Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi - Son Dakika
Güncel

Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi

Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi

Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği ortak programı kapsamında Türkiye'de 29 aydır sürdürülen proje, düzenlenen toplantıyla sona erdi Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Marteil: ...

22.10.2013 12:38

Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği ortak programı kapsamında Türkiye'de 29 aydır sürdürülen Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi sona erdi.

Proje kapsamında düzenlenen çalışmalar ve elde edilene sonuçların gözden geçirildiği kapanış toplantısına, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi yetkilileri ile Adalet Bakanlığı ve yargı mensupları katıldı.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Genel Müdürü Philippe Boillat, toplantıda yaptığı konuşmada, adliye yönetim sisteminin güçlendirilmesine yönelik projedeki katkılarından dolayı Adalet Bakanı Sadullah Ergin, çalışma arkadaşları ve tüm hakim savcılara teşekkür etti.

Boillat, proje süresince Adalet Bakanlığının sarf ettiği çabaların, Türkiye'nin adliye yönetim sisteminin iyileştirilmesine ne kadar önem verdiğini gösterdiğine dikkati çekti.

Adaletli, hızlı ve verimli yargılama süreçlerinin insanların yargıya güvenini artırması bakımından önemli olduğunu vurgulayan Boillat, vatandaşların adalete güvenmesi ve hukukun üstünlüğüyle yönetildiklerine inanması gerektiğini söyledi.

Boillat, "Bu olmazsa hukukun üstünlüğü ve demokrasi garanti altına alınamayacaktır" dedi.

Proje süresince, Türk makamlarının stratejik vizyonlarını sergileyerek, uzun yargılama sorunu gibi Türkiye'deki en önemli sorunu ele aldıklarını anlatan Boillat, uzun yargılamaların, insanların yargıya güven duymamasının en önemli nedenlerinden olduğunu ifade etti.

Uzun süren yargılamalar nedeniyle Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) çok sayıda ihlal aldığını hatırlatan Boillat, şöyle konuştu:

"Adalet Bakanlığı, projemizin amacını iyi şekilde kavramıştır. Yargılama süreçlerindeki kalıcı azalmanın sağlanması için hızlı yargılama gereklidir. Bu gelişmeler, adliyelerin ve adliye çalışanlarının çalışma şartlarının iyileştirimeleriyle sağlanacaktır. Proje ile hakim ve savcıların da katılımıyla, organizasyonel ve fiziksel değişiklikler vücut bulmuştur. Pilot adliyelerde yapılan çalışmalar oldukça memnunluk vericidir. Katılımcı ortaklar programa sahip çıktılar ve tam adanmışlık gösterdiler. Şimdi, Avrupa Konseyinin bilgi ve birikimlerini Türk Hükümetine devretme zamanıdır. Bundan sonra birikimler uygulanmalı, genişletilmeli ve ülke çapına yayılmalıdır. Sürdürülebilirlikle ilgili en büyük sorumluluk Adalet Bakanlığındadır. Uzun vadede sürekli çabaların sarf edilmesiyle projenin Türkiye genelinde başarılı şekilde uygulanalacağına inanıyorum. Bu pozitif sonuçların aynı zamanda uzun yargılamalar nedeniyle AİHM'de açılan davaları da azaltacağını tahmin ediyorum."

Verimli işbirliği nedeniyle Bakan Ergin ve diğer ortaklara teşekkür eden Boillat, Avrupa Konseyinin bundan sonra da yeni mahkeme yönetim sistemiyle ilgili projelerde Türk makamlara her zaman destek vermeye hazır olduğunu dile getirdi.

Boillat, "Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar, ortak çalıştığımız takdirde güzel ülkeniz Türkiye'de adliye yönetim sisteminin ne kadar güçlendirilebileceğini göstermiştir" dedi.

-Müsteşar Marteil:  "Yargı reformları demokrasiye hizmet edecektir"

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Erwan Marteil de projenin uygulanmasıyla mahkemelerin yaptığı işlerin eşit, daha anlaşılabilir hale geldiğini, mahkemelerde şeffalığının sağlandığını söyledi.

