Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nce (YYÜ) düzenlenen "Yaşayan Diller Enstitüleri ve Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümleri 1. Çalıştayı" 7 üniversiteden 43 öğretim üyesinin katılımıyla başladı.
YYÜ İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştayın açılış konuşmasını yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, "İnsanların doğuştan sahip oldukları özeliklerini kısıtlamak kadar yanlış bir şey yoktur" dedi.
Böyle bir çalıştayın yapıldığı üniversitenin rektörü olmaktan gurur duyduğunu belirten Rektör Battal, geçmişten bugüne kadar anlamsız kutuplaşmalarla karşı karşıya kaldıklarını aktardı.
İnsanların en doğal haklarından biri olan dillerini konuşma hakkına kavuştuklarını ve bunun için Allah'a şükrettiklerini bildiren Battal, şöyle dedi:
"3-5 yıl önce değil bu bilim yuvası olan üniversitelerde neredeyse otobüslerde dahi konuşma yasakları olurdu. Böyle birşey olur mu? O yüzden bu noktaya gelinmesine vesile olan herkese teşekkür etmek lazım sayın başbakanımız başta olmak üzere. Marifet iltifata tabidir. Bu yolu alan insanlar kardeşliğini pekiştiren, birbirimizle ayrılamayan etle tırnak gibiyiz. Kendi müziğini dinleyemeyeceksin, kendi dilinizi konuşamayacaksınız böyle birşey olamaz. Herkes kendi müziğini dinlesin, dilini konuşsun biz onların müziğini onlar bizim müziğimizi dinlesin. Biz kardeşiz, bizim inançlarımız bizi zaten birbirimize bağlıyor."
Kardeşliğin, huzurun altında birşey arayarak insanları zıt kutuplara bölmenin kimseye bir yarar sağlamayacağını ifade eden Battal, gelinen noktada çok iyi mesafelerin alındığını ve bunun ilerleyeceğini vurgulayarak, çalıştayda Kürt dilinin kendi içindeki sorunların, problemlerin tartışılacağını yeni adımların atılması için kararların alınacağını dile getirdi.
"Bizim ülkemizde çok diller konuşuluyor bu bizim zenginliğimiz. Bu zenginlikleri yok etmek bir cinayettir" diyen Battal, zenginliklerin geliştirilmesi için birlikte gayret gösterilmesi gerektiğini ve bu amaçla üniversite olarak Yaşayan Diller Enstitüsü'nü kurduklarını anımsattı.
YYÜ Eğitim Fakültesinde Kürt Dili Öğretmenliği Bölümü için YÖK'e teklif sunduklarını ve kabul edilmesi durumunda çalışmalara başlayacaklarını aktaran Battal şöyle konuştu:
"Burada Kürt dili bölümü açılması bölgemize ülkemize dünyamıza hizmet edecektir. Bu sorun bizim sorunumuz bizim birbirimizden zerre kadar farkımız yok. Bu kardeşlik duygularımızı pekiştireceğiz. Türkiye'nin attığı adımlar kimleri rahatsız ediyor görmekteyiz. Bugüne kadar iki ayrı kutuptan bir fayda gelmemiştir, zarardan başka. Bizim birlik ve beraberliğimiz gerek araplara, laz, Türk, Kürt, Çerkez, acem bu coğrafyada birlikte olduğu sürece adalet, güç, huzur gelmiş, ne zamanki birbirimize düşmüşsek o zamanda sorun problem kavga ve huzursuzluk gelmiştir. Bunu artık herkes biliyor. Artk büyük düşünmemiz iyi adımlar atmamız gerekiyor."
Battal'ın ardından kürsüye çıkan ve katılımcıları 4 farklı dilde selamlayan Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulaziz Beki, çalıştayın konusunun anadil olduğunu, başka bir ifadeyle doğuştan olan farlıklıkların kabulü ile huzur ve mutluluk içerisinde sosyal bir toplum inşa etmek anlamına geldiğini bildirdi.
İslam açısından anadilin ezeli kudretin bir ayeti, bir tuğrası olduğunu ve İslam'ın bütün farklılıkları kabul ettiğini açıklayan Beki, şunları söyledi:
"Cinsiyetler, renkler, soylar gibi bütün farklıkları kabul ettiği halde hiçbir farklılığın üstünlük ölçüsü olarak göremez. İslam'da bilindiği gibi ümmet ruhu vardır. Bazı yanlışlıklar tarih içerisinde cereyan etmiştir ve birçok dillere zulme edilmiş masum duruma düşürülmüştür. Bu dinen, aklen, ilmen yanlıştır. Esasen diller birleştiricidir. Bir ordu misali içinde topçusu, havacısı, karacısı vardır ama birleştirici bir ordudur. Tabiatta da bu vardır. Elhamdülillah şuan genel hayatta genel konjöktörde büyük fırsat doğmuştur. Farklılıklar bölücülük değildir. Farklılıklar birleştiricidir. Cinsiyet farklı olmazsa hayatta olmaz. Farklılıklar olacak ki yaşansın. Onun için bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun için çalıştayları devamlı hale getirmemiz lazım"
Çalıştay düzenlenen oturumlarla devam ediyor. - Van
Son Dakika › Güncel › Kürdoloji'nin Geleceği Van'da Tartışılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?