Klon Koyun Dolly'nin Babası Yeditepe'ye konuk oldu! - Son Dakika
Güncel

Klon Koyun Dolly'nin Babası Yeditepe'ye konuk oldu!

Doğumu 1996 yılında bilim dünyasında çığır açan klon koyun Dolly'nin babası Prof. Ian Wilmut Yeditepe Üniversitesine konuk oldu.

16.02.2016 12:04

Halen Edinburg Üniversitesi'nde akademisyenlik yapan Prof. Ian Wilmut, bilim dünyasında açtığı yeni yolu, Dolly'nin hikayesini ve günümüzde devam eden çalışmalarını "Klonlama Teknolojisinden Hastalıkların Tedavisine, Dolly'nin Hikayesi" başlıklı konferans ile Yeditepe Üniversitesi öğrencileri ve bilim meraklılarıyla paylaştı.

Prof. Wilmut, 1991 yılında katıldığı bir sohbette bir embriyodan diğer bir embriyoya çekirdek transferinin yapıldığını duyduğunu ve bu çalışmadan aldığı ilham ile klonlama çalışmalarına başlamaya karar verdiğini anlattı. 1996 yılında dünyada ilk defa koyunda, meme epiteli hücresini yumurta hücresine aktararak Dolly'i üretmeyi başaran Prof. Wilmut, bu önemli buluş ile iyi ürün veren hayvanların klonlanarak sayılarının arttırılabileceğini ve bunun yanı sıra birçok genetik hastalıkların tedavisinde klonlama yönteminin kullanılabileceğini vurguladı. İnsan klonlama fikrini etik bulmadığını belirten Dr. Wilmut, bunun yerine yeniden programlandırabilir kök hücreler üzerinde çalışma yapılmasının daha doğru ve yararlı olacağını ifade etti. Şu anda üzerinde çalıştığı projelerden biri olarak yeniden programlandırabilir kök hücre kütüphanesi oluşturduklarını ve bu hücre bankalarının tüm dünyada yaygınlaşmasını hedeflediklerini belirten Dr. Wilmut, bu sayede genetik hastalıkların tedavisinde yeni ve tedavi edici yöntemlerin geliştirilebileceğini vurguladı.

Yetişkin bir canlıdan türemiş ilk klon olması sebebiyle tüm dünyanın bir anda ilgisini çeken Dolly, ölümünün üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen hala bilim dünyasının ana konularından biri. Doğumu başlarda gizlense de 1997 yılında haberin basına sızmasıyla dünyanın en meşhur koyunu olan Dolly, yaşamının sonuna kadar da 6 yavru doğurdu. Bir canlının meme bezinden alınan hücreyle kopyalanan Dolly, vücudun spesifik bir bölgesinden alınan hücrenin bütün bir bireyi yeniden inşaa edebileceğini ve sağlıklı bir şekilde yaşam formu kazandırabileceğinin en büyük kanıtı oldu.

Prof. Sir Ian Wilmut Kimdir?

1944 Yılında Hampton Lucy, İngiltere'de doğan Dr. Ian Wilmut, küçük yaşlarda bilime merak saldı. 1971 Yılında Cambridge Üniversitesi Darwin Koleji'nden hayvan genetiğiyle ilgili doktorosunu alan Prof. Wilmut, bilime ilgisini de erken yaşta tescillemiş oldu. Henüz 1980'lerin başında gen transferiyle ilgili çalışmalara başladı. Dolly'nin doğumuna kadar birçok klon denemesi yapan Dr. Wilmut, 277 denemenin ardından Dolly'de başarıya ulaştı. Prof. Ian Wilmut 1996'da yetişkin bir koyunun meme hücresinden Dolly isimli bir koyunu kopyalamayı başardı. Bu yöntem ile ilk kez bir vücut hücresinin yumurta hücresine füzyonu sağlanarak yetişkin bir canlı meydana getirildi. Profesör Wilmut'un bu başarısı tedavi amaçlı klonlamaların da önünü açmış oldu. Bilim tarihine büyük harflerle yazılmış olan hayvan klonlama; günümüzde genetik bozuklukların düzeltilmesinde, birçok hastalığın tedavisinde umut verici oldu. Dr. Wilmut, retinal hastalıkların ve sinir sistemi hastalıklarının tedavisine yönelik çalışmalarını halen Edinburgh Üniversitesi'nde yenilenebilir tıp araştırmaları merkezinde sürdürmektedir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Klon Koyun Dolly'nin Babası Yeditepe'ye konuk oldu! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement