eşlerine, yaşlılarına bakması. Kadınlar evde öylesine oturmuyor, çok iş yapıyor. Türkiye'de yapılan bütün işlere baktığımızda kadınlar yüzde 55'ini götürüyor işin. Bunun dünya ortalaması yüzde 52." dedi.

Özel sektörün kadın istihdamına yönelik olumlu bir bakış açısına sahip olduğunu aktaran Gisladottir, kadınların iş gücüne katılım oranının Türkiye'de hala gerilerde olduğunu aktardı.

Gisladottir, Türkiye'de kadınların siyasette yer alma oranının da düşük düzeyde kaldığını belirterek, "Siyasi partiler kadınların siyasette daha fazla yer almasını engelliyor. Yoksa vatandaşlar kadınların temsiliyetini istiyor." diye konuştu.

"İş ortaklarımıza dokunmalıyız"

Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin, WEPs imzacısı olmanın bir ayrıcalık olduğunu belirterek herkesin ev ödevini yapması gerektiğini söyledi.

Herkesin ev ödevini yapmasının tek başına yeterli olmadığını dile getiren Seçkin, "Bizlerin doğal olarak dokunduğu iş ortakları, başka firmalar var. Acaba bu firmaları da bu harekete dahil edebilir miyiz? İşte bu kartopu efekti yaratacaktır. Bu potansiyeli harekete geçirmeliyiz. Her gelen kendi ekosistemindeki 50-100 kişiye dokunmalı." dedi.

Seçkin, sadece kendi bahçelerini değil, tüm sokağı, şehri ve ülkeyi güzelleştirmek gerektiğini kaydederek, burada liderlere büyük görev düştüğünü, değişimin yukarıdan başlaması halinde hızlıca yayılacağını aktardı.

WEPs'in tüm şirketler için çok önemli olduğunu ifade ede Seçkin, bu kuralları herkesin hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.

"Kadına yönelik şiddette STK'lar duyarlı"

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Temsilcisi, Azerbaycan ve Gürcistan Ülke Direktörü Karl Kulessa, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin farklı farklı dışa vurumlar olduğunu belirterek, çocuk yaşta evlilik ve üst düzey görevlere kadınların getiririlmemesinin bunlardan bazıları olduğunu söyledi.

Kadına yönelik şiddet konusuna Türkiye'de medyanın ciddi ilgi gösterdiğini, bazı kadın dayanışma STK'larının bu konuda duyarlı olduğunu ve şiddetin engellenmesi için ciddi planlar yaptığını kaydederek, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin kolayca dillendirilebildiğini ifade etti.

Kulessa, evde şiddet gören kadınların işe katılımının zorlaştığını, şiddetin onların işindeki performansını engellediğini kaydederek, kadınların ekonomik olarak güçlenmesinin önemine değindi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kadının Güçlenmesi Prensipleri' Tanıtım Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement