Tuzluca ilçesinde bulunan tuz madeninden çıkarılan tuz, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde karla mücadele için kullanılıyor. Her gün çıkarılan yüzlerce ton tuz, bölgelerde çetin geçen kış şartlarında karayolları ve köy yollarında tuzlama çalışmalarında kullanılıyor.
Türkiye'nin en büyük tuz rezervlerinden biri olan ve Tuzluca'da bulunan madenden çıkarılan tuzlar sınıflarına göre ayrılıp taleplere göre dört bir yana gönderiliyor.
Yurdun yaklaşık 200 yıllık tuz ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip olan tuz dağının içinde kurulan tesiste, iş makinelerinin yardııyla her gün onlarca tır tuz karla mücadelede kullanılmak üzere yola çıkıyor.
İşletme sorumlusu İsmail Taşdemir, Tuzluca tuzunun Türkiye'de ki en değerli madenlerden biri olduğunu söyledi.
Tuz dağının yaklaşık 1 kilometre altında kurulan tesisten tuzları çıkararak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine tuz gönderdiklerini beliten Taşmider, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Tesislerimizden kaya tuzu elde ediyoruz. Bu tuz, yem fabrikaları, deri fabrikaları gibi kuruluşların yanı sıra özellikle karla mücadele de kullanılıyor. Sadece Türkiye değil sınır komşu ülkelerimize de veriyoruz. Sadece Gürcistan'a her defasında 600 ton gönderiyoruz. Buranın tuzu yörenin her yerinde bilinen bir tuzdur. Bu tuzu talebe göre Türkiye'nin iç piyasası ile Irak ve Gürcistan'a da gönderiyoruz." dedi.
Yurt dışından getirilen makinelerle tesisin kapasitesinin daha da artırıldığını belirten Taşdemir, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin yaklaşık 200 yıllık tuz ihtiyacı sadece bu madende karşılanabilir. Tuzluca madeni günlük 500 ton tuz üretme kapasitesine sahip, talebe göre bu rakam elde edilebilir. Burada 3 tesis var, bu tesislerden birinde karla mücadele de kullanılan kaya tuzları, Japonya'dan aldığımız bir makine ile elde ediyoruz. Diğer 2 tesiste ise yemek ve sanayi alanında kullanılan tuzu elde ediyoruz. Karla mücadelede kullanılan tuzdan, bölgede kış şartları ağır geçerse günlük 200 ton satabiliyoruz" HÜSEYİN YILDIZ - Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Gürcistan'da yürütülen karla mücadele çalışmalarında kullanılan tuz, Iğdır'dan karşılanıyor.
Tuzluca'daki madenden çıkarılan tuz, bölgelerde çetin geçen kış şartlarında karayolları ve köy yollarında tuzlama çalışmalarında kullanılıyor.
Her gün iş makinelerinin yardımıyla tırlara yüklenen tuz, karla mücadelede kullanılmak üzere yola çıkarılıyor.
İşletme sorumlusu İsmail Taşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tuzluca tuzunun çok değerli olduğunu söyledi.
Tuz Dağı'nın yaklaşık bin metre altında kurulan tesis sayesinde çıkartılan tuzun Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine gönderdiklerini belirten Taşdemir, şunları kaydetti:
"Tesislerimizden kaya tuzu elde ediyoruz. Bu tuz, yem ve deri fabrikalarının yanı sıra karla mücadele çalışmalarında da kullanılıyor. Sadece Türkiye değil, komşu ülkelerimize de veriyoruz. Sadece Gürcistan'a her defasında 600 ton gönderiyoruz. Buranın tuzu yörenin her yerinde bilinen bir tuzdur. Bu tuzu talebe göre Türkiye'nin iç piyasası ile Irak ve Gürcistan'a da gönderiyoruz" dedi.
Taşdemir, yurt dışından getirilen makinelerle tesisin kapasitesinin daha da artırıldığını dile getirerek, "Burada 3 tesis var. Bu tesislerden birinde, karla mücadelede kullanılan kaya tuzunu Japonya'dan aldığımız bir makineyle elde ediyoruz. Diğer 2 tesiste ise yemek ve sanayi alanında kullanılan tuzu elde ediyoruz. Karla mücadelede kullanılan tuzdan, bölgede kış şartları ağır geçerse günlük 200 ton satabiliyoruz" dedi.
Son Dakika › Güncel › Karla Mücadelenin Tuzu Iğdır'dan - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?