KCK/TM Davası'nda Yargılanan Tutuklu Sanıklar Adliyeye Getirildi - Son Dakika
Güncel

KCK/TM Davası'nda Yargılanan Tutuklu Sanıklar Adliyeye Getirildi

KCK/TM Davası\'nda Yargılanan Tutuklu Sanıklar Adliyeye Getirildi

Sanık avukatları, telefon dinlemelerinde geçen bilinmeyen kişilerin isimlerinin açıklanmasını, eğer bunlar sanıkların yakınlarıysa ve haklarında dinleme kararı yoksa bu kişilerin dava dosyasından çıkarılmasını istedi.

12.12.2011 18:29

GİZLİ TANIĞIN İFADELERİ

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde söz alan sanık avukatları, telefon dinlemelerinde geçen bilinmeyen kişilerin isimlerinin açıklanmasını, eğer bunlar sanıkların yakınlarıysa ve haklarında dinleme kararı yoksa bu kişilerin dava dosyasından çıkarılmasını istedi. Mahkeme heyeti, avukatların bu talebini reddetti.

Bu arada sanıklardan Abdurrahim Tanrıverdi ve İhsan Sevitek ile ilgili delillerin okunmasına geçildi. Daha sonra dava dosyasında yeralan 'X' adlı gizli tanığın ifadeleri okundu. Gizli tanık ifadesinde KCK/TM'nin DTP, belediyeler ve bazı sendikalarda denetimi sağladığını, KCK/TM yapılanmasında Türkiye Sözcülüğü'nde yer alanların evlenme ve aile kurmalarının yasak olduğunu ve resmi kurumlarda asla görev almadığını söyledi. Gizli tanığın ifadesinde şu görüşlere yer verildi:

"KCK/TM yapılanmasında görev alanlar, deşifre olmaları halinde kırsal alana çıkıp üst düzeyde sorumluluk alırlar. 2002 yılında belediye başkanı Feridun Çelik, ilişkide bulunduğu Abdullah Öcalan'ın kardeşi Osman Öcalan'a 7 trilyon para aktardı. DTP'li belediyelerin ihaleleri KCK'nın kurduğu şirketlere verilir. Vergilendirme adı altında işadamlarından para toplanırdı."

Öte yandan gizli tanık ifadelerinin okunmasından sonra sanıklar Tanrıverdi ve Sevitek'e söz verildi. Sanıklar Tanrıverdi ve Sevitek, savunmalarında Kürtçe konuşmaya başlayınca mikrofonları kapatıldı.

KÜRTÇE KRİZİ SÜRÜYOR

Avukatlar, müvekillerinin Kürtçe savunma yapmalarına izin verilmediğini belirterek, tercüman atanması talebinde bulundu ve gizli tanık ifadelerinin çok soyut olması nedeniyle ifade olarak kabul edilemeyeceğini savundu.

Feridun Çelik ile ilgili gizli tanığın ifadesine de değinen avukatlar, "Türkiye'de en fazla denetlenen belediye Diyarbakır Belediyesi'dir. Maliye ve Başbakanlığa yazı yazılabilir. O dönemde belediyenin 4 yılllık bütçesi bile 7 trilyon değildir. Soyut ifadelerle yargılama yapılamaz. Gizli tanık ifadesinin delil olarak kabul edilmemesini istiyoruz" görüşünü savundu.

Avukatların, sanıkların mikrofonunun neden kapatıldığının zabıtlara geçilmesini istemesi üzerine Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, "Kürtçe dili ile konuştukları için mikrofonu kapatıyoruz. Bunu tutanaklara geçeceğiz. Kürtçe'ye hiçbir zaman 'Bilinmeyen bir dil' demedik, 'Bizim bilmediğimiz bir dil' dedik" diye yanıt verdi.

Bu arada Bingöl Cezaevi'nde tutuklu bulunan 17 sanığın, Diyarbakır Cezaevi'ne nakil için dilekçe verdiği görüldü.

KCK/TM ana davasında yargılanan tüm tutuklu sanıkların Kürtçe-Türkçe yazılı ifade verdikleri, ancak mahkemenin Kürtçe yazılı dilekçeleri iade ettiği görüldü.

Bugünkü duruşma ile ilgili son sözleri sorulan avukatlardan Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, söz alarak, "O kadar çok tahliye talebinde bulunduk ki bunları toplarsak kitap olur. Ama mahkemeniz klişe ifadelerle tutukluluk halinin devamına karar veriyor. İnsan özgürlüğünü bu kadar kolay olmamalı. Kürtçe tapelerin yeniden tercüme edilmesini istiyoruz. Bir kısım tutukluların, tutukluğu 32 ayı geçti. Hiçbir bugüne kadar delillerin karartılması için hiçbir şey yapmadı. Bu koşullarda adil yargılama şansı yoktur. Şu anda huzurunuzda seçilmiş 3 milletvekili vardır. Siz toplum adına karar veriyorsunuz ancak, toplum bu 3 milletvekili yasama faaliyetleri için seçmiştir" diye konuşarak tüm sanıkların tahliye edilmesini istedi. İddia makamı da sanıkların tutukluluk hallerinin devam edilmesine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, karar için duruşmaya ara verdi.

- Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel KCK/TM Davası'nda Yargılanan Tutuklu Sanıklar Adliyeye Getirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement