Kocaeli'de Dilovası Karmaşası - Son Dakika
Güncel

Kocaeli'de Dilovası Karmaşası

Kocaeli\'de Dilovası Karmaşası

Ağır Metallere Rastlandığı Yolunda Açıklamalar Yapılan Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'ndeki Kirlilik Oranları ve Emisyon Değerleri Tam Bir Muammaya Dönüştü.

18.01.2011 20:31

Sanayi kuruluşlarıyla konut alanlarının içiçe girmesi nedeniyle kanser vakalarının dünya ortalamalarının 30 kat üzerinde olduğu belirtilen, ayrıca anne sütü ile bebeklerin dışkılarında bile ağır metallere rastlandığı yolunda açıklamalar yapılan Kocaeli'nin Dilovası İlçesi'ndeki kirlilik oranları ve emisyon değerleri tam bir muammaya dönüştü. Kocaeli Valisi Ercan Topaca bazı açıklamaların araştırma tamamlanmadan yapıldığını, buradaki kirlilikteki tek etkenin sanayi olmadağını, evsel ve karayollarından geçen araç yoğunluğuun da etkisi olduğunu belirtirken, Dilovası'nda anormal bir durum olmadığını söyledi.

Daha önce TBMM bünyesinde 'Dilovası Araştırma Komisyonu' kurulan ve araştırmalar yapılan, adı 'Kanserovası'na çıkan Kocaeli'nin Dilovası İlçesi ile ilgili olarak Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun yaptığı son açıklama gündeme oturdu. 2004 yılında başlattığı araştırmada, annelerin sütünün yanı sıra bebeklerin dışkısında da, vücutta doğal olarak bulunmaması gereken ağır metallerin tespit edildiğini belirten Prof. Hamzaoğlu'nun açıklamasının ardından Dilovası siyasiler ile çevrecilerdin akınına uğradı. AK Parti Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar ise bu iddiaları yalanlamıştı.

VALİ: VERİLERLE KONUŞULSUN

Bu gelişmeler üzerine Kocaeli Valisi Ercan Topaca bugün bir basın toplantısı düzenledi. Vali Yardımcısı Dağıstan Kılıçaslan, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Necmi Kahraman, İzmit Su İşletmeleri Genel Müdürü İlhan Bayram, İl Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık'ın da katıldığı basın toplantısında son açıklamalar değerlendirildi.

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun yaptığı açıklamayı yetersiz bulan Vali Topaca şunları söyledi: "Birisi ortaya çıkıp bir iddia ortaya attığında verilerle konuşmalıdır. Verilerle ispat edemediğiniz bir şeyi ne bilimsel, ne de ahlaki anlamda doğru bulmuyorum. Bilimsel veriniz varsa çıkar konuşursunuz. Yoksa da insanlara 'ölüyoruz bitiyoruz' gibi bir hava vermenin çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu konuda biz verileri toplamaya, sağlıkla, havayla, endüstriyel ve evsel atıklar, nufusla ilgili verileri toplamaya devam ediyoruz." ÇÖZÜMÜ ÜÇ ALANDA ARIYORUZ

Vali Topaca, Dilovası bölgesinde sorunun çözümüne doğru gittiklerini kaydederek, "Dilovası'nda kirlilik endüstriyel ve evsel atıklar ile ulaşımdaki araç yoğunluğundan kaynaklanmaktadır. Çözümü üç alanda arıyor ve tedbir alıyoruz. Hava, su ve doğal ortam değerlerini sürekli izlemekteyiz" diye konuştu.

ÇEVREYİ KİRLETEN SANAYİ KURULUŞLARINA CEZA YAĞDI

Kocaeli Valisi Ercan Topaca çevreyi kirleten sanayi kuruluşlarına ciddi anlamda idari para cezası uygulandığını söyledi. Ercan Topaca bu konuda şöyle dedi:; "2 demir çelik tesisine ait curüfların depolanmasıyla ilgili olarak 205 bin 134 Tl ceza uygulandı. Çevreyi kirleten sanayi kuruluşlarına 2007 yılında 175 bin 488 Tl, 2008 yılında 204 bin 270 Tl, 2009 265 bin 132 Tl , 2010 yılında da 262 bin 839 TL ceza kesildi. Gerekli tedbirleri almayan bir petrokimya tesisinin faaliyetini de süresiz durdurduk."

'DİLOVASI'NDA ANORMAL DURUM YOK'

Dilovası'nda söylendiği gibi anormal değerler bulunmadığını kaydeden Vali Topaca bölgede yüzde 33 kanser diye birşey olmadığını söyledi. Vali Topca yıllara oranla kanser teşhisi konulan ve yaşamlarını yitiren insanların verilerini topladıklarını söyleyerek, "2006 yılında 3 erkek 4 kadın, 2007 yılında 7 erkek 6 kadın, 2008 yılında 8 erkek 12 kadın, 2009 yılında da 10 erkek 5 kadın yaşamını yitirmiş" dedi.

Haber: İZMİT (Kocaeli), (DHA) -

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kocaeli'de Dilovası Karmaşası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement