Kayıp Yakınları Eyleminde Katledilen Gazeteciler Anıldı - Son Dakika
Güncel

Kayıp Yakınları Eyleminde Katledilen Gazeteciler Anıldı

Kayıp Yakınları Eyleminde Katledilen Gazeteciler Anıldı

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganıyla düzenlediği oturma eyleminin 252'insini gerçekleştirdi.

07.12.2013 15:23

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eyleminin 252'insini, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi.

Üzerinde "Onlar Bir Gece Ansızın Evlerinden Alındılar ve Bir Daha Geri Dönmediler" yazılı pankartın açıldığı eyleme, İHD yönetici ve üyeleri ile kayıp yakınları, İHD Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Özgür Gazeteciler Cemiyeti Başkan ve üyeleri, MEYA-DER üyeleri, Barış Anneleri İnsiyatifi, gazeteciler Veysi sarısözen, Varlık özmenek, Ragıp Duran, Şeyhmus Diken ile Şair Hicri İzgören katıldı.

'VALİ'Yİ GÖREVDEN ALIN, SAMİMİYETİNİZİ KANITLAYIN'

Eylem öncesinde bir konuşmada bulunan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yapılan protesto eylemi sırasında yine sivillerin yaşamını yitirdiğini belirterek, güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği sivil ölüm olaylarının 'hükümetin yerel temsilcileri' tarafından yapılan açıklamalarla aklanmaya çalışıldığını ileri sürerek, Hakkari Valiliğinin açıklamasını kınadı. Hükümetin demokratikleşme ve hukukun üstünlüğünü konusundaki samimiyetini, Valinin açığa alınarak kanıtlamasını isteyen Bilici "Hükümet, tetiği çeken, emri veren sorumluları yargı önüne çıkarıp hesap sormalıdır. Biz bu beklenti içerisindeyiz ve bunun peşini bırakmayacağız" dedi.

'DİLERİZ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ VEREN TUTSAKLAR, ÖZGÜRLÜKLERİNE KAVUŞUR'

Önceki gün yaşamını yitiren Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın yaşamını yitirmesinden duydukları üzüntüyü dile getirerek konuşmasını sürdüren Bilici, "Halkalar arasında yarattığı onurlu, eşit ve dayanışma temelli duygular ve bunun için verdiği mücadeleden dolayı kendisini minnetle anıyoruz. Dileriz ki, eşitlik ve özgürlük için mücadele eden Dünyada ki ve Türkiye'de ki tüm tutsaklar, Kürt önderler özgürlüklerine kavuşurlar. Ve Dünya, Türkiye bu hatadan vazgeçer" dedi. Karalıkta kalan gerçekleri aydınlığa çıkartmak için mücadele eden gazetecileri saygı ile andıklarını belirten Bilici, anıları önünde saygı ile eğildiklerini söyledi.

'GÜNDEM GELENEĞİ, TÜRKİYE'NİN ALGISINI DEĞİŞTİRDİ'

Ardından konuşan Özgür Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hayrettin Çelik, bölgedeki yaşanan gerçeklerin açığa çıkartmak ve kontrgerilla faaliyetlerin deşifre ettikleri için gazetecilerin karanlık güçler tarafından katledildiğini belirterek "Özgür Basın 1990'larda başlayan bir gelenektir. Kürtlerin profesyonel olarak gazeteciliğe başlayarak algı değişikliklerine yol açan bir gelenekti" dedi. Geleneğin yarattığı değişimin karşı, Türkiye'nin siyasi otoritelerinin takındığı tavrın onlarca gazetecinin öldürülmesine ve Gündem gazetesinin bombalanması gibi sonuçları açığa çıkarttığına değinen Çelik, yaşamını yitiren özgür basın emekçilerinin isimlerini tek tek okuyarak saygıyla andıklarını ve mücadelelerine bağlı kalacaklarını söyledi.

Yapılan açıklamaların ardından, yaşamını yitiren basın emekçileri ansına 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kayıp Yakınları Eyleminde Katledilen Gazeteciler Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement