Orman Genel Müdürlüğü'nün aldığı kararla Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'nin ardından Marmaris, Dalaman ve Fethiye ilçelerinde de endemik bir tür olan günlük ağacından elde edilen sığla yağı üretimine geçilecek.
Kozmetik sanayi dışından, iltihabı gidermesi ve dokuları hızla iyileştirmesi nedeniyle ilaç sanayiinde de önemli bir yer tutan günlük (sığla) ağacından yağ üretimi, Köyceğiz'de 565 hektarlık sığla ormanın 100 hektarlık bölümünde yapılıyor. Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü, ihaleyle sığla ormanını kiralıyor. Kilo başına en yüksek bedeli veren ormanı kiralayıp, 3 aylık zorlu bir üretim sürecine başlıyor.
Sadece sulak alanlarda yetişen ve kökleri derinsel olarak gitmeyip yüzeysel ilerleyen günlük ağacının ilk olarak gövdesindeki kambiyum tabakasında yara açılıyor. 'Kızartma' denilen bu işlemde ağacın kabuğu sıyrılıyor. Havanın sıcaklığına göre 20-30 günlük bekleme sonunda kabuğu sıyrılan yerde yaralama işlemi yapılıyor. Yine sıcaklığa bağlı olarak 20-30 gün bekleniyor. Üçüncü işlem olarak 'Sur' adı verilen yani yaralanan kambiyum tabakası yırtılıyor. Yırtılan bu bölümden, 20 gün içinde yağ bir salgı olarak ağaçtan akmaya başlıyor. Bu salgı özel bir kaşık ile kazınıp kaynar su dolu kazanlara atılıyor. Bir süre suda bekletildikten sonra çıkartılıp, presten geçirilerek yağı ayrııyor. Kalan 'buhur' denilen posası ise yakıldığında güzel koktuğu için tütsü olarak satılıyor. Depolanan yağlar ise özel bir işlemden geçilirilerek ayrıştırılmak üzere fabrikalara gönderiliyor. Kilosu yaklaşık 150-160 liraya mal edilen sığla yağı yurt dışına ve ilaç fabrikalarına kilosu 100 Euro'dan (260 lira) satılıyor. İstanbullu bir şirkete kilo başına 75 liradan kiralanan Köyceğiz'deki 100 hektarlık günlük ağacı ormanında, bu yıl 3 ton rekolte bekleniyor.
Mısır kraliçesi Kleopatra'nın da aşk iksiri ve parfüm olarak kullandığı sığla yağı üretimini yaygınlaştırmak amacıyla Orman Genel Müdürlüğü, Köyceğiz'in ardından Marmaris, Dalaman ve Fethiye Orman İşletme Müdürlükleri'nin de kendi alanlarındaki sığla ağaçlarından yağ üretimine geçmeleri için karar aldı. Gelecek yıldan itibaren Marmaris'teki 145 hektar, Fethiye'deki 182 hektar ve Dalaman'daki 176 hektarlık sığla ormanının 100'er hektarlık bölümünde üretime başlanacağı bildirildi.
Bakanlığın aldığı bu kararın sevindirici olduğunu belirten 67 yaşındaki Nuri Koç, "18 yıldır sığla yağı çıkarma işiyle uğraşıyorum. Yılın 4 ayı çalışıyorum, geri kalanında ise başka işler yapmak zorundayım. Bu işi yapan kişi sayısı çok az. Arkadan yetişen de olmuyor. Sığla kozmetik sanayinde kullanılmasının yanı sıra da iyi bir antiseptik. Mide yaralarına iyi geliyor. Kazıma işi yapanların ellerinde oluşan yaraların ilacı da yine sığla yağı" dedi. - Muğla
Son Dakika › Güncel › Kleopatra İksirinin Üretimi Yaygınlaşacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?