Kosova'da Biyometrik Kimlikler Verilmeye Başladı - Son Dakika
Güncel

Kosova'da Biyometrik Kimlikler Verilmeye Başladı

Kosova\'da Biyometrik Kimlikler Verilmeye Başladı

İlk biyometerik kimlik kartlarının verilmesi töreninde konuşan Kosova İçişleri Bakanı Rexhepi, Avrupa yolunda önemli adımın daha atıldığını söyledi.

09.12.2013 18:35  Güncelleme: 18:40

İlk biyometerik kimlik kartlarının takdim edilmesi töreninde konuşan Kosova İçişleri Bakanı Bajram Rexhepi, biyometrik kimlik kartlarının basılması ile, Avrupa yolunda önemli adımın daha atıldığını belirtti. Vize muafiyeti kriterlerinden biri olan biyometrik kimlik kartlarının Kosovalı vatandaşlara önemli kolaylıklar sağlayacağını kaydeden Bakan Recepi, maliyeti 7 milyon 800 bin Euro olan kimlik kartlarının 3 yıl çinde eskileri ile değiştirileceğini söyledi.

Arnavutluk, Karadağ gibi komşu ülkelerle bu kartlarla yolculuk yapılabileceğini kaydeden Bakan Recepi, 1 milyon 700 bin kartın basılacağını kaydetti. Ardından da Kosovalı bir Arnavut'a İçişleri Bakanı Bajram Rexhepi, Prizrenli bir Türk'e de Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, bir Sırp'a da Almanya'nın Priştine Büyükelçisi Peter Blomeyer kimliğini verdi.

Törende hazır bulunan ve Türkçe kimlik kartı alan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkçe kimlik kartlarının verilmesini, Kosova Türk toplumu açısından önemli bir gün olarak niteledi. 'Uzun yıllar verilen mücadelenin ardından, söz verdiğimiz gibi, parlamentoda, hükümette yaptığımız çalışmaların neticesinde kimlik kartlarının Türkçe basılması, bizim için çok önemli bir gün, bir an ve bir gelişmedir. Bu olgu, Kosova 'da Türk toplumunun Kosova içinde önemli yeri olduğunu teyit etmektedir şeklinde konuşan Bakan Yağcılar, bu gelişmenin 2 ya da 5 ay önce başlatılan bir çalışma olmadığına dikkat çekti. Kosova Türklerinin Türkçe kimlik kartına sahip olması mücadelesinin 13 yıl önce başlayan bir süreç ve verilen bir mücadele olduğunu hatırlatan Bakan Yağcılar, Bizler şartnamemiz ve yasal uygulamalarda çalışmalarını yapmamış olsaydık, bazı parti ve şahısların iddia ettiği gibi 2 ay önce şartlandırdık bu yüzden kimlik kartları oldu demeleriyle, bugün Türkçe kimliklere sahip olmazdıkö şeklinde konuştu.Bakan Yağcılar, Türkçe kimlik kartlarının basılmasının, Kosova Meclisi'ndeki Türk milletvekilleri, hükümet içinde yer alan Türk temsilcilerin çalışmalarıyla, Kosova Demokratik Türk Partisi'nin (KDTP) sayesinde gerçekleştiğinin altını çizdi.Bakan Yağcılar, ardından Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Cüneyd Ustaibo, milletvekili Enis Kervan ve Prizren KDTP Şube Başkanı Levent Buş'a Türkçe kimlik kartlarını takdim etti.Kosovalı Türklerden Büyükelçi Ozan'ın elinden Türkçe kimlik alan Kemal Kerpan da çok mutlu olduğunu, Türkçe kimlik kartına kavuşmasından dolayı Büyükelçi Ozan, Bakan Yağcılar ve emeği geçen tüm KDTP yetkililerine teşekkürlerini ifade ederek, 'hakkımız verildi herkese teşekkür ederim dedi.

Törenden sonra gelişmeye ilgili yazılı açıklamada bulunan Türkiye'nin Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, bu gelişmenin Arnavutlar, Boşnaklar, Türkler, Sırplar ve diğer toplulukların birlikte yaşadığı Kosova'nın çok kültürlü yapısının sağlamlaşıtırılması yönünde son derece önemli ve memnuniyet verici bir gelişme olduğunu belirtti

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kosova'da Biyometrik Kimlikler Verilmeye Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement