Mahkemeden, Sözleşmeli Personele "Eğitim Tayini" Vizesi - Son Dakika
Güncel

Mahkemeden, Sözleşmeli Personele "Eğitim Tayini" Vizesi

Mahkemeden, Sözleşmeli Personele "Eğitim Tayini" Vizesi

İzmir'de görev yapan 4/B sözleşmeli hemşire, eğitim durumu mazeretiyle Afyonkarahisar'a tayin talebi reddedilince açtığı davada, mahkemece haklı bulundu.

27.07.2013 11:41  Güncelleme: 11:57

İzmir'de görev yapan 4/B sözleşmeli hemşire, eğitim durumu mazeretiyle Afyonkarahisar'a tayin talebi reddedilince açtığı davada, mahkemece haklı bulundu.

Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sözleşmeli hemşire olarak görev yapan Gönül Bozat, Afyon Kocatepe Üniversitesi Hemşirelik Bölümünü kazanması üzerine, eğitim durumunu mazeret gösterip Afyonkarahisar'a tayin olma talebiyle hastane başhekimliğine başvurdu.

Bozat'ın müracaatı, Sağlık Bakanlığı'nın "4/B sözleşmeli personelin yeniden hizmete alınması ve kurum içi yer değişikliğine dair yönergesi"nde öğrenim durumuna istinaden yer değişikliği yapılmasına dair hüküm bulunmaması gerekçe gösterilip, reddedildi. Bunun üzerine Bozat, başvurusunun reddine ilişkin işlemin iptali istemiyle İl Sağlık Müdürlüğünün bağlı olduğu İzmir Valiliğine dava açtı.

İzmir 4. İdare Mahkemesince bakılan davada, davacı avukatı, yönergede konuyla ilgili hüküm bulunmamasının talebin reddini gerektirmeyeceğini ileri sürerek, müvekkilinin başvurusunun, memurlar hakkında uygulanan "Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği"nin "Personelin sağlık ile ilgili bir alanda en az dört yıllık lisans öğrenimi gördüğünü belgelendirmesi halinde, münhal kadro olması ve öğrenim süresi ile sınırlı olmak kaydıyla, öğrenim gördüğü yere yer değiştirme suretiyle atanma talebi değerlendirilir" hükmünün bulunduğu 21. maddesi kapsamında değerlendirilmesi talebinde bulundu.

Davalı kurum avukatı ise "Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği"nden 4/B sözleşmeli personelin yararlanamayacağını ve "4/B sözleşmeli personelin yeniden hizmete alınması ve kurum içi yer değişikliğine dair yönerge"de öğrenim durumuna istinaden yer değişikliği hakkında hüküm bulunmadığını savunarak, davanın reddedilmesini talep etti.

Mahkeme,  Anayasa'nın 42. maddesinde yer verilen "kimsenin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağı" hükmüne dayandırdığı kararında, "Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği"nin ilgili maddesinin sözleşmeli statüde de olsa davacıya kıyasen uygulanmak suretiyle değerlendirme yapılabileceği, dolayısıyla davacının eğitim durumu mazereti nedeniyle talebinin davalı idarece dikkate alınarak yapılması gerektiği sonucuna vardı.

Buna göre, sözleşmeli hemşire olarak görev yapan davacının başvurusunun reddine ilişkin işlemde mevzuata ve hukuka uygunluk bulunmadığını kaydeden mahkeme, Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere oy birliğiyle, dava konusu işlemin iptaline ve yargılama giderleri ile davacının vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine karar verdi.

"Karar emsal teşkil edecek"

Gönül Bozat'ın üye olduğu Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No'lu Şube tarafından davaya atanan avukat Ali Onar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Danıştay sürecinin başladığını belirterek, "Sağlık Bakanlığı bünyesindeki 4/B sözleşmeli personelin tamamını ilgilendiren bu karar, emsal teşkil edecek. Danıştay sürecinin tamamlanmasıyla, Sağlık Bakanlığının, yönergede konuyla ilgili düzenleme yapması gerekecek" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mahkemeden, Sözleşmeli Personele 'Eğitim Tayini' Vizesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement