Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Çağırkan beldesindeki Kalehöyük Arkeoloji Kazı Alanı'nda Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen çalışmalar devam ediyor.
Vali Özdemir Çakacak, Kale mevkisinde valilik ve belediyenin de desteğiyle Ahi Evran Üniversitesince oluşturulan ekip tarafından sürdürülen kazı çalışmalarını inceledi.
Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Yıldız Gül ile Müze Müdürü Adnan Güçlü'den çalışmalar hakkında bilgi alan Çakacak, Kalehöyük'teki kazı çalışmalarının 2009 yılından beri devam ettiğini söyledi.
Çakacak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2012 yılında ve sonrasında her yıl hem kazı çalışması için izin verdiğini hem de ödenek gönderdiğini belirterek, "Gönderilen ödeneğin haricinde Valiliğimiz, Belediye Başkanlığımız, Ahi Evran Üniversitemiz, İl Özel İdaremiz ve daha bir çok kurum kazı çalışmalarına personel ve maddi destek sağlıyor. Geçen yıl 20 kişinin çalıştığı alanda bu yıl 27 kişi çalışıyor" dedi.
Toprakların taşınması, elektrik ve su işlerinin halledilmesinin yanı sıra işçilerin yemeklerinin temininin de yine belediye tarafından karşılandığını kaydeden Çakacak, şöyle devam etti:
"Kalehöyük'teki kazı çalışmalarının, Kırşehir'in geleceğine ışık tutacağı gibi geçmişini de daha net olarak ortaya çıkaracağını düşünüyoruz. Özveri isteyen bir iş. Kazı çalışması yapılan alanlar, iğne ile kuyu kazmak deyiminin gerçekleştiği yerlerdir. İğne ve fırça ile kazı çalışmaları yürütülüyor çünkü buradan çıkan her şey çok önemli. Geçen yıl buradan 50'ye yakın obje çıkarıldı. Bunların ileride, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın oluşturacağı müzede ve Kırşehir Belediyemizin arkeopark projesi çerçevesinde sergilenmesi planlanıyor. Projeler hayata geçirildiğinde hem Kırşehirlilerimizin hem de yerli ve yabancı misafirlerimizin ziyaret edebilecekleri yerler ortaya çıkacak."
- "Demir çağına kadar indik"
Kazı ekibi koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Adıbelli, bu yıl kazı çalışmalarına 4 Ağustos itibariyle yeniden başladıklarını söyledi.
Geçmiş yıllarda yapılan çalışmalarda günümüz tabakasının altında sırasıyla Osmanlı, Selçuklu ve Roma dönemi buluntularının olduğu tabakayı ortaya çıkardıklarını anımsatan Adıbelli, "Höyükte Kaman'da görmediğimiz, çevrede de çok az görülen çok kalın ve belirgin bir Helenistik dönem tabakası ortaya çıkarmıştık" diye konuştu.
Adıbelli, tabakaların birbirinin üstünde olduğu için katmanlaşmanın yavaş yavaş ortaya çıkarıldığını anlatarak, şunları söyledi:
"Kalehöyük'te ulaştığımız en derin nokta demir çağı yani günümüzden yaklaşık 2 bin 800 yıl öncesi. Beklentimiz daha derine inmek. Burada, Kaman'da da ortaya çıkan Tunç çağları yani Hititlerin yaşadığı tabakalar, onunda altındaki erken Tunç çağı dediğimiz hatta kalkolitik, belki neolitik döneme kadar uzanan tabakalaşmayı ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Daha uzun soluklu ve itinalı çalışmalarla önümüzdeki günlerde bunlarla ilgili bulgular, buluntular ortaya çıkacaktır diyebiliriz."
Son Dakika › Güncel › Kalehöyük'te kazı çalışmaları devam ediyor - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?