KKTC Başbakan İrsen Küçük, su sorununun tarihe karışacağını söyledi.
KKTC Başbakan İrsen Küçük, ülkenin yağış ortalamalarının düşük olduğu ve zaman zaman kuraklıkla karşı karşıya kalındığını dolayısıyla mevcut kıt kaynakların artırılması konusunda yıllardır arayış içinde olunduğunu anımsatarak başladığı konuşmasında, geçmiş yıllarda yapılan bazı çalışmaları hatırlattı. Güzelyurt'ta derivasyon projesi gibi birçok su projeleri geliştirdiklerini, gölet inşaatı yönünde girişimleri olduğunu, yeni göletler yanında mevcutların bakımlarının yapıldığını ve yeni sulama sistemleri geliştirdiklerini anlatan Küçük, tuzlanmaya karşı da mücadele edildiğini kaydetti. Suyun önemini vurgulayan Başbakan Küçük, kendisi için suyun ayrıca özel bir önemi olduğunu ve bu konunun kendisini heyecanlandırdığını söyledi.
Başbakan İrsen Küçük, bu konudaki çalışmaların Tarım Bakanlığı ve ilgili teknik personel yanında üniversitelerin de katkıları ve TC Lefkoşa Büyükelçiliği ile Türkiye Devlet Su İşleri teknik ekipleriyle işbirliği içinde yürütüldüğünü belirtti. Küçük, "Anamur Dragon Çayı'ndan getirilecek suyla ülkemize yeni bir hayat vermek uğraşı içerisindeyiz. Bu hayal gerçeğe dönüşme aşamasında. KKTC'nin su sorununun tarihe karışacak. Bugün musluklarımızdan akan kalitesiz bir sudur. Kullanım suyu olarak veriliyor. İçme suyu olarak kullanılması mümkün değil. Türkiye'den gelecek yılda 75 milyon tonluk suyun yarısı içme-kullanma, diğer yarısı ise sulu tarımda kullanılacak. Bu suyun tüm yerleşim birimlerine götürülmesi için teknik çalışmaların sürdürülüyor."
İçme ve kullanımdan arta kalacak suyun tarımda kullanılacağını ve böylelikle mevcut sulu ziraat alanlarının yarısı kadar daha bir alanın sulanma imkanı doğacağını anlatan Küçük, bu sulamanın çok daha kaliteli bir suyla yapılacak olmasının da ayrı bir önem taşıdığını vurguladı. Su projesinin 450 milyon dolarlık büyük bir proje olduğuna dikkat çeken Küçük, temeli 7 Mart 2011'de Türkiye'de atılan projenin, planlanandan 1 yıl önce 7 Mart 2014'te tamamlanmasının beklendiğini ifade etti.
Başbakan Küçük, Anamur'da kara boyunca yaklaşık 30 kilometrelik alanda boru döşemelerinin devam edeceği, 80 kilometrelik deniz geçişinde de gerekli hatların oluşturulmasıyla su taşınmasının gerçekleştirilmiş olacağını anlattı. Başbakan Küçük, Geçitköy Göleti'nin de 26.5 milyon metreküplük depolama alanı oluşturacak baraj inşası için ihale çalışmalarının sonuçlandırılmak üzere olduğunu kaydetti.
Başbakan Küçük, böyle bir suyun gerek KKTC ekonomisinin gelişmesi ve gerekse bir anlaşmaya yardımcı olabileceği düşüncesinde olduklarına işaret ederek Rum tarafında da seslendi.
Türkiye'nin imkanları çok geniş bir ülke olduğuna işaret ederek Türkiye'nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın, suyun miktarının artırılabileceği ve adanın tümüne yönelik su sağlanacağı yönündeki açıklamalarına atıfta bulunan Küçük, Güney Kıbrıs'ın da Türkiye'den gelecek sudan faydalanabileceğini kaydetti.
Bu suyun ülkeye barış suyu olması temennisinde bulunan Başbakan Küçük, projeye katkı koyan ve koyacak olan herkese teşekkür etti.
YDÜ Rektör Yardımcısı Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Genel Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, Lefkoşa Merit Otel'de bazı bakanların da katıldığı basın toplantısında, su kaynakları ile ilgili teknik sunum gerçekleştirdi.
Son Dakika › Güncel › KKTC'de Su Sorunu Tarih Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.