Mali'de görev yapan BM İstikrar Misyonu (MINUSMA) Başkanı Mongi Hamdi, Cezayir barış anlaşmasının uluslararası toplumun desteğiyle kalıcı olacağını söyledi.
Hamdi, AA'ya değerlendirmesinde, ülkede 60'lı yılların başındaki siyasi krizi çözmek amacıyla daha önce de (2006 ve 2008'de) barış anlaşmalarına imza atıldığını ancak uluslararası toplumunun söz konusu anlaşmalara destek vermediğini hatırlattı.
MINUSMA Başkanı Hamdi, bu kez BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) tüm üyelerinin barış anlaşmasını destekleme konusunda hemfikir olduğunu belirterek "Cezayir barış anlaşması, uluslararası toplumun desteğiyle ayakta kalacak" dedi.
Hamdi, barış anlaşmasının komşu ülkelerin yanı sıra Fransa, ABD, Afrika Birliği, Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Avrupa Birliği tarafından destekleneceğini de ifade etti.
Mali'nin başkenti Bamako'da 15 Mayıs'ta imzalanan anlaşmayla ülkenin birliği, toprak bütünlüğü ve laikliğin koruma altına alındığını vurgulayan Hamdi, anlaşmanın aynı zamanda ülkenin kuzeyindeki bölgelere özerklik kazandırdığına da dikkati çekti.
Mali'de, Batı Afrika Birlik ve Cihat Hareketi (MUJAO), Mağrib El Kaidesi (AQMI), Ensareddin ve El Murabitune gibi kendi çıkarları için barışa karşı çıkan silahlı grupların bulunduğuna işaret eden Hamdi, kaçakçılık yapabilmek için silahlı grupların saldırılar düzenleyerek barış sürecini olumsuz etkilemeye çalıştıklarını ileri sürdü.
Hamdi, silahlı gruplarla uzlaşma sonucu hazırlandığı için son Cezayir anlaşmasının kusursuz olmadığını ancak kalıcı bir barışa ulaşma yolunda Malililere bir dayanak teşkil ettiğini savundu.
Tunus'ta 1957-1987'de görev yapan ilk Devlet Başkanı Habib Bourghiba'nın siyaset anlayışından esinlenerek barış anlaşmasına imza atmaları konusunda silahlı grupların ikna edildiğini belirten Hamdi, "Belki daha çok şey talep edecekler ama en azından silahları bırakıp diyalog yoluyla bunu yapacaklar" ifadesini kullandı.
Ayrıca Hamdi, MINUSMA'nın "bağımsızlık fikrine" sıcak bakmadığını kaydederek "Silahlı gruplar özerklik talep edebilir ancak bağımsızlık söz konusu olamaz" dedi.
Mali hükümeti ve silahlı muhalif gruplardan bazılarının katılımıyla 15 Mayıs'ta başkent Bamako'da Barış ve Uzlaşı Anlaşması imzalanmıştı. Ülkenin kuzeyindeki en etkili silahlı gruplardan Azavad Kurtuluş Hareketi'nin bağlı olduğu Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) ise anlaşmayı parafe etmiş ancak talepleri karşılanana kadar buna imza atmayacağını açıklamıştı.
CMA, anlaşmada somut güvenceler sunan değişiklikler yapılması gerektiğini belirterek Azavad bölgesinin bağımsızlığının ilan edilmesiyle ülkenin kuzeyinde bulunan Timbuktu, Gao ve Kidal bölgelerinin birleşmesini ve yeni bölgenin de siyasi bir statüye sahip olmasını istiyordu.
Öte yandan yerel basın, geçen hafta, CMA temsilcisi Bilal Ag Acherif'in, anlaşmayı 20 Haziran'da imzalayacaklarına yönelik açıklamalarına yer vermişti.
Haberlerde, hükümetle müzakereler yürüten CMA'nın daha önce çekincelerinin bulunduğu siyasi, ekonomik ve güvenlik konularında genel anlamda ilerleme kaydedildiği iddia edilmişti.
Son Dakika › Güncel › Mali'deki Olaylar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?