"3. Ankara'da Malatya Günleri" etkinliğinin açılışı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Atatürk Kültür Merkezinde, Malatya Valiliği ve Malatya Belediye Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen etkinliğe gelişinde Çiçek, Siber, Şahin ve Yılmaz'ı, Malatya Valisi Vasip Şahin ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır karşıladı.
TBMM Başkanı Çiçek, açılışta yaptığı konuşmada, Malatya'nın Türkiye için ayrı bir yeri olduğunu, kentin çok saygın devlet adamları, bilim, fikir ve gönül insanları yetiştirdiğini söyledi. Malatyalı olduğunu anımsattığı ikinci Cumhurbaşkanı merhum İsmet İnönü'yü rahmetle andığını dile getiren Çiçek, "Türkiye'de, 90 yıllık cumhuriyet hayatının içinde, bende de çok hakkı, hukuku olan rahmetli Özal da Malatyalıdır, onu da buradan rahmetle anıyoruz" dedi.
Son yıllarda Malatya'nın parlayan bir yıldız olarak sanayi alanında da yerini aldığını belirten Çiçek, böyle çok özelliği olan bir ilin başkentte tanıtım faaliyetlerinde bulunmasının diğer kentleri de teşvik edeceğini söyledi. Çiçek, "Onlar da Malatya ile yarış içerisine girecek ve bu yarış da ülkemizin, milletimizin hayrına olacaktır" dedi.
Çiçek'in davetlisi olarak Türkiye'de bulunan KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber de, Anadolu'nun bir kültür mozaiği olduğuna dikkati çekerek, Malatya'yı da "bu mozaiğin taşlarından birisi" olarak niteledi. Etkinlik sayesinde kenti tanıma şansı bulduklarını ifade eden Siber, divan heyeti olarak Malatya'ya davet edildiklerini de aktardı.
-"Benim kütük Malatya, Akçadağ, Gölpınar"
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin de, açılışta yaptığı konuşmada, tanıtım günlerinin birlik ve beraberliğin pekişmesine aracı olduğunu ifade ederek, "Ben aynı zamanda Malatya'nın geliniyim. Benim kütük Malatya, Akçadağ, Gölpınar. Malatya'yı 'suyu sert, insanı mert' diye tanıtıyorlar. 24 yıldan beri mert birinin eşiyim. Bundan dolayı da çok mutluyum, onur duyuyorum" diye konuştu.
Malatya'yı ilk gördüğünde suyuna ve yeşiline hayran kaldığını söyleyen Şahin, Malatya'yı insanının Malatya yaptığını, bunu bütün yüreğiyle söylediğini vurguladı. Kentin kendisi için ayrı bir önemi olduğunun altını çizen Şahin, "İnsanlığına, mertliğine güvendiğiniz bir insanı ve bir geçmişi, kimliği var. Kimliği olan şehir olması, medeniyet şehri ve kültür şehri olması önemli" dedi.
Malatya'nın yetiştirdiği isimleri hatırlatan Şahin, "Battalgazi kadar vatan aşkından bahseden bir şehirden, hepimizin rahmet ve minnetle andığı, değerli cumhurbaşkanımız Turgut Özal gibi demokrasi aşığı bir şehirden bahsediyoruz. Arkanızdan bunu söyletebilmek çok önemli. Makamlar, mevkiler, yaşam, her şey bitiyor. Arkamızdan eser bırakıp, 'adam gibi adamdı' dedirtebilmek çok önemli. Malatyalılar bunu dedirtiyor" ifadesini kullandı.
-"Malatya'daki tolerans kültürünün tüm Türkiye'ye yayılması lazım"
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Malatya'nın tarihi ve kültürüyle Doğu Anadolu'nun cazibe merkezi olduğuna işaret ederek, ilin aynı zamanda girişimcilik ve üretim faaliyetlerinin lokomotifi konumunda bulunduğunu dile getirdi.
Kentin gerek Türkiye gerekse dünyada daha fazla tanıtılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Malatya'daki huzur ortamı ve tolerans kültürünün tüm Türkiye'ye yayılması lazım" diye konuştu.
Malatya Valisi Vasip Şahin, kentin tarih boyunca edindiği değerleri, kültürünü, geleneklerini, sanatını başkentlilerle buluşturmak amacıyla bu etkinliğin düzenlendiğini dile getirerek, Malatya'da da Türkiye'yi muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmak için çalışıldığını kaydetti.
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, Malatya'nın son yıllarda bölgede dikkat çeken, cazibe merkezi konumuna gelen bir il olduğunu belirterek, stantlar gezildiğinde kentteki yatırım imkanlarından doğal güzelliklere kadar tüm özelliklerin görülebileceğini dile getirdi.
Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Çiçek, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin ve Kalkınma Bakanı Yılmaz, stantları gezerek, kendilerine ikram edilen kuru kayısı, elma, ceviz, dut kurusu, pestil gibi yöresel ürünlerden tattılar. Malatya Musiki Derneği sanatçılarının seslendirdiği "Malatya Malatya, Bulunmaz Eşin" türküsünü dinleyen Çiçek, Siber, Şahin ve Yılmaz, halk oyunları gösterisini izledi.
Malatya'nın tarihi, coğrafi, kültürel ve ekonomik değerlerinin tanıtıldığı etkinlik, 1 Aralık 2013 pazar akşamına kadar sürecek.
Son Dakika › Güncel › Malatya Günleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?