Aynı zamanda Şiir Derneği Başkanı da olan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Darülaceze Müessese Müdürü gazeteci yazar Nevzat Bayhan, Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin davetiyle ülkemizde bulunan Tunuslu yerel yöneticilerle hitap etti.
Birliğin Merkezefendi'de bulunan genel merkezinde konuklara "Kültürel Mirasın Korunması ve Kültür Turizmi" konusunda iki saatlik sunum yaptı.
Ülkemizin kültür ve turizm konusunda kazanımlarını ve tecrübelerini konuklara anlatan Bayhan, yarının güçlü ülkelerinin kültürlerine sahip çıkan ülkeler olacağına vurgu yaptı ve "kültürel güç sınır tanımayan güçtür."dedi.
Bayhan konuşmasına, kardeş ülke Tunus'un demokrasiye geçiş sürecinde Sn Başbakanımızın liderliğindeki Türkiye'nin her an yanlarında bulunmasını bir yürek bağının, bir gönül bağının ifadesi olarak gördüklerini söyledi.
Bayhan, aynı ailenin fertleri olduğumuzu, yöneticilerin de halka gönüllerini açmasının gerektiğini, bütün medeniyetlerin birikimine sahip olan Tunus'un bu yeni döneminde de bunu başaracağını sözlerine ekledi.
Farklılıkların ön plana çıkartılmasının önemine değinen Bayhan, farklılıkların ülkelerin zenginliğine işaret olduğunu, her farklılığın aslında bir güzellik olduğunu, buna en güzel örnek olarak gökkuşağının olduğunu, bu renklilikten nefret eden kimsenin olmadığını, kültürel renklerinde gökkuşağı gibi olduğunu, turistlerin istediğinin; farklılık, temizlik, güvenlik ve konaklama olduğunu, turizmin ana temasının farklılıkla farkındalık oluşturmak ve farkına varılması sağlamak olduğunu ifade etti.
Bayhan şöyle dedi: "Kültür dünyamızda edebiyatın yeri büyüktür. Yöneticilerimizin, en baştaki insanlarımızın, padişahlarımızın divanları var. Onlar bile şiir yazmışlar. Şiir yazan zulmetmez. O gönülde düşmanlık olmaz. Yöneticilerin görevi sorumlu oldukları bölgelerde yaşayan insanları mutlu etmektir. Yaşadığı ortamı yaşanılır kılmaktır. Kültürel çeşitliliğin toplumsal barışa büyük etki etkisi olduğu aşikârdır. Bütün dünyanın bu mesaja ihtiyacı var.
Güzellikler denizinde yüzdüğümüzün farkında olmalıyız. En güzel tanıtım yolu, ilk geleni memnun etmekle başlar. Çünkü onlar da gittikleri yerlere o görsel mesajı ulaştırırlar. İşte bu mesaj dalga dalga insanlığa ulaşır. İnsanlar duyduklarına itimat ediyorlar.
Kültür turizmi insani değerleri doruğa çıkartıyor. Sosyal statü yükseldikçe insanlar sahil turizminden uzaklaşıyor. Daha fazla kültür turizmine yöneliyorlar. Bu da toplum olarak kazanımları arttırıcı bir etken olarak görülmektedir. Turistler gelip aynı gün gitmemeli. Geldiklerinde en az üç gün kalabilmeli ve o ortamların sağlanması gerekmekte. Kardeş ülke Tunus ile aynı kültürel havzada yer almaktayız. Kültürel zenginliğimiz çok fazla. İşte dünyanın süper güçleri kültürel zenginliklerinin farkına vararak onu en iyi şekilde dünyaya sunanlar olacak."dedi.
Bayhan'dan sonra değerlendirme konuşması yapan Tunuslu yerel yöneticilerin heyet başkanı Buravi el Uni, devrim sonrasında en büyük desteği Türkiye'den gördüklerini söyledi. Aynı zamanda Tunus İçişleri Bakanlığı Uluslararası İşbirliği Birim Müdürü olan Buravi Uni, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devrim sonrasında gerçekleştirdiği tarihi ziyaretle Tunus'a verdiği önemi gösterdi. Aynı zamanda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ülkemizi ziyaret etti. Bu ziyeratlerde karşılıklı işbirliği çalışmaları ele alındı. " diye konuştu.
El Uni, Bayhan'ın yapmış olduğu konuşmadan çok etkilendiklerini belirterek, kendilerine gösterilen yakınlıktan dolayı Nevzat Bayhan'a ve onun şahsında Türkiye'ye çok teşekkür etti.
Program sonrası katılımcı Tunuslu yerel yöneticilere sertifika verildi.
Son Dakika › Güncel › Kültürel Mirasın Korunması ve Kültür Turizmi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?