Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, insanlığın 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşadığı en büyük krizin Suriye krizi olduğunu belirterek, Kızılay olarak Türkiye'de ağırlanan Suriyeli mülteciler için hazırlanan Kızılay Kart hakkında bilgi verdi.
AB tarafından uygulanacak ve Türkiye'deki paydaşları Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olan "Emergency Social Safety Net (ESSN) Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardım Programı"nın tanıtımı yapıldı.
"Kızılay Kart'ın çözüm ortağı olmaktan onur duyuyoruz"
Programda Suriyelilere bugüne kadar yapılan yardımları ve Kızılay Kart'ı anlatan Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, "İnsanlığın 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşadığı en büyük insanı kriz Suriye krizi. Bir bakıma merhem olmak için bir araya geldik, hem çözüm ortaklarımız adına hem Kızılay adına mutluluklarımı ifade etmek istiyorum. 2021 gündür Suriye'de bombalanmamış bir şehir, hastane ve kamu binası kalmamıştır. Bir ülkenin yarısı tamamen yok oldu. Suriye'de hastanelerin şuan 88 tanesi yıkılmış ve kullanılamaz durumda, sağlık çalışanlarının yüzde 80'i ülkeyi terk etti, ülkede hiç bir aşı programı uygulanamamakta, koca bir ülke de elektrik, su, güvenlik, adalet gibi insanın yaşayabileceği en temel şartlar bulunmamaktadır. 2021 gündür Suriyeli kardeşlerimiz çocuklarına sağlıklı bir gelecek sunmak için dünyanın gözünün içine bakıyor ve onlardan bir çözüm bekliyor" dedi.
Türkiye'nin krizin başından bugüne kadar tamamen insanı bir yaklaşımla 3 milyona yakın mülteciyi barındırdığının altını çizen Kınık, "Bizler Kızılay Kart'ın çözüm ortağı olmaktan, Avrupa Komisyonu, AFAD ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile çözüm ortağı olmaktan büyük onur duyuyoruz. Bugünde 348 milyon Avroluk yeni katkıyla, yılsonuna kadar 1 milyona ulaşacak yeni kart kullanıcısı sayısıyla bu acıyı dindireceğiz ama inanın Suriye'nin içinde yaşananlar, bugün bizim yardım etmeye çalıştığımız Ürdün'de Lübnan'da Türkiye de yaşayan mülteci kardeşlerimizin sorunlarından kat kat daha fazla. İçlerinden 7 milyonu yardım bekliyor, onlara bu yardımı ulaştırmak için çabalayan insani yardım çalışanları, organizasyonları vuruluyor. Ben özellikle Halep Kızılay Şube Başkanı, 20 tane Suriye gönüllüsünün katledilmesinden duyduğum üzüntüyü ifade etmek istiyorum, kendilerine rahmet diliyorum. İnsanı yardım çalışanlarının tek bir gündemi vardır, insanı krizlerden etkilenen ve insani yardıma muhtaç olan, bizler gibi insanlara yardım ulaştırmaktır, onların hedef alınması büyük bir insanlık suçudur" diye konuştu.
"Ülkemizde 3 milyon Suriyeliyi misafir ediyoruz"
AFAD'ın Suriyeli mülteciler için yaptığı çalışmaları anlatan ve 260 bin sığınmacıyı 10 ildeki 26 AFAD barındırma merkezinde barındırdıklarını, AFAD geçici barınma merkezlerinde eğitim, sağlık, meslek edindirme ve toplam 15 alanda hizmet verildiğinin altını çizen AFAD Başkanı Mehmet Halis Bilden, barınma merkezlerinde verilen hizmetleri anlattı.
130 bin Suriyelinin AFAD barınma merkezlerindeki kurslarda meslek edindiklerini kaydeden ve AFAD'ın barınma merkezlerinde kalan mültecilerin şimdiye kadar 9 çocuğun ismini AFAD koyduğunu söyleyen Mehmet Halis Bilden, "Bugüne kadar ülke olarak tek başımıza çektiğimiz yükü biraz geç te olsa AB ve BM ile paylaşmak ve onların yükümüzü hafifletmeye yönelik girişimleri bizi memnun etmiştir. 2011 yılının Nisan ayından itibaren Suriye'de meydana gelen iç karışıklıklar artık Esat'ın zalimce kendi halkını katlettiği küresel bir krize dönüşmüş durumdadır. Suriye halkı bugün dünyadaki mültecilerin 5 milyonunu teşkil etmektedir. Dünyanın tanıklık ettiği en büyük kitlesel nüfus hareketlerinden birine yol açan bu duruma karşı Türkiye'nin sessiz olması mümkün olamazdı. Ülkemizde 3 milyon Suriyeliyi misafir ediyoruz. 6. yılına giren Suriye meselesinde fedakarlık gösteriyoruz. Suriye krizinde ilk günden itibaren Sayın cumhurbaşkanımızın talimatları ile uyguladığımız açık kapı politikası tarihi bir insanlık dersidir. Türkiye bütün dünyadaki Suriyeli mültecilerin yarısından fazlasını tek başına ağırlıyor. Bugün itibariyle Suriyeli mülteciler için yaptığımız harcama 12 milyar doların üzerindedir, STK'ları da ele aldığımızda bu rakam 25 milyar doları aşmaktadır. Türkiye yaşanan bu drama gözlerini kapatmamaktadır. Tarihten gelen sorumluluk bilinci ile hareket ediyoruz, dünyanın herhangi bir yerinde başlayan bir yargın zamanında müdahale edilmediğinde hepimizi kül edebilecek kadar büyüyebilir. Bu yangını söndürmek sadece Suriye için değil kendi çocuklarımızın geleceği için kaçamayacağımız sorumluluktur" diye konuştu.
Türkiye genelindeki 305 geçici eğitim merkezindeki okullarda 312 bin Suriyeli çocuğa eğitim imkanı sağladıklarını söyleyen Bilden "Tüm sığınmacı çocukları okullaştırmak için çalışıyoruz. Yıl sonuna kadar toplam 460 bin sığınmacı çocuğu okullaştırmayı hedefliyoruz. Türkiye'deki Suriyelilere herhangi bedel olmadan sağlık hizmeti veriyoruz. Ülkemiz genelindeki Suriyelilere 19 milyon defa poliklinik tedavisi uygulandı. 750 binden fazla Suriyeliyi ameliyat yaptık, 900 binden fazla Suriyeliyi hastanelerde yatılı olarak tedavi ettik, 160 bin Suriyeli bebek Türkiye'de dünyaya geldi" şeklinde konuştu. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Kızılay Kart' Suriyeli Mültecilerin Yaralarına Merhem Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?