Suriye'deki iç savaşın ardından Türkiye'ye geçiş yapan Suriyeli sığınmacılara yönelik konaklamaları amacıyla çadır kentler kuruldu. En fazla sığınmacının bulunduğu Şanlıurfa'da, yaklaşık 100 bin Suriyeli Ceylanpınar, Akçakale, Birecik, Harran ve Viranşehir'deki kamplara yerleştirildi. Çeşitli sıkıntıları da beraberinde getiren kampların bugünlerde en sık yaşanan sorunu, kanalizasyon sularının rast gele akıtılması oldu. Ceylanpınar'daki Telhamut Çadır Kent yakınlarında bulunan köylüler, kanalizasyon sularının Cırcıp Deresi'ne akıtıldığını, bu durumun hem kendi sağlıklarını tehdit ettiğini hem de dereden su içen hayvanların telef olmasına sebep olduğunu öne sürdü.
ÖNLEM ALMASI İÇİN YETKİLİLERE ULAŞTILAR
Ceylanpınar'da yapılan Telhamut Çadır Kenti köylülerin sağlığını tehdit ediyor. Yaklaşık 15 bin sığınmacının kaldığı çadır kentin kanalizasyon suları Cırcıp Deresi'ne akıtılıyor. Aşağı Çekirge, Yukarı Çekirge, Aşağı Polatlı, Yukarı Polatlı, Maden Köyü ve Kırıktaş köylerinin sakinleri salgın hastalıklarla karşı karşıya kaldıklarını, şimdiye kadar Ceylanpınar Kaymakamlığı, belediye başkanlığı ve çadır kent yetkililerine ulaşarak sorunun çözülmesini istemelerine rağmen herhangi bir girişimde bulunulmadığını öne sürdü.
'PİS SUDAN KOBANİ DE ETKİLENİYOR'
Bir yıldan bu yana çadır kentin atık sularının akıtıldığı dereye baraj suyunun bırakılarak temizlenmek istendiğine dikkat çeken Mehmet Şerif Daşçı, "Derede su olmaması nedeniyle daha önce iki ya da üç köy etkilenirken, bırakılan su nedeniyle şimdi dere yatağı üzerinde bulunan bütün köyler etkilenmeye başladı. Derede ki sular altı köyü geçtikten sonra doğrudan Rojava tarafına geçiyor. Bu taraf kadar diğer tarafta etkileniyordur" diye konuştu.
'ÇOCUKLAR İSHAL OLUYOR'
30 yıldan bu yana Cerat köyünde yaşadığını belirten Mustafa Daşçı ise, Ceylanpınar ilçesi sınırları içerisinde bir yıl önce kurulan çadır kentin, tuvalet dahil bütün atık pis sularının dereye akıtıldığını, bu sebeple köyde bulunan tüm çocukların salgın hastalığa yakalanarak ishal olduğunu söyledi. Daşçı, "Tüm yetkililerin burada yaşananlardan haberi olduğu halde şimdiye kadar bir çözüm üretilmedi. Bu civarda yaşayan herkesin sağlığı ciddi bir tehlike altındadır" dedi.
Köylülerin, tepkileri üzerine Ceylanpınar ve Viranşehir ilçeleri arasından geçen Şanlıurfa - Mardin Sulama Kanalından üç gün önce dere yatağına temiz su bırakılarak geçici bir çözümün üretildiği öğrenildi.
Şimdi gözler diğer Birecik, Akçakale, Harran ve Viranşehir'deki çadır kentlere yöneldi. Bu kamplarda kalanların atık sulardan nasıl korunduğu ve suların nerelere akıtıldığı hala soru işareti olarak yanıt bekliyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Kampların Kanalizasyon Suları Nereye Akıyor? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?