İzmir'in Bornova İlçesi'nde oturan, bir fabrikada asgari ücretle çalışan lösemi hastası 33 yaşındaki Ümit İşbitirici, bugüne kadar ilik nakli yapılamaması nedeniyle kullanmak zorunda olduğu ilaçtan alınan fark ücretine tepki gösterdi. 3 günlük ilacının kaldığını belirten İşbitirici, "İlaçları alabilmek için benden 1000 lira katkı payı isteniyor. Asgari ücretle geçimi zor sağlıyorum, bu parayı nasıl vereyim?" diyerek yardım istedi.
Bornova İlçesi İnönü Mahallesi'nde, ağabeyi ve annesiyle birlikte aynı evde oturan Ümit İşbitirici, 1996 yılında lösemi hastası olduğunu öğrendi. İşbitirici'ye uygun ilik bulunamayınca ilaçlı tedaviye karar verildi. Bu süreçte babasını da kaybeden İşbitirici, yaklaşık 12 yıldan bu yana kullandığı 'Glivec' adlı ilaçtan bugüne kadar 'Katkı payı' adı altında fark ücreti alınmadığı halde bunun son bir yılda, alındığını söyledi. Son olarak ilaç almak istediğinde kendisinden 1000 TL fark istendiğini anlatan İşbitirici, şöyle dedi:
"996'dan bu yana lösemi tedavisi görüyorum. Kronik lösemi hastasıyım. İlacı doktor raporuyla 3 ayda bir eczaneden alıyorum. İlaçları alabilmek için benden katkı payı isteniyor. Ancak asgari ücretle geçimimi zor sağlıyorum. 1000 TL'yi nasıl vereyim. Bana kullandığım ilacın muadilini öneriyorlar. Doktorum o ilacın hastalığıma iyi gelmeyeceğini belirtti. Eğer o ilacı kullanırsam hastalığımın nüksetme durumu var. Bir arkadaşım iyileşmişken o ilaç nedeniyle hastalığı tekrarladı. Son olarak ilaç almaya gittiğimde benden 1000 TL istendi. Evimiz kira, ben o kadar parayı bulamam. Yetkililerden yardım istiyorum."
Elindeki raporları da gösteren İşbitirici, ilacı alamaması durumunda, hastalığının tekrarlayıp hayatını kaybetmesine neden olabileceğini kaydetti.
ÇOK SAYIDA HASTAYI İLGİLENDİRİYOR
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) en ucuz ilacın fiyatını baz aldığını, binlerce hastanın bu yüzden mağdur olduğunu söyledi. Sayılkan, şöyle konuştu:
"Devlet; muadil ilaçların arasında en ucuzu tercih edip onun ücretini karşılıyor. Siz benzer bir ilacın daha pahalı olanını almak isterseniz aradaki farkı ödüyorsunuz. Bu nedenle fark bu kadar çıkıyor. İnsanlar sürekli kullandıkları ilaçlardan kolay vazgeçemiyor. Oysa, Sağlık Bakanlığı çok ciddi incelemelerin ardından ilaçlara ruhsat veriyor. Bana göre en ucuz fiyatın karşılanması doğru değil. Ancak SGK oranlarla oynuyor. Son yıllarda oranlardaki değişiklikler nedeniyle fiyat farkı da artıyor. Devletin en düşük fiyatlı ilaç yerine orta değerdeki bir ilacın fiyatını baz alması gerekiyor. SGK daha az parayla hizmeti sürdürmeyi amaçlıyor. Ama sağlık konusunda para ikinci planda kalmalı. Önemli olan insanların ilaca kolay ulaşması ve mümkünse hiç para ödememesi. Bu farklar tüm ilaçlarda geçerli. İlacın fiyatı arttıkça fark da artıyor. Bu konudan herkes rahatsız. Bu tablo o kadar kötü ki, Türkiye'de yaklaşık 25 bin eczane bulunuyor ve eczacılar her gün binlerce insanla tartışıyor. Parayı eczacıların aldığı düşünülüyor. Oysa eczacı aracı. Bu ücret farklarını SGK'nın sistemi çıkartıyor. Fark sistem tarafından otomatik olarak hesaplanıyor." - İzmir
Son Dakika › Güncel › Lösemi Hastasının Fark Ücreti Tepkisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?