"Karayolu Toplu Taşıma Hizmetlerinde Engelliler için Erişilebilirliğin Sağlanması Çalıştayı"nda, şehiriçi otobüs, minibüs, servis hizmetleri, turizm taşımacılığı ve şehirler arası otobüslerde erişilebilirliğin sağlanması konuları tartışıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü işbirliğinde, "Karayolu Toplu Taşıma Hizmetlerinde Engelliler için Erişilebilirliğin Sağlanması Çalıştayı" düzenlendi.
Çalıştaya, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, İstanbul, Ankara, İzmir Büyükşehir Belediyeleri ile Afyon, Bolu, Erzincan ve Sivas Belediyelerinin ulaşım birimleri, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK), Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB), Türkiye Otobüsçüler Federasyonu, Turizm Taşımacıları Derneği, İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği, Tüm Otobüsçüler Federasyonu, Ankara Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) gibi toplu taşıma hizmet sunucuları birlikleri, araç üreticileri, ithalatçıları ile bunların birlikleri, araç tadilatçıları ve ikinci aşama imalatçıları, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve Engelliler Konfederasyonu temsilcileri katıldı.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, burada yaptığı konuşmada, toplu taşımada veri girişlerine yeni başlandığını, her ilde erişilebilirlikle ilgili izleme komisyonları olduğunu hatırlattı. Çiftçi, 2014 yılında erişilebilirlik düzenlemesine ilişkin önceliklerini okul ve hastaneler olarak belirlediklerini ifade etti.
Toplu taşımayı bu yıl öncelikleri arasına almadıklarını, gelecek yıl da alamayabileceklerini belirten Çiftçi, bu konuda yapılması gereken çok çalışma olduğunu söyledi.
Toplu taşımanın üç aşaması bulunduğunu ifade eden Çiftçi, bunların şehir içi, minibüsler ve şehirler arası toplu taşıma olduğunu kaydetti. Şehir içi toplu taşımada çok sorun kalmadığını dile getiren Çiftçi, otobüs üretimlerinin erişilebilir hale gelerek çoğaldığını belirtti.
Türkiyede üretilen minibüslerin bir kısmının erişilebilir olduğunu, büyük bir kısmının ise erişilebilir üretilmediğini aktaran Çiftçi, ömrünü tamamlayan minibüslerin erişilebilir olanlarla değiştirileceğini, 2018 yılına kadar dönüşümün yapılacağını vurguladı.
Çiftçi, şunları kaydetti:
"Şehirler arası toplu taşıma konusuyla ilgili kanunda 2018 yılına kadar zaman tanındı. Şehirler arası otobüslerde, engellinin araç ihtiyacını 72 saat öncesine kadar bildirmesi halinde servis sağlayıcı ve hizmet sağlayıcı bunu temin etmekle yükümlüdür. Telefon açıp 'Tekerlekli sandalyeliyim, Ankara'dan İstanbul'a gitmek istiyorum' dediysem, bunu üç gün öncesinden bildirdiysem, firma bugün bunu temin etmek durumunda, şu andaki kanunumuza göre. Bunu ister özel taksi tutularak, ister o otobüse engelli kişiyi almanın yolunu bularak, ister otobüsü yenileyerek yaparsınız, hiç fark etmiyor. Mühim olan ulaşımın sağlanması."
Çalıştay, yarın sona erecek. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Karayolu Toplu Taşıma Hizmetlerinde Erişilebilirliğin Sağlanması Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?