Kırgızistan'daki ABD Askeri Hava Üssü Boşaltılmaya Başlandı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Kırgızistan'daki ABD Askeri Hava Üssü Boşaltılmaya Başlandı

Kırgızistan\'daki ABD Askeri Hava Üssü Boşaltılmaya Başlandı
25.02.2014 15:06

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 2001'den bu yana faaliyet gösteren ABD askeri hava üssünün 10 Temmuz 2014 tarihine kadar tamamen boşaltılması beklenirken, üssün bünyesinde faaliyet gösteren İşbirliği ve Güvenlik Bölümü'nün kapandığı bildirildi.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te 2001'den bu yana faaliyet gösteren ABD askeri hava üssünün 10 Temmuz 2014 tarihine kadar tamamen boşaltılması beklenirken, üssün bünyesinde faaliyet gösteren İşbirliği ve Güvenlik Bölümü'nün kapandığı bildirildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ABD'nin Transit Sevkıyat Merkezi'ndeki İşbirliği ve Güvenlik Bölümü'nün (askeri hava üssü) kapanması dolayısıyla merkezde tören düzenlendi. Merkez ile yerel halkı yanısıra devlet, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarıyla yakın teması sağladığı ve merkez için hayati önem taşıyan İşbirliği ve Güvenlik Bölümü'nün bugün itibarıyla kapandığı belirtildi.

Transit Sevkıyat Merkezi Basın Sözcüsü Maks Dispeyn, kapanış törende yaptığı açıklamada, İşbirliği ve Güvenlik Bölümü'nün kapanmasıyla yakıt ikmali misyonunun da tamamlandığını ifade ederek, 2001-2014 yılları arasında yakıt ikmali yapan uçaklarımız, 33 bin 500 kez havanlandığını ve 135 bin kez uçaklara havada yakıt ikmali gerçekleştirdiğini kaydetti.

Sözcü Dispeyn, ABD ordusuna ait Stratotanker KC-135 tipi ikmal uçakların Bişkek'ten Afganistan'a 12 milyar 200 milyon galon (1 galon=3.78 litre) jet yakıtı taşıdığını sözlerine ekledi. Bişkek Manas Uluslararası Havaalanı'ndaki Transit Sevkıyat Merkezi'nde bugün itibarıyla sadece kargo uçakların faaliyetlerinin kaldığını hatırlatan Dispeyn, "Kargo uçakların merkezin tamamen boşaltılmasına kadar kalacağını" söyledi.

Kırgız bakanların ve devlet kurumların yöneticileri yanısıra ABD'nin Bişkek Büyükelçisi Pamela Splatlen'in de katıldığı kapanış töreninde ABD askerlerinin, 2005'ten bu yana çeşitli sosyal program çerçevesinde yaklaşık 8 milyon dolar tutarında 39 projeyi hayata geçirildiği anımsatıldı. ABD askerleri ile Kırgızistan askerleri tecrübe paylaşımı için 223 defa bir araya geldiği belirtildi.

ABD ve NATO birliklerinin Afganistan'daki operasyonları için kullandığı Manas üssü, 2001'deki 11 Eylül saldırılarının ardından aralık ayında kurulmuştu. Yaklaşık bin 500 askerin görev yaptığı üste 700 kişilik yerli sözleşmeli personel çalışıyordu.

Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev daha önce ABD ve İran arasında olası savaş durumunda Bişkek'teki askeri üssün İran füzelerinin hedefi olabileceği yönündeki endişesini dile getirmiş, ABD askeri hava üssünün 2014'te sona erecek kira anlaşmasının uzatılmayacağını belirtmişti. - Kırgızistan

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızistan'daki ABD Askeri Hava Üssü Boşaltılmaya Başlandı - Son Dakika


Advertisement