Bu kadar büyük değişikliklerin hakim, savcı ve avukatların görevlerinde önemli zorluklar getirdiğini anlatan Marteil, "Dile getirilen bazı kaygıları ele almak için değişiklikler yapıldı. İyileşme zaman alacaktır ancak diyalogla iyi sonuçlara ulaşılacaktır" dedi.

Projenin Türkiye'nin AİHM'de aldığı ihlal kararlarıyla ilgili çözümler sunduğunu belirten Marteil, Hükümetin çıkardığı paketlerin de olumlu değerlendirildiğini dile getirdi.

Açıklanan Avrupa Birliği İlerleme Raporuna da değinen Marteil, raporda Türkiye hakkındaki olumlu değerlendirmelerin yanı sıra Türk ceza adalet sistemindeki eksikliklere değinildiğini ifade etti. Marteil, "İlerleme Raporu, dengeli ve olgulara dayalı ilerlemenin ve eksikliklerin altını çiziyor. Avrupa Birliği de siyasi reformlar bakımından iyileşmeye gerçekten ikna olmuş durumda. Bunlar madalyonun iki yüzü" dedi.

Raporla ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in yaptığı açıklamaları da değerlendiren Marteil, Bakan Ergin'in, rapordaki eleştirilerle ilgili olumlu adımlar atılacağını söylemesinin de önemli olduğunu aktardı.

Türkiye'nin, yargının uyum çalışmaları kapsamında AB'nin desteğine güvenebileceğini dile getiren Marteil, "Türkiye'deki mahkemelerin fonksiyonlarının, etkinliğinin iyileştirilmesi gerekiyor. Türk otoriteler çeşitli yolları deniyor. Bunun için bölge istinaf mahkemelerinin, arabuluculuk sisteminin iyileştirilmesi, alternatif sistemlerin hayata geçirilmesi ve bilirkişi sisteminin de iyileştirilmesi gerekiyor. Yargı reformları nihayetinde demokrasiye hizmet edecektir" diye konuştu.

-Bakan Yardımcısı Kaynak:   "İyi uygulama örnekleri standartlaştırıldı"

Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak da projenin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in önem verdiği konulardan olduğunu ancak özel programı nedeniyle burada olamadığını belirterek, selamlarını iletti.

Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirimesi, herkesin adalete erişiminin ve yargıya olan güvenin sağlanması için gerekli önlemlerin alınmasının devletin en önemli görevleri arasında olduğunu vurgulayan Kaynak, adaletin hızlı, bağımsız, tarafsız ve şeffaf olması gerekliliğinin birçok tavsiye kararında yer aldığını anımsattı.

Yargılamanın hızlı şekilde neticelendirilmesi, bağımsız, tarafsız ve şeffaf olmasının, bugüne kadar yapılan reformların ana eksenini oluşturduğunu belirten Kaynak, "Bu çalışmaların en önemlilerinden biri yargının iş yükünü azaltacak, yargılamaların uzamasını engelleyecek, daha etkin sonuçlar alınmasını sağlayacak bir mahkeme yönetim sisteminin kurulmasıdır" dedi.

Kaynak, Adalet Bakanlığı olarak daha once Avrupa Konseyi ile işbirliği içinde bazı adliyelerin pilot olarak seçildiği bir proje başlattıklarını anımsatarak, bu projedeki olumlu çıktıların ülke genelindeki diğer adliyelere de uygulanmasını sağlamak amacıyla mahkeme yönetim sisteminin güçlendirilmesi projesinin imzalandığını kaydetti.

Proje kapsamında yürütülen çalışmaları anlatan Kaynak, "Mahkeme yönetim sisteminin güçlendirilmesi projesiyle ilk projede ortaya çıkan, genel kabul görmüş ve memnuniyetle karşılanan iyi uygulama örnekleri standartlaştırıldı" diye konuştu.

Kaynak, yapılan anketlerde projenin vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandığının görüldüğünü ifade etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement