Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde 'Mis' adlı 8 yaşındaki 'çatalburun' cinsi köpek, lenf kanseri tedavisi görüyor. Mis'in tedavisini gerçekleştiren Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Cihan, kanserin hayvanlarda daha hızlı ilerlediğini belirterek, tedavi ile daha uzun ve kaliteli yaşam sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
UÜ Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi, kanserli hayvanlara da kemoterapi uyguluyor. Hayvan Hastanesi'nde 14 aydır lenf kanseri nedeniyle tedavi gören Mis adlı köpek de bunlardan birisi. Veterinerler ve fakülte öğrencileri kemoterapinin yanı sıra sevgi ve ilgileriyle de Mis'i iyileştirmeye çalışıyor. Köpeğin sahibi Zeynep Söl, anne, babası ve kardeşi ile birlikte baktıkları 'çatalburun' cinsi Mis'in 2012 Ağustos ayında hastalığını fark ettiklerini söyledi. Nefes alamayan, öksürüğe benzer sesler çıkarmaya başlayan Mis'in boynunun altındaki beze şeklindeki oluşumları fark ederek Veterinerlik Fakültesine getirdiklerini söyleyen Söl, "Sağlık durumuna göre haftada bir kez ya da iki haftada bir kemoterapi için geliyoruz. Burada ona güzel bakılıyor. İlaç tedavisi gördüğü sürece yumrular azalıyor" dedi.
İŞTAHSIZLIĞA DİKKAT
Mis ile ilgilenen, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Meriç Kocatürk, kedilerde kedi lösemisi, köpeklerde de lenf kanserinin görüldüğünü belirterek, "Hayvan sahipleri iştahsızlık, keyifsizlik, isteksizlik gibi bulgularla geliyorlar. Kan testleri ve radyoloji muayeneleri ile tanı koyuyoruz. Lenfomanın tedavisi mümkün değil. Sadece kemoterapi ile yaşam kalitesini ve süresini uzatıyoruz. Tedavi yapılmazsa 4 ile 6 ay içinde hastayı kaybedebiliyoruz" diye konuştu.
'HAYVANLARDA KANSER HIZLI İLERLİYOR'
Mis'in tedaviye yanıt verdiğini ve durumunun iyiye gittiğini söyleyen Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Cihan, hayvanlarda kanser daha hızlı ilerlediğini için tedavinin de hızlı yapılması gerektiğini kaydetti. Mis gibi hastalarının yaşam süresinin 13 ile 16 ay arasında değiştiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Cihan, tedavi için insanlarda kullanılan kemoterapi ilaçlarından yararlandıklarını belirtti. Amaçlarının yaşam süresini uzatmak ve kalitesini arttırmak olduğunu anlatan Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Cihan, "Mis tedaviye iyi yanıt verdi. Hastalıkta en son aşamaya daha gelmedik. Şu an tedavide üst seviyeye çıkmamıza gerek yok. Zaten fiyatları yüksek olduğu ve sigorta tarafından karşılanmadığı için hayvanlarda ileri düzey ilaçları kullanamıyoruz. Karşılama imkanı olan hasta sahipleri bu tedaviden yararlanabiliyor" dedi.
'KANSER ORANI ARTTI'
Yrd. Doç. Dr. Cihan, yapılmış bir araştırma olmamasına rağmen hayvanlarda da psikolojinin iyi olması, sevgi ve ilginin tedavi sürecinde etkili olabildiğini kaydetti. Hayvanlarda da kanserin yaygın olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Cihan şunları söyledi:
"Son dönemlerde kanser vakaları daha da yaygın hale geldi. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlar da çevre koşullarından, küresel kirlilikten, gıda bakterilerinden etkileniyorlar. Her köpek uygun gıda yiyemiyor." - Bursa
Son Dakika › Güncel › Lenf Kanseri Köpeğe Tedavi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?