Dhkp/c üyesi oldukları öne sürülen KESK üyesi 15'i öğretmen, 56 kişi hakkında terör örgütü üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmak iddiasıyla açılan davada yeni gelişme yaşandı. Sanık avukatları, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından, davaya yeni bir mahkemede kaldığı yerden devam edilmesinin Anayasaya aykırı olduğunu savundu. Talebi ciddi bulan mahkeme heyeti, dosyayı Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmesine karar vererek, Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vereceği karara kadar davanın geri bırakılmasına hükmetti.
4'ÜNCÜ DURUŞMA
DHKP/C üyesi oldukları öne sürülen KESK üyesi 15'i öğretmen 56 tutuksuz sanık hakkında "Terör örgütü üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın 4. duruşması görüldü. İstanbul Adalet Sarayı'ndaki 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 41 sanık ve avukatları hazır bulundu.
Tüm sanıkların avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, 6 Mart 2014'te yürürlüğe giren 6526 sayılı yasayla Terörle Mücadele Kanunu'na (TMK) geçici bir madde eklendiğini hatırlattı. Geçici maddeyle TMK 10. maddesiyle görevli olan ağır ceza mahkemelerinin kaldırıldığını belirten Kozağaçlı, bu geçici maddede yer alan "Yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanununun 10'uncu maddesi uyarınca görevlendirilen ağır ceza mahkemelerinde derdest bulunan dosyalar, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere yetkili ve görevli mahkemelere devredilir" cümlesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Tüm sanıkların avukatı Güray Dağ ise, aynı konuda başka mahkemelerinde Anayasa'ya aykırılık başvuruları bulunduğunu belirterek, "Anayasa Mahkemesi'nden başvurular gelene kadar bekletilme yapılmasını talep ederiz" diye konuştu.
"MAHKEME ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURU YAPSIN"
Talebe ilişkin görüşü sorulan duruşma savcısı Taner Tabel de, Anayasaya aykırılık iddiasının görülen davanın niteliği de dikkate alındığında ciddi bulunmakta olduğunu belirterek, "Mahkememizce Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapılması ve duruşmaya ara verilmesi, sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin ayrı ayrı kaldırılması talep ve mütalaa olunur" dedi.
MAHKEME ANAYASAYA AYKIRILIK İDDİASINI CİDDİ BULDU
Mahkeme Heyeti kısa aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, 6526 sayılı yasanın 14. maddesinde geçen "...bulundukları aşamadan itibaren kovuşturmaya devam edilmek üzere..." ibaresinin Anayasa'ya aykırılık iddialarının mahkemelerince ciddi bulunduğunu ifade etti.
DAVA DOSYASI ANAYASA MAHKEMESİNE GÖNDERİLMESİNE KARAR VERDİ
Dava dosyasının Anayasaya aykırılık iddialarının incelenmek üzere Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilmesine karar veren mahkeme heyeti, Anayasa Mahkemesi'nin bu konuda vereceği karara kadar davanın geri bırakılmasına hükmetti. Sanıklar hakkındaki tüm adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 27 Mart 2015 gününe erteledi. 6 Mart 2014 tarihinde 6526 sayılı kanunla özel yetkili mahkemeler kapatılmış, kapatılan mahkemelerin dosyalarına bakmakla yeni mahkemeler görevlendirilmişti.
"KARAR BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"
Duruşmanın ardından açıklama yapan Avukat Engin Gökalp, "Karar bizim için çok önemli ve sevindirici. Davanın takip edeceğiz" diye konuştu. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Kesk'li Öğretmenler Davası' Anayasa Mahkemesi'ne Gönderildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?