"Kış Lastiğinde Kar ve Buza Değil, Soğuk Havaya Bakın" Uyarısı - Son Dakika
Güncel

"Kış Lastiğinde Kar ve Buza Değil, Soğuk Havaya Bakın" Uyarısı

"Kış Lastiğinde Kar ve Buza Değil, Soğuk Havaya Bakın" Uyarısı

Türkiye'de, ticari araçlar için 1 Aralık 1 Nisan arasında takma zorunluluğu getirilen kış lastiklerinin, genellikle karlı ve buzlu havalarda kullanılabildiği yönünde yanlış bir algı olduğu ancak...

22.10.2013 12:58

HALUK YÜKSEL - Türkiye'de, ticari araçlar için 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında takma zorunluluğu getirilen kış lastiklerinin, genellikle karlı ve buzlu havalarda kullanılabildiği yönünde yanlış bir algı olduğu, ancak bu lastiklerin 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda hayati derecede önem kazandığı bildirildi.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hasan Topçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının, 8 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğine göre, ticari araçlara 1 Aralık-1 Nisan arasında kış lastiği takma zorunluluğu getirildiğini hatırlattı.

Topçu, yönetmeliğin kış lastiği için belli tarihler aralığını zorunlu kıldığına dikkati çekerek, ulaşımı etkileyebilecek düzeydeki sıcaklık düşüşlerinin, ülkenin doğusundaki bazı bölgelerde 1 Aralık öncesinde dahi yaşanabildiğini, bazı bölgelerde ise aralık ve ocak aylarında bile sıcaklıkların 7 derecenin çok üzerinde seyrettiğini kaydetti.

Bu yüzden ticari araç sürücülerinin hem kendi hem de taşıdıkları yolcuların can ve mal güvenliği için bölgelerinin şartlarına göre erkenden kış lastiği edinmelerini öneren Topçu, sürücülerin şimdiden önlem almaları halinde, ilerleyen günlerde kış lastiklerinde yaşanabilecek fahiş fiyat artışlarından da korunabileceklerini ifade etti.

Topçu, ticari araç sürücülerinin önemli bir bölümünün geçen yıldan kış lastiği edindiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Ancak hazırlıksız olanlar da var. Bizde son dakikaya kadar beklemek gibi bir yanlış alışkanlık var. Bu yüzden hem cebimiz yanıyor hem canımız. Lastiklerin karaborsaya düşmesini, karın, buzun kendini göstermesini beklemeden, yasal sürede kış lastiklerimizi edinelim. Zaten önemli olan sadece kar buz değil, 7 derecenin altındaki sıcaklıklar. Antalya'da, İzmir'de belki ihtiyaç yok, ama özellikle doğu bölgelerinde sürücülerimiz kışı beklemeden erkenden tedbirlerini alsınlar. Şunu unutmayalım; bizler ticari araç kullanıcıları olarak, vatandaşın hem canından hem malından sorumluyuz. Kanunlarla bunun denetim ve güvence altına alınması bu yüzden önemlidir."

Lastik bayilerinin geçen yıl stoklarının yeterli olmamasından dolayı büyük sıkıntı yaşandığını hatırlatan Topçu, bu yıl böyle bir sorunun yaşanmayacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

Kış lastiği

Kış aylarında, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, üretildiği malzeme sertleştiği için yaz lastiklerinin yola tutturması azalırken, daha yumuşak malzemeden yapılan kış lastikleri, esnekliğini kaybetmeden, kuru asfalt, buz ve karda tutunmayı artırarak güvenli sürüş sağlıyor. Öte yandan, sürücüleri kaygan zeminde takip mesafesine azami önem göstermeleri, hızlarını düşürmeleri, ancak ani frenden kaçınmaları konularında uyaran uzmanlar, aracı yavaşlatmak için vites küçülterek, motor freni kullanmayı öneriyor. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kış Lastiğinde Kar ve Buza Değil, Soğuk Havaya Bakın' Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement