Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), 2014-2023 Bölge Planı hazırlık toplantılarına Isparta'nın Keçiborlu İlçesi'nde devam etti. Bölgenin ihtiyaçlarını ve önceliklerini belirlemek için BAKA'nın düzenlediği toplantıda, ilçedeki kükürt fabrikasının kapanmasının ardından daralan ekonominin açılabilmesi, Keçiborlu'dan göçün önüne nasıl geçilebileceği ve tarım, hayvancılık, eğitim, turizm ile yatırımcı çekme konularında neler yapılabileceği ele alındı.
Keçiborlu Kaymakamı Vedat Yılmaz'ın başkanlığında gerçekleştirilen Bölge Planı çalışması toplantısına Keçiborlu Belediye Başkanı Turgut Soykan, İl Genel Meclisi Üyesi Yusuf Murat Parlak, Esnaf ve Şoförler Odası Başkanı Nazif KOÇ, Ziraat Odası Başkanı Ali Öztürk ile daire müdürleri katıldı.
İMKB İlköğretim Okulu Toplantı Salonu'nda Keçiborlu'nun sorunları ve öncelikleri hakkında yerel paydaşlardan görüş alınan toplantıda Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, uzmanlar Gülden Karakuş ve M. Muhsin Vural'dan oluşan BAKA ekibi, katılımcılara bilgi verdi. Hazırlığı yaklaşık 1.5 yıl sürecek olan Bölge Planı'nın amacı, ne için yapıldığı ve içeriği hakkında bilgi veren Ali Galip Bilgili, 2 yıl önce BAKA'nın neden kurulduğu, bugüne kadar sürdürülen faaliyetler ile hedeflerini anlattı.
Kalkınma ajanslarına bölge planı ve yatırımlar için yetki verildiğini hatırlatan Bilgili, 2014-2023 Bölge Planı'nın stratejik önemi olduğunu kaydetti. İlçenin güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditlerinin (GZFT) analizi için anket yapılan toplantıda, katılımcılar söz alarak ilçe sorunları hakkında çeşitli değerlendirmelerde bulundu.
Keçiborlu Kaymakamı Vedat Yılmaz, BAKA'ya toplantı için teşekkür etti ve Cumhuriyet'in 100. yılında gelişmiş ilerlemiş bir Keçiborlu için katılımcıların düşüncelerinin önemli olduğunu belirtti. Katılımcıların kalkınma ajansının hazırlayacağı Bölge Planı'na Keçiborlu'nun önceliklerinin yeralması için görüşlerini paylaşmalarını isteyen Kaymakam Yılmaz, sözü Belediye Başkanı Turgut Soykan'a verdi.
KÜKÜRT FABRİKASI KAPANDI
BAKA'yı kurulduğu günden bugüne yakından takip ettiklerini belirten Belediye Başkanı Soykan, kükürt fabrikasının kapanmasının ardından ilçede ekonomide sıkıntılı günlerin başladığını ve işsizlik sorunun ortaya çıktığını söyledi. İlçede ticarete, tarıma ve hayvanlığa kükürt fabrikası nedeniyle gereken önemi vermediklerini ifade eden Keçiborlu Belediye Başkanı, arazi toplulaştırılmasının tamamlandığını, ilçenin girişinden çıkışına kadar olan yerleri ticari bölge olarak ilan edildiğini, Keçiborlu'nun yol güzergâhında kavşak konumunda olduğunu Afyonkarahisar gibi gelişebileceğini ve toplu hayvancılık için bir alanın tahsis ettiklerini kaydetti.
Hızlı trenin Keçiborlu'dan geçmesi konusunda analiz yapıldığını hatırlatan Başkan Soykan, OSB, havaalanı ve kurulacak kara havacılık okuluna yakın olması nedeniyle istasyonun Keçiborlu'da olması konusuna sahip çıkılması çağrısında bulundu.
Toplantıda; katılımcılar tarım, hayvancılık, eğitim ve yatırımlar konularında değerlendirmede bulundu. Keçiborlu'da yatırımcıya gösterilecek yerlerin olduğu, tarımda 10 bin hektarlık alanda arazi toplulaştırmasının gerçekleştiği ve damlama sulamanın da 760 gün sonra hazır hale geleceği belirtilen toplantıda, soğuk hava depolarının atıl durumdan kurtarılması, meyve işleme tesisinin aktif olarak kullanımının sağlanması, tarımsal ürünlerin işletmesine yönelik tesis sayısının artırılması, yetersiz Ar-Ge çalışmalarının artırılması, organize hayvancılık sanayi bölgesinin oluşturulması istendi.
Keçiborlu'da gül ve lavantanın bol olmasına karşın kozmetik işleme tesisi eksikliği ifade edilen toplantıda çözüm önerileri olarak da; yatırım arazilerine yönelik plan hazırlanması, üreticilerin ürünlerini pazarlamaları için kooperatiflerin biraraya gelerek ortak hareket etmesi, üreticilerin iyi tarım uygulaması için eğitilmesi, araziler toplulaşması ile damlama sulamanın gelmesinin ardından tek eksik olan toprak tahlillerinin yaptırılarak organik tarımsal faaliyetlerin artırılması kaydedildi.
Son Dakika › Güncel › Keçiborlu Daralan Ekonomiyi Açmak İstiyor - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?