Kıta Sahanlığı Anlaşması KKTC Meclisi'nde - Son Dakika
Son Dakika Logo
Güncel

Kıta Sahanlığı Anlaşması KKTC Meclisi'nde

Kıta Sahanlığı Anlaşması KKTC Meclisi\'nde
06.10.2011 19:59

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı Kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşması KKTC meclisinde komitenin gündemine geldi.

-ctp VE TDP RET OYU VERECEK

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı Kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşması KKTC meclisinde komitenin gündemine geldi.

Anlaşma Genel kurulun gündemine geldiği zaman Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ret oyu verme kararı aldı. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 21 Eylül'de New York'ta imzaladıkları 'Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması?, KKTC Cumhuriyet Meclisi Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi'nde görüşülmeye başladı.

Komitedeki görüşmelerin tamamlanmasından sonra anlaşma onay tasarısı, Meclis Genel Kurulu gündemine girecek. Dünyaya birlik mesajı vermesi bakımından meclisten oy birliğiyle geçmesi beklenen anlaşmaya CTP ve TDP ret oyu verecek.

YORGANCIOĞLU: KITA SAHANLIĞI SINIRLANDIRMA ANLAŞMASINA OYUMUZU RET KULLANACAĞIZ

CTP Genel başkanı Özkan Yorgancıoğlu TC Başbakanı Tayyip Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun New York'ta yapmış oldukları Kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşması'nın içeriğinden ne Muhalefet partilerinin ne de KKTC'de Hükümet edenlerin haberi olmadığını kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının bir özne olmasını, kendi iradesine saygılı olunmasını savunan bir parti olduklarını vurgulayan Yorgancıoğlu, bu anlaşma ile Kıbrıs Türk halkının siyasi iradesinin kale alınmadığını söyledi. Yorgancıoğlu, Güney Kıbrıs Rum Kesimine bir tepki olarak yapılan bu anlaşmanın en az Güney Kıbrıs Rum kesiminin yapmış olduğu tek taraflı Doğal Gaz ve Petrol arama çalışmaları kadar yanlış olduğunu savundu. CTP Genel başkanı Özkan Yorgancıoğlu, bu nedenle Meclis'te oylanacak olan Kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşması'na Parti olarak ret oyu kullanacaklarını söyledi. Yorgancıoğlu, bu anlaşmanın Türkiye'nin de uluslararası algısını zayıflatacağını kaydetti ve bu anlaşmanın Kıbrıs'taki görüşmelerinde önünü keseceğini söyledi.

ÇAKICI: KIBRIS TÜRKÜ OYNANAN OYUNUN PARÇASI OLAMAYACAK

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı Kıbrıs Türklerinin lehine bir şekilde yaşamasına izinleri olmadığını söyledi. Kıbrıs Türkünün bu oynanan oyunun parçası olmayacağını kaydeden Çakıcı, Kıbrıs Türk halkının uluslar arası hukukun içerisinde bir mücadele vermesi gerektiğini kaydetti. TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Kıbrıs Türk halkının çözüm karşıtı politikalar karşısında yapılan 2004 Annan Planı Referandum sonucunda halkın %65 evet demesi ile ülkenin politikalarının çözüm ve Avrupa Birliği yolunda olması gerektiğini vurguladı.

Çakıcı 'KKTC ile TC arasında yapılan Kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşması sadece kara kısmını değil Denizi de bölmektir, bu anlaşma Adada Taksimi ortaya koyan ve tamamen bölünmeyi gerçekleştirecek bir anlaşmadır' dedi. Yapılan Kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşması'nın amacının gerçekten Türk Tarafının Doğal Gaz ve Petrol aramasına yönelik olmadığını daha çok Rumları caydırma amaçlı olduğunu kaydeden Çakıcı, KKTC cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile TC Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın yaptığı anlaşmada Kıbrıs Türk halkının ve Meclisi'nin iradesinin hiçe sayıldığını kaydetti. KKTC Meclisindeki Kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşması oylamasında ret oyu kullanacaklarını kaydetti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kıta Sahanlığı Anlaşması KKTC Meclisi'nde - Son Dakika


Advertisement