KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi - Son Dakika
Son Dakika Logo

KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi

11.01.2012 09:44

Metal mutfak eşyaları ihracatını arttırma amaçlı dev toplantı.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen, yararlanıcısının Ekonomi Bakanlığı olduğu "KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi" kalkınmada öncelikli bölgelerimiz başta olmak üzere ülkemizdeki KOBİ'lerin uluslararası piyasalardaki rekabet gücünü kümelenme anlayışıyla geliştirmeyi hedeflemektedir.

Çalışmalarına 22 Şubat 2011 tarihinde başlanan ve Ekonomi Bakanlığı liderliğinde Ağustos 2013'e kadar devam edecek olan proje Kahramanmaraş, Çorum, Gaziantep, Samsun ve Trabzon'da proje yerel paydaşları bünyesinde kurulan Kümelenme Bilgi Merkezleri ile çalışmalarına başlamıştır. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, projenin yerel paydaşıdır. Kümelenme bilgi merkezi, oda bünyesinde Ekim 2011 de faaliyete geçmiştir. Yapılan ekonomik ve sektör analizleri neticesinde; Metal mutfak eşyaları sektörü, kümelenmede öncelikle sektör olarak belirlenmiştir.

Proje kapsamında belirlenecek stratejik çalışmalar ışığında bölgelerde yer alan ekonomik aktörler arasında işbirliği ağları kurulması ve bu ağların diğer bölgelerde bulunan paydaşların katılımı ile uluslararası değer zincirlerine entegre edilmeleri hedeflenmektedir. Bu çerçevede; Proje faaliyetleri ile söz konusu illerde KOBİ'ler arası işbirliklerinin artırılması, yerel öncü kurumlar (İhracatçı Birlikleri, Sanayi ve Ticaret Odaları, Kalkınma Ajansları vb.) tarafından sunulan destek hizmetlerinin geliştirilmesi, teşvik edilen işbirlikleri ile firmaların verimlilik ve katma değer artışlarının sağlanması, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP) bölgesindeki firmaların teknolojiye erişimlerinin kolaylaştırılması ve teknolojideki gelişmelerden haberdar edilmesi, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi ile bu bölgedeki firmalarımızın uluslararası pazarlara giriş ve bu pazarlarda rekabet edebilirliklerinin artırılmasına yönelik kapasitelerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

KOBİ'lerin kümelenme yolu ile uluslar arası piyasalarda etkin şekilde rekabet edebilmelerini ve ihracatı artırmanın, altyapı desteğini hazırlayan proje; 5 ilde en az 400 KOBİ'ye fayda sağlamayı ve proje sonuna kadar 12 iş kümesinin oluşturulmasını hedefliyor. Kahramanmaraş Kümelenme Merkezi Koordinatörü Aynur Öngel, şu an Kahramanmaraş'ta ki metal mutfak eşyaları üreticilerinin ülkedeki pek çok ulusal markaya mal üretip hem de ihracat yaptıklarını belirtip şöyle devam etti. "Metal mutfak eşyaları sanayinde ihracatı geliştirmek üzere işletmelerin birbiri ile iş birliği yaparak rekabet güçlerini ve dış ticaret hacimlerini arttırmaya yönelik bir çalışma başlattık. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi vermek adına, metal mutfak eşyaları üreticilerine yönelik ilk sektör toplantımızı 12 Ocak Perşembe günü 10.00-12.00 saatleri arasında Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştireceğiz. Katılmak isteyen ve bu proje de yer almak isteyen tüm metal mutfak eşyaları üreticilerini bekliyoruz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi - Son Dakika


Advertisement