Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, kenelerin neden olduğu hastalıklardan birinin de lyme hastalığı olduğunu belirterek, "MS hastası olduğunu zannedenler aslında antibiyotikle tedavi olabilecek lyme hastası olabilir" dedi.
Türkiye'de son günlerde kene sebebiyle meydana gelen ölümlerin artması ve kene kaynaklı hastalıkların sayısında yaşanan artış nedeniyle Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından "Türkiye'yi Bekleyen Büyük Tehlike 'Kene Kaynaklı Hastalıklar" konulu konferans düzenledi. Konferansın açılış konuşmasını yapan DEÜ Rektörü Prof Dr. Mehmet Füzün,
"Keneler 225 milyon yıldır var. Türkiye'de sayıları çok artmış durumda. Bunların artışı ile ortaya çıkan hastalıklarda arttı. Bunlardan biri lyme hastalığı. Özellikle MS hastalığını taklit ediyor. Bu açıdan konunun çok önemli olduğunu belirtmek isterim" dedi.
Açılış konuşmasının ardından konferansa geçildi. Konuşmasında yaklaşık bin yıldır kene hastalıklarının bilindiğini belirten Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, "Kan emerek beslenen bir parazittir. Kene tükürüğünden ötürü keneyi hissetmiyoruz. İnanılmaz bir kimyasal yapıya sahip. Kene üzerinde 8 bacak bulunur. Bunların iki tanesi anten görevi görür. Bir tanesi duyu organıdır. Bu organ vasıtası ile gazların kokusunu alır ve keneler arasında iletişim sağlar. Kene bir dalın tepesine çıkar ve kan emeceği canlıyı belirler. Tam canlı oradan geçerken kendini o canlının üzerine bırakır. Keneler çiftleşmelerini kan emerken yaparlar. Dişi kene kan emmeden çiftleşmeye izin vermez" dedi.
Kenelerin çok ciddi üreme sayısına ulaştıklarını belirten Çetin, "400 ile 20 bin arasında yumurta yapar. Kenelerin gelişimleri sırasında yumurtada bulunan patojen diğer kenelere de geçer. Kan emerlerken birbirleri ile haberleşirler. Kan emerken vücutlarındaki bakteriler birbirlerine bulaşır. Milyonlarca kene yavrusu virüs bulaşarak doğarlar. Suyun altında 2 saatten fazla yaşıyorlar. Eksi 18 derecede yarım saat canlı kalıyorlar. Günümüzde mükemmel canlılardır. Türkiye'de 46 kene türü var. Dünya üzerinde 900 civarında var. Türkiye'de yaşayan kenelerin 5 tane türde KKKA virüsü var. Diğer türler de bilinmiyor" diye konuştu.
Türkiye'de kene ilaçlamalarına değinen Çetin, "İzmir'de ilaçlamalar başladı. İlaçlama yanlış. Çünkü biz biyolojik olarak kene ile beslenen yüzlerce canlının ölümüne neden oluyoruz. Eşekarıları, kırık kanatlı böcekler, tavuklar, kuşlar, küçük memeli hayvanlar, kemiriciler, örümcekler, yeryüzündeki 27 karınca türü kene ile besleniyor. Tavukların kuş gribi ile öldürülmesi kenelerin artmasında etkendir. 50 tür kuş kene ile besleniyor. Afrika kaka kuşu, özellikle günde bin tane kene yiyor. Biz ormanları, tarım alanlarını ilaçlıyoruz. Böcekle beslenen kuşları yok ediyoruz. Ormanlara gittiğimizde kuş sesinden geçilmezdi. Şimdi karga sesinden geçilmiyor. Kenelerin yayılmasında ekolojik, iklimsel beslenme çok önemli etken. Kuşlar kene patojenlerinin kıtalara yayılmasını sağlıyorlar. Avustralya'da gördüğünüz bir bakteri türünü Türkiye'de görmek mümkün" dedi.
Kenenin içinde barındırdığı hastalıkları açıklayan Prof. Dr. Çetin, "Kene kökenli ensefalit, tekrarlayan ateş borreliozu, tifüs, q ateşi, lyme, babesioz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, tularemi, mikoplazma, kene humması, ehrlichia gibi hastalıkları barındırıyor. Keneler yapışır. Isırmaz, sokmaz. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yönelik aşı çalışmaları var. Fareler üzerinde yüzde 80 etkili oldu diyorlar. Tavşanlarda 1 yıl deneme yapılacakmış. İnsanlar üzerinde de çalışma yapılacakmış. Umarım bunu yapmazlar. Çünkü insanlar üzerinde aşı denemesi yasak. KKKA sürekli mutasyona uğruyor ve çok tehlikeli bir hastalık. Yaklaşık 34 ülkede KKKA var" diyerek tüm Türkiye'nin tehlikenin farkına varması gerektiğini söyledi.
"BİRÇOK MS HASTASI ASLINDA LYME HASTASI"
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Çetin, "Bu Lyme hastalığını yapan bakteri çok taklit yapan bir bakteri. Yüzlerce hastalığı taklit ediyor. Birisi de MS hastalığı. Bu hastaların çoğu lyme hastası. Kene kaynaklı bir bakteriden hasta oluyorlar. Kene yapışan insanlara kan tahlili yapıp, sonuç düzgünse gönderiyorlar. Sonra insanlarda MS belirtileri çıkıyor. Ama aslında lyme hastası bu belirtiler. Ancak insanlar hastaneye gidince MS hastasısın diyorlar. Ama asıl hastalıkları lyme, sadece antibiyotik ile tedavi edilebilen bir hastalık. Bu yüzden kene yapışıp hastaneye giden vatandaşlar kan testi düzgün çıksa da lyme testi taraması yaptırmalıdırlar. Bu bakteri ultra süper bir bakteridir" uyarısında bulundu.
Lyme hastalığının kene yapışması, anneden karnındaki bebeğe ve cinsel yolla bulaştığını belirten Çetin, "Amerika'da yıldan yıla artarak devam eden bir hastalık. Biz hala ülkemizde lyme hastalığı yok diyoruz. Ama var olan hastalığı kabul etmiyoruz. Lyme sadece Antartika'da bulunmuyor. Türkiye'de 23-24 ilde bilimsel olarak tespit edilmiş lyme vakası var" diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Keneden Kurtuldum Demeyin Başka Bir Hastalık Çıkabilir - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?