İran temaslarının ikinci gününde Şiraz kentini ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, İran tarafının, ülkeye 10 otel yapılması yönünde talepte bulunduğunu belirterek, bunun için öncelikle hukuki altyapının gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Ünal, Türkiye ve İran arasındaki turizm ilişkilerini her alanda geliştirmek amacıyla gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında ülkenin tarihi ve turistik kenti Şiraz'a geldi.
Bakan Ünal, Şehit Destgayb Havaalanı'nda Fars Eyaleti Turizm Genel Müdür Yardımcısı Şahpur Rustemi ve İran Kültürel Mirası, El Sanatları ve Turizm Kurumu Başkan Yardımcısı Murtaza Rahmani Muvahhidi tarafından karşılandı.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ünal ilk olarak helikopter kazası ve terör saldırısında hayatını kaybeden askerlere ilişkin, " Çukurca'da 6 ve helikopter kazasında hayatını kaybeden 2 askerimize Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağolsun." ifadelerini kullandı.
Ardından İran ziyareti hakkında konuşan Ünal, "Nisan ayında, Sayın İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye temasları sırasında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya gelmiş, İran'ın turizm altyapısının geliştirilmesi, Türk yatırımcıların bu ülkede yatırım yapmaları konularında istek ve iş birliği çerçevesinde görüşmüşlerdir. Biz bu vesileyle, İran'da 4'üncü Turizm İşbirliği Teknik Komite Toplantısı'nı gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte İran'la turizm alanında nasıl bir iş birliği oluşturabiliriz bunları konuştuk." dedi.
Ünal, iki ülke arasında her alanda turizm, tanıtım, yapı iyileştirilmesi, turizm altyapısına destek, karşılıklı uçak seferlerini arttırma, karşılıklı turist sayısını arttırma konularında ortak bir protokol imzalandığını hatırlattı.
İran'a yatırım yapmayı düşünen Türk yatırımcılar için bu ülkedeki hukuksal altyapıya dair Ünal, "İran tarafının ilk talebi, Türk yatırımcılarının İran'da 10 tane otel inşaatı yapması olmuştur. Bu konuda biz kendilerine, bu taleplerinin gerçekleşmesi için öncelikle, Türkiye'de geçmişte olduğu gibi, İran'da da turizm gelişim bölgeleri, tahsisler, yatırım ortamının iyileştirilmesi gibi hususların konuşulması, İran'da hukuki teknik altyapısının oluşturulması gerektiğini, sonra yatırımcılarımızın gelip burada gerekli yatırımları yapacaklarını söyledik." diye konuştu.
Ünal, İran'daki görüşmelerin verimli geçtiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İkinci husus, 2015 yılı içerisinde İran'dan Türkiye'ye yaklaşık 1 milyon 700 bin turist geldi. 2016 yılında bu sayıda yaklaşık yüzde yedi oranında artış gerçekleşti. Bu, karşılıklı tarifeli ve tarifesiz uçuşların artırılmasıyla da ilgilidir. Uçuş sayılarının artırılmasını içeren bir maddeyi protokole ekledik. Daha önce Yunanistan'la yaptığımız "Bir bölge ortak tanıtım çalışmasını" Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya gibi uzak destinasyonlar için yapma konusunda fikir birliği oluşturduk. Mardin, Van, Şanlıurfa'yla İran'ın yakın bölgelerini uzak destinasyonlara tanıtma konusunda ortak kararlar aldık. Dolayısıyla dünkü görüşmelerimiz son derece verimli geçti."
"Yahya Kemal ile Hafız'ı konuşturduk"
Şiraz ziyareti çerçevesinde Ünal, tarihi İrem Bağları ile Fars edebiyatının önde gelen şairlerinden Sadi ve Hafız'ın kabirlerini ziyaret etti.
Ünal, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bugün Şiraz kentindeyiz. Özellikle Şiraz'da İran'la Türkiye arasında kurulacak kültür ve sanat alanındaki iş birliğini önemsiyoruz. Mesela bugün İranlı şair Hafız'ın kabri başında Yahya Kemal ile Hafız'ı konuşturduk. Hafız'ın o muhteşem şiirinin etkisi, Alman Goethe'den Yahya Kemal'e kadar geniş bir alanı içine alır. Yahya Kemal'in 'Rintlerin Ölümü' şiirini orada okuduk ve Farsça çevirisi yapıldı. Dün İran Milli Kütüphanesi'ni ziyaret ettik. Yazma eserler üzerinden oluşturabileceğimiz iş birliği konularını ve kültürel mirasımızı konuştuk. İki ülke toplumunun birbirini daha yakından tanımasına yönelik çalışmalar yapacağız."
Bakan Ünal daha sonra, İran-Türkiye iş adamları çalışma toplantısına katıldı.
Son Dakika › Güncel › Kültür ve Turizm Bakanı Ünal, İran'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?