"Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi" AB Eşleştirme Projesi DİYARBAKIR - Son Dakika
Güncel

"Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi" AB Eşleştirme Projesi DİYARBAKIR

"Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi" AB Eşleştirme Projesi DİYARBAKIR

"Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi" AB Eşleştirme Projesi DİYARBAKIR

01.10.2013 09:27

"Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi" AB Eşleştirme Projesi - DİYARBAKIR

"Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi" AB Eşleştirme Projesi

- Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Akın Çakın:

''Yargının, basın hürriyetine saygı duyarak, onun bilgi ihtiyacını

karşılaması gerekir''

- ''Proje kapsamında 200 yargı mensubu basın sözcüsü

olarak eğitilmiş olacak''

DİYARBAKIR (AA) - Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Akın Çakın, ''Yargının, basın hürriyetine saygı duyarak, onun bilgi ihtiyacını karşılaması gerekir'' dedi.

Çakın, Diyarbakır Green Park Otel'de "Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi" AB Eşleştirme Projesi toplantısında yaptığı konuşmada, projenin amaçları hakkında bilgi verdi.

Projenin iki önemli ayağının bulunduğunu ifade eden Çakın, şöyle konuştu:

''Yargının, medyanın ilgi duyduğu kitlesel olaylarda, bilgi akışını sağlayamaması bazı sıkıntılara sebep vermekteydi. Yargı, basın hürriyetine saygı duyarak, onun bilgi ihtiyacını karşılaması gerekir. Basın mensuplarının haber verirken özellikle soruşturmanın gizliliği, kişi hak ve özgürlüklerine saygı duyması gerektiğini söylemeliyim. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla bu projeyi gündemimize aldık. Bu projeye başladığımızda Türkiye'de Anayasa değişikliği yapılmamıştı. 2010 yılından önceydi. Ancak bir problem teşkil etmedi. Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu ile bu projeyi götürüyoruz. Onların desteğini her zaman yanımızda hissediyoruz.''

Bu proje ile 25 yargı mensubunun ''Eğiticilerin Eğitimi Programı''na alınacağını ifade eden Çakın, ''Onlar eğitildikten sonra 175 yargı mensubu bunun içerisinde başsavcı, başsavcı vekilleri, savcılar ve hakimlerimiz bulunacak. Toplam 200 yargı mensubu basın sözcüsü olarak eğitilmiş olacak. Bu projenin diğer bir ayağı ise 100 basın mensubunun yargı ile ilgili konularda eğitilmesi olacak. Bu kapsamda en iyi örnekleri görmek amacıyla Almanya ve Hollanda'ya ziyaretlerimiz olacak'' diye konuştu.

''Bu proje, yargının gündemde olması sebebiyle kendini ihtiyaç hissettirdi'' diyen Çakın, konuşmasını şöyle tamamladı:

''Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları tüm kamuoyunun ilgiyle takip ettiği davalar. Bu davalarda düzenli bilgi akışının sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Belki biraz geçiktik ancak Türkiye gibi çok canlı, hareketli bir ülkede gündemin her zaman yoğun olduğunu düşünürsek, bundan sonraki olaylarda bu ilişkinin güçlendirilmesini temin edeceğimizi düşünüyorum.''

Toplantıya katılan Almanya'dan gelen Köln Başsavcısı Günther Feld de proje süresince Türkiye'de yerinde gözlem yapacağını belirterek, ''Basın sözcülüğü Almanya'da 35 yıl önce güncellik kazandı. Umarım Türkiye'de bu konuda Avrupa'daki tecrübelerden daha ileri bir sistem oluşturulabilir. Yargı ve medya bir güven çerçevesinde ortaklaşa çalışmak durumundadır'' dedi.

Alman Hakim Brıgıtte Koppenhöfer ise Almanya'da 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesiyle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör hücresi davasına değinerek, ''Bu davayı izleyecek olan basın mensuplarına yer ayarlama görevi bir hakime verilmişti. Ancak bir sıkıntı yaşandı. Bazı basın mensupları alınmadı. NSU soruşturmasına Türk basın mensuplarının dahil olamaması kabul edilir gibi değildi'' diye konuştu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı İlker Çetin, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Dündar ve Bingöl, Şanlıurfa ile Diyarbakır'dan basın sözcülüğüyle görevli hakim ve savcıların katıldığı toplantının 3 gün süreceği bildirildi.

Uluslararası Hukuki İşbirliği Alman Vakfı (IRZ) ve Uluslararası Hukuki İşbirliği Merkezi (CILC) tarafından ortaklaşa yürütülen "Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi" AB Eşleştirme Projesi, Türk yargı sisteminin medya ile olan ilişkilerini güçlendirmeyi ve sistematik hale getirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda, yargı kurumları bünyesinde kurulmuş olan basın sözcülüğü sisteminin ülke çapında etkin hale getirilmesi planlanıyor.

-medya

-ab projesi

-akın çakın

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Kitlesel Medya ve Yargı Arasındaki İlişkilerin Güçlendirilmesi' AB Eşleştirme Projesi DİYARBAKIR - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement