Karaciğer Yetmezliğinde Takip Önemli - Son Dakika
Güncel

Karaciğer Yetmezliğinde Takip Önemli

Karaciğer Yetmezliğinde Takip Önemli

Prof. Dr. Polat: "Türkiye'de yaklaşık 8 10 bin kişi karaciğer yetmezliği ile mücadele ediyor ve bu hastaların önemli bir kısmı yeterli takip ve tedaviler uygulanmadığı için hayatını kaybedebiliyor"

05.11.2014 10:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, Türkiye'de yaklaşık 8-10 bin kişinin karaciğer yetmezliği ile mücadele ettiğini ve bu hastaların önemli bir kısmının yeterli takip ve tedavi uygulanmadığı için hayatını kaybettiğini ifade etti.

Polat, yaptığı yazılı açıklamada, akut karaciğer yetmezliğinin, daha önce karaciğer rahatsızlığı olmadığı bilinen bir kişide aniden gelişen klinik bir tablo olduğunu belirtti.

Bu sürecin çok tehlikeli olduğunu ve ölüme yol açabileceğini kaydeden Polat, bir takım ilaçları bilinçsizce kullanmak, toksik maddeler, mantar zehirlenmeleri, nedeni bilinmeyen bazı durumlar, spor ve diyet için kullanılan protein tozları, ilaçların kişinin akut karaciğer yetmezliğine girmesine sebep olabileceğini vurguladı.

Yaşamın devamı için karaciğer sağlığının çok önemli olduğunu belirten Polat, şunları kaydetti:

"Vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 2'sini oluşturan karaciğer metabolizmanın beyni, aynı zamanda vücudun fabrikasıdır. Karaciğer 500'ün üzerinde biyokimyasal işlem yapmaktadır. Vücutta birçok önemli görevi yerine getiren karaciğerin sağlığını korumak organizmanın hayatiyetini devam ettirmesi için oldukça önemlidir. Türkiye'de yaklaşık 8-10 bin kişi karaciğer yetmezliği ile mücadele ediyor ve bu hastaların önemli bir kısmı yeterli takip ve tedavi uygulanmadığı için hayatını kaybedebiliyor. Son evreye gelen karaciğer yetmezliğinde ise tek çözüm karaciğer nakli olarak tanımlanıyor."

Sağlık Bakanlığı 2014 verilerine göre, 21 bin 767 böbrek, 2 bin 132 karaciğer, 537 kalp, 250 pankreas, 38 akciğer, 4 kalp kapağı, 1 ince bağırsak hastasının kadavradan nakil olmak için beklediğini kaydeden Polat, maalesef bir o kadar da bu listeye kayıtlı olmayan hastanın bulunduğunu vurguladı.

Kronik karaciğer yetmezliğinin gelişiminde hepatit A-B-C, aşırı alkol tüketimi, metabolik ve otoimmün hastalıklar gibi nedenlerin rol oynadığını belirten Polat, "Ülkemizde karaciğer yetmezliği en çok hepatit B'ye bağlı olarak gelişmektedir. Aşı yapılmaması ve hijyenik şartların sağlanmaması bunda büyük etkendir. Karaciğer yetmezliği batılı toplumlarda en çok alkol ve hepatit C'ye bağlı olarak gelişmektedir" ifadelerini kullandı. - Kayseri

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Karaciğer Yetmezliğinde Takip Önemli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement