İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakıları tarafından "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" sloganı ile 270'inci kez Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde oturma eylemi gerçekleştirildi.
Üzerinde "Onlar bir gece ansızın evlerinden alındılar ve bir daha geri dönmediler" yazılı dev pankart açıldığı ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme, Yenişehir Belediye Eş Başkanı Ülkü Baytaş, Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut ve SES, MEYA-DER, Barış Anneleri Meclisi, KESK'e bağlı sendika temsilcileri, çok sayıda kayıp yakını ile insan hakları aktivistleri katıldı.
'ARŞİVLERİNİZİ AÇIN VE SORUŞTURMALARI BAŞLATIN'
Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Abdulselam İnceören, kayıpların bulunması için gerçekleştirilen oturma eylemlerinin 270. haftasına ulaştıklarını, her hafta kayıpların akıbetini sorduklarını ancak devlet yetkililerinin bu konuda duyarsızlığının devam ettiğini vurguladı.
Eylemlerinde kayıp yakınlarının başvuruları üzerine faillerle kim olduklarına ilişkin ellerindeki delilleri kamuoyu ile paylaştıklarını belirten İnceören, buna karşılık savcıların herhangi bir soruşturma açmadığını ifade etti. İnceören 1994 yılında gerçekleşen kayıp olayları ile ilgili zamanaşımı tehlikesine dikkat çekti. İnceören "Savcılara sesleniyoruz. Bu dosyalar kapanmasın. Bu olayların failleri belli, sizin arşivlerinizde kayıtlı. Faillerle ilgili belli dönemlerde belki birileri ifade vermek için çekindi. Gelip ifade vermedi. Ama bu gün soruşturma açarsanız, gelip size söyleyecekler. Nasıl oldu? Kimler tarafından kaybedildi?"diye konuştu.
'HER TARAF KEMİKLERLE DOLU'
İnceören, bölgede son zamanlarda ortaya çıkan toplu mezarlara işaret ederek, tüm toplu mezar yerlerinin devlet arşivlerinde kayıtlı olduğunu belirtti. Toplu mezarların açılması için devlete çağrıda bulunan ve hakikat komisyonun oluşturulması önerisinde bulunan İnceören"Kürt coğrafyasında bu gün bile birileri tarlalarını sürerken, birileri inşaat yaparken, birileri herhangi bir şey için kazı yaparken kemikler ortaya çıkıyor. Her taraf kemiklerle dolu. Bunlar devletin bilgisi dahilinde olan şeyler. Geçen hafta Hazro'da, Lice'de bir süre kemikler, toplu mezarlar ortaya çıktı. Tekrar tekrar söylüyoruz. Kayıpları bulun, failleri yargılayın. Hakikat komisyonlarını oluşturun" diye konuştu.
KAYIP MÜLDİR'ÜN AKIBETİ SORULDU
İnceören konuşmasının ardından 1 Ocak 1994 tarihinde Silopi'deki evinden ayrıldıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Ali Müldir'in hikâyesini anlatarak sürdürdü. Yapılan açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Oturma eyleminden sonra ise kayıp yakınları, farklı tarihlerde yaşamını yitiren PKK'lılar için Koşuyolu Parkı'nda kurulan taziye çadırını ziyaret etti.
Son Dakika › Güncel › Kayıp Yakınları 20 Yıldır Kayıp Müldir'ün Akıbetini Sordu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?