Kafkas Üniversitesi (KAÜ) ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği, Kars kaşar peynirine coğrafi işaretleme getirilmesi için proje geliştirdi.
KAÜ Rektör Yardımcısı ve proje koordinatörü Prof. Dr. Mitat Şahin, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından desteklenen "Geleneksel Kars Kaşarı'nın Coğrafi İşaretlemesi" adlı projenin tanıtımında yaptığı konuşmada, kaşarın Kars yöresine özgü bir ürün olduğunu söyledi.
Kars'ta Cumhuriyet tarihinden itibaren kaşar peyniri üretildiğine dikkati çeken Şahin, "Kars'ta bitkilerin yeşil kalma süresi diğer illere göre çok daha fazla. Mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında meralarımız yoğun kullanılıyor. Bu doğanın bize vermiş olduğu çok önemli bir fırsattır" dedi.
Coğrafi işaretleme çalışmalarına haziran ayında başladıklarını ifade eden, kaşar peynirine coğrafi işaretleme getirilmesi durumunda bazı hukuksuzlukların da önüne geçeceklerini söyledi.
Bir çok ilde Kars kaşarı adı altında peynir satıldığına dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:
"Coğrafi işaretleme getirilmesi iktisadi, kültürel, sosyolojik ve tarihi açıdan büyük önem taşımaktadır. Yerelliğin dünya ile buluşmasını sağlar, ürüne sahip çıkılır ve koruma altına alınır. Ürün taklitlerinden korunur. Üreticilerin ortak hareket etmesine imkan verir. Doğal ve kültürel mirasın korunmasını sağlar. Kırsal kalkınmaya destek olur. Ürünün kalitesini koruyarak üreticiye destek olur. Milli değerleri bozulmadan gelecek nesillere aktarır. Yasal olmayan üreticilerin önüne geçer."
Kaşar peyniri için "Menşe Coğrafi İşareti" alınacak
Şahin, kaşar peyniri üretimi yapan modern ve geleneksel işletmelerin çoğunluğunu ziyaret ederek, üretim süreçleri yerinde izleyip raporladıklarını anlatarak, şöyle devam etti:
"Kars coğrafyasının tamamını temsil edecek numuneler alınarak incelenmeye başlandı. Süt örnekleri alınıp değerlendirildi. Haziran-Temmuz aylarında endemik bitkilerin tayini için botanik uzmanlarıyla temasa geçildi ve endemik bitkiler belirlendi. Numuneler alındıktan ve laboratuvar analizlerinden bir ay sonra uluslararası bir yayın yapıldı. Bu aşamadan sonra hayvanların otlatılmasında kullanılan çayır ve meralardaki ot florası saptanacak. Kaşar yapımında kullanılan çiğ sütün fiziki, kimyasal ve biyolojik özellikleri saptanacak. Taze ve eski Kars kaşarının üretim aşamaları kullanılan teknoloji ve depolama koşulları ile olgunlaşma süreci tespit edilecek. Son olarak da geleneksel taze ve eski Kars kaşarı için "Menşe Coğrafi İşaret" patenti alınacak." - Kars
Son Dakika › Güncel › Kars Kaşarına Coğrafi İşaretleme Çalışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